Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Mest landskapsbilder i detta avbrott i min pågående bloggtorka

Denna bildberättelse gör nedslag i de senaste tolv dagarna - endast en bild för varje dag - landskapsbilder mestadels. Vädret kräver att få komma med i rapporteringen, temperaturerna handlar om dagens högsta temperaturer.

 

Dag 1. Stockholm (-> Helsingfors), här Stockholms skärgård. En mulen dag som förvandlas till en solig eftermiddag och kväll. +18 C.  

 

Dag 2. Kobbar utanför Helsingfors på morgonen. Alla vädertyper bjuds på färden från Helsingfors till Oulu (Uleåborg), en sträcka på ca 60 mil. +16 C - +22 C.

 

Dag 3. Oulu -> Ranua. Jag trotsade inte det vedervärdiga vädret genom att fota ute, det fick bli en och annan terapibild genom bilrutan. Egentligen var de helt onödiga, likt bilden ovan... Temperaturen höll sig på nivåer ungefär som dagen innan.

 

Dag 4. Ranua. Mulet och regn, men på kvällen ser det lite ljusare ut. Dramatiskt till och med. +18 C.

 

Dag 5. Ranua -> Kemijärvi. Bilden är tagen kring 23.30, men så är ju detta norr om Polcirkeln. +22 C.

 

Dag 6. Kemijärvi. +24 C.

 

Dag 7. Kemijärvi. +24 C.

 

Dag 8. Kemijärvi -> Inari (Enare). Den mulna dagen övergår till regn. +16 C -> +10 C.

 

Dag 9. Inari -> Sodankylä. +8 C.

 

Dag 10. Sodankylä -> Posio. Det börjar arta sig när man reser mot de sydligare delarna av Lappland, temperaturen går upp från +8 C (mitt på dagen) till +15 C.

 

Dag 11. Posio -> Oulu. +18 C.

 

Dag 12. Oulu -> Helsinki (-> Stockholm). Uppehåll och soligt mestadels. +20 C.

 

 

Inlagt 2012-07-23 23:50 | Läst 5226 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilken resa du gjort i de tusen sjöarnas land. En bra dokumentation att du skriver ner dagens temperatur. Det borde vi göra mycket mer.

Nu har du gjort mig riktigt nyfiken det gäller bilderna med berg/fjäll i bakgrunden. Är det mot Ryssland eller Sverige.
Visst är det helt underbart med midnatts solen. Trots jag är skåning har jag haft lyckan uppleva den många gånger.
Det är väl härligt när det är ljust man blir inte så trött.

Det var fina dokumentära landskapsbilder jag fick se innan jag nu kliver i sängen. Tack för det.
god natt på dig.
Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-07-25 22:57
Den nordligaste delen av Finland har en mindre mängd sjöar, åtminstone större sådana, än den sydligare delen av landet. Trots det finns det sjöar överallt även i norr. Bergen/fjällen kring Kemijärvi har inte några större höjder egentligen, men omgivningen får ett varierande prägel tack vare det kuperade landskapet. Ca 3 mil norr om staden finnns Pyhätunturi som är så pass högt att den dög för World Cup-deltävlingar i slalom under ett antal år, om jag minns rätt. Alla orter som jag har nämt här ligger förresten "mitt i" Lappland, dvs en bit bort från både den svenska och ryska gränsen.

Större delen av min barndom och ungdom har jag bott i Kemijärvi så jag har förstår lite extra känslor för just denna stad. Staden är rätt "okänd" trots sitt vackra läge; förmodligen beror det på jultomten som sägs bo i Rovaniemi och som alla (utländska) turister vill se i stället... Och svenskar blandar ihop Kemi och Kemijärvi...

Tack Gun-Inger för din kommentar!
Gun-Inger Arvidsson 2012-07-26 22:45
Tack snälla för ditt svar till mig. Jag skall ta fram kartboken och se så lär jag ännu mer.
sov gott
Gun-Inger
Fint reportage från din utflykt till norra Finland - det speciella ljuset och milsvida vyer!
Jag tror att det är väldigt nordiskt att tala om temperaturen - men hur som helst här i Adelaide är det också vinter med 10-15 grader med regn och klart väder om vart annat.
Ha de'
Johan
Svar från RHelena 2012-07-25 23:17
Ljuset är väldigt speciellt i Norden, ju längre norröver man befinner sig, desto mer fascinerande blir det. Antar att kraftiga årstidsvariationer skapar ett stort intresse för vädret i allmänhet, själv är jag rätt "fixerad" vid väder och temperaturer... jag kan skylla detta på min uppväxt vid Polcirkeln... och båtlivet har ju inte gjort intresset mindre....

Adelaide med 10-15 grader låter inte särskilt mysigt! Just nu har större delen av Sverige fått höga sommartemperaturer och alla som älskar att svettas i solen har det bra...
Vilka vackra bilder i underbar natur. :) Sista bilden med måsen som tittar ner var festlig! :)
Kort kommentar, på väg mot Säterdalen strax!
/Anna
Svar från RHelena 2012-07-25 23:19
Naturligtvis hann jag inte se måsens posé förrän i den verkliga bilden efteråt; ibland har man tur! Tack Anna och hoppas att ni har det fint i Säterdalen. Jag är lite långt borta för att titta förbi, tyvärr...
Kul vinkel på inlägget. Men kuligast av allt var måsen i den krumma positionen. Vädret kanske inte har varit det bästa denna sommar men sett från den positiva sidan så är grönskan fortfarande frisk och fräsch, inga torra grå gräsmattor och trötta bladverk.
Svar från RHelena 2012-07-25 23:26
Den krumma måsen var förstås en lyckoträff, men så är det ju, ibland har man turen på sin sida! Vädersommaren verkar ha vaknat på fel sida, men man får glädja sig åt variationen och oförutsägbarheten i stället, och som du säger - grönskan finns ju! Just nu verkar vi gå mot stabilare tider, men det kan ändra sig snabbt. Tack för dina ord!
Du bjöd på fina natur/måsbilder från din resa! mvh Danne
Svar från RHelena 2012-07-25 23:33
Tack Danne; det fick bli ett väldigt snabbt tematiskt urval bland alla tagna foton (= det blev många...), i stället för ett genomtänkt val av "en bästa bild" för varje dag. Förhoppningsvis får jag möjlighet att visa en del andra foton från resan vid ett senare tillfälle.
Så vackert! Det ser ut som ni hade en mycket lyckad resa trots lite skiftande gradantal!
Ha det fint!
ewa
Svar från RHelena 2012-07-25 23:38
En hel del saker gjorde att vi var mycket nöjda med våra dagar, trots det usla vädret emellanåt. Lyckades t.ex. pricka in en fridlyst sällsynt orkidé i trakterna kring Inari vilket gladde mig oerhört! Jo, jag har foton på den...! Tack Ewa!
Kul redovisning av både väder och landskap. Blid tre var lite speciell, svårt att hitta vägen med den sikten.
Fina bilder och lite extra kul att se eftersom vi planerar en tur i Finland snart.
Svar från RHelena 2012-07-25 23:57
Tack och lov blev det inte spöregn annat än under ett dygn (tredje bilden), men då blev det också ordentligt! En hel natt med "tropiskt" skyfall på husvagnstaket gynnar inte god sömn...

Om du vill ha tips för er tur i Finland så hjälper jag gärna till med det jag kan. En del platser är synd att missa, det är inte alltid resevägledningarna och dylikt tar upp sådant som är sevärt.