Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Folkfest på stan

Visst, folkfest, också stökigt värre när det är Valborg i Uppsala. Under den tidiga kvällen kunde man dock njuta en aning även om man själv inte var på sniskan, om man blundade en aning för nedskräpningen och att folk hade släppt sina hämningar i nödsituationer.... 

Vid slottet var det hur stillsamt som helst vid 17. Till synes sobert folk i farten dock, mer bilder från platsen fanns i förra blogginlägget.

 

Nere i staden såg det lite annorlunda ut.

 

           

 

Så värst många lättklädda fanns inte kvar vid 17.30. De lättklädda från förmiddagen, mestadels väldigt unga tonåringar, hade väl hunnit frysa ihjäl (eller omhändertagits eller dragit hemåt för att värma sig).

                      

 

Filtar var den trendigaste accessoaren för kvällen.

   

 

Kamouflage i stan; funkade inte, men det  var kanske inte meningen heller...

 

De flesta av bilderna är tagna väster om ån, i närheten av universitetet. Här pågår dock en improviserad fest öster om ån.

 

 

En annan verklighet syns på sina håll också: "Sen? Jo men tåget var ju försenat... Var är ni?" Alternativt: "Jag kan inte sova ute i natt. Snälla, jag behöver ingen säng. Ett golv räcker. Snälla." 

 

Festen är redan slut? Roligare än så här blir det inte.

 

Privat städpatrull i gång. Kanske blir det en slant till familjens försörjning eller kanske kan man få ihop till en Iphone...

 

Städningen påbörjades tidigt, att bedöma av "prydliga" högar vid soptunnorna.

 

Hit har inte städpatrullen hunnit än.

 

Och sedan detta obligatoriska... Märkligt när gott om bajamajor stod uppställda inom synhåll....

      

Och då kommer jag osökt ihåg något som hände i stan ett par år sedan: En romsk familj från ett annat europeiskt land råkade ut för en trafikolycka med allvarliga följder. Familjen hamnade på intensivvården på Akademiska. Romska släktingar från hela Europa strömmade till Uppsala för att vaka vid sjuksängarna. De bodde i husbilar och husvagnar vid det något avlägsna Kap-området en bit från Ackis. Ramaskri på insändarsidorna: "De skräpar ner och förorenar. Detta är oacceptabelt! De måste uppföra sig som folk! Annars måste de bort! Eller rättare sagt, de måste bort i vilket fall som helst." Visserligen hade knappt någon sett hur de skräpade ner (Kap ligger inte så attraktivt till), men det vet man ju hur sådana där människor beter sig...

Det blev blev väldigt tyst efter en insändare som påminde om hur det brukar se ut t.ex. när bandyfinalen spelas vid Studenternas (som ligger närmare stan än Kap). "Murar av ryggar på vita medelålders män som uträttar sina behov helt ogenerat runtomkring Studenternas. Varför utbryter det ingen folkstorm om detta?"

 

Både polisen och ambulanspersonalen har en del att göra vid Valborg. Inga poliser får väl ledigt denna helg?

  

Obs! Har undvikit att fota uppenbart berusade personer.  Dock kollade jag inte hur berusade de personer var som urinerade öppet, och andra sidan är de inte möjliga att identifiera här.  

Inlagt 2011-05-01 19:46 | Läst 3482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det är ju Valborg detta också (bitvis tyvärr, får man väl säga), men jag gillade ditt andra Valborgsreportage bättre. Det var ju vackrare bilder :)
Men där var du också närmare motiven, vilket gav en annan närhet i bilderna. Här märks distansen mellan dig och motiven , och du hade väl dina skäl till det antar jag ;)
Svar från RHelena 2011-05-01 20:14
Jovisst var de andra vackrare! Och lite lättare arbetsmiljö var det då!

Helt rätt, det fanns anledning av hålla distans även om jag inte gjorde det direkt medvetet. Det var ingen otrevlig stämning alls på stan så här dags, men att lyfta fram kameran, hur diskret man än försöker göra det, skapar hos somliga ett starkt behov av närhet, eller rättare sagt närgångenhet, åtminstone om föremålet för närhetsbehovet tillhör ett kortvuxet kvinnosläkt (ålder verkar sakna betydelse...). Framförallt de något onyktra har otroligt skarpa ögon! Rätt som det är är det någon som hänger kring halsen på en... Ingen arbetsro direkt! :-)
Vilka HÄRLIGA bilder! :-)
Jättekul reportage. Bild nr 1 gillar jag bäst, den är kanon!

Tommy
Svar från RHelena 2011-05-01 22:36
Då delar vi samma smak, det är nr 1 som är nr 1! En kort stund innan herren i hatt passerade insåg jag att detta kunde bli en BILD. Man har inte långa sekunder på sig vid "gatufoto"...
tomazon 2011-05-01 22:38
Man har ett ögonblickoch du lyckades fånga det på bild - BRA!
Bra poäng där, med den Romska familjen.
Härliga bilder! Äkta Uppsalavalborg... :)
/Anna
Svar från RHelena 2011-05-01 22:39
Inget är som Uppsala! Leve Uppsala!
Fina bilder och intressant läsning, speciellt om den romska familjen. Här i Hörvik hade vi ingen brasa och det var så lugnt igår kväll. Vi cyklade nerom hamnen och var en sväng i vår sjösatta båt och pulade lite.
Svar från RHelena 2011-05-01 22:42
Lite besvärligt blev det med mängder med folk på sjukhuset när så många anlände samtidigt för att vaka. Har för mig att alla överlevde i alla fall. Är förresten själv uppvuxen i en stad med många romer vilket medför att jag har lite svårt att förstå den allmänna aversionen mot dem...

Det är lite speciellt med alla traditioner här i Uppsala. Förstår att det var lite lugnare i Hörvik...! ;-)
Å ena sidan är det mesta som sker på Valborg förlåtet. Å andra sidan tycks ingenting romerna gör undgå kritik och fördömanden. Vi är ombytliga vi människor. Fint att se lite bilder från firandet då jag själv var förhindrad att se med egna ögon.
Svar från RHelena 2011-05-03 21:16
En träffande reflektion om förlåtandet... Sådan är människans natur...

Sanningen att säga missade du inte särskilt mycket av firandet, det är sig likt från år till år... Därför finner jag inte heller anledning att springa runt för att försöka vara närvarande överallt där det händer något.
Första bilden är ju galet bra :)
Svar från RHelena 2011-05-05 20:28
Tackar! :-)
Mycket bra Valborgsbilder. Själv hade jag ingen möjlighet att vara med i år, hade velat fota, men vi åkte runt Mälardalen i jakt på en motorcykel att köpa till rätt pris :-) Sedan var jag bara hemma, nykter, tills grabben 17 år kom hem helskinnad :-)
Svar från RHelena 2011-05-05 20:36
Låter som du hade en välanvänd och trevlig dag ändå utan att ha varit på stan! Bidde det någon motorcykel? Inte fel att vaka in sonens hemkomst, när barnen blir äldre kan de faktiskt yppa uppskattande ord om den omsorg vi föräldrar visar...!
Otten 2011-05-05 21:25
Kolla mina senaste bilder, om det är en eller två MC. Den blå hade vi innan, den blåvita helgens fynd.