Min lördagsfrukost
En lördagmorgon - en frukost som inte uppfyller alla kraven enligt tallriksmodellen. Vissnande tulpaner i blickfånget, vilken skönhet de äger! Kanske skulle de även lämpa sig för den nya poolen ”Dödens grupp”? Har funderat på att gå med fast kanske med andra bilder.
Har varit lite av en mångsysslare denna morgon: ätit frukost, läst delar av dagens DN, fotograferat, bakat och bloggat - allt ungefärligen samtidigt.
De flesta har väl gett sig iväg ut i det vackra vädret vid det här laget, denna lördagförmiddag, åtminstone om man är bosatt i Uppsala där solen skiner från klar himmel.
Snart bär det iväg till jobbet, dagen efter den sista riktiga arbetsdagen, nu ska "rasket rivas" dsv allt personligt med foton och vackra bilder ska ner från väggarna! De har sin framtid på ett nytt ställe.






Hos oss ringer UNT ideligen och tjatar. Vi har haft både DN och UNT under årtionden, men till slut tröttnade jag på UNT då den har med tiden blivit för "tunn" i mitt tycke. En frukost utan dagstidning är inte att tänka på, trots smartphone och läsmöjligheterna via den!
Tack för lyckönskningarna! Lite spännande att byta jobb i "mogen" ålder, mycket nyttigt förmodligen för hjärncellerna också!
Gillar att gå och dra lite, och fundera på vad jag ska hitta på - att bestämma över tiden själv är lite gott! :-)
Precis som dig har jag funderat på att gå med i "dödens grupp". Har en fascination för korset som symbol, och tycker om att fota kors, men får fundera lite till...
Hoppas du får lite egentid efter jobbet...
/maria
Visst är det något speciellt med helgfrukostar! Någon annan temugg behöver jag dock inte för jag hinner inte med något te under vardagsmorgnar. Däremot vill jag markera helgen genom att äta min frukost vid matplatsen i vardagsrummet i stället för att sitta i köket!
Vi får väl göra slag i saken och gå med i "Dödens grupp"!
PS äter ni alltid lakrits till frukost?
Trevlig lördagkväll hos er // Tommy
Äntligen någon som lägger märke till lakritsen! Nej, på vardagar har vi ingen lakrits till frukost. Inte på helgerna heller egentligen. Fast man kan ju göra undantag eller hur?! Det är förresten en av fördelarna med att barnen flyttar hemifrån - man får leva som man vill... Lakrits och apelsinjuice passar förresten fint ihop!
"Dödens grupp" lockar visst somliga av oss...
Eftersom jag är morgontrött och kroniskt sen till jobbet på vardagar (tack och lov har jag haft flextid!) så hinner jag knappt med någon frukost i vanliga fall. Därför är det underbart med helger och långsamma frukostar!
Tack för lyckönskningarna! Hoppas du hittar något som blir bra för din del också!
Traditionen med en lite festligare lördag/söndagsfrukost hade jag nog med mig länge. Men numer, när jag är pensionär, så har skillnaden mellan vardagar och helger lite grand försvunnit. Det är som ständigt sommarlov :-D Men då försvinner impulsen att göra något särskilt av lördag/söndagsfrukosten. Kanske synd?
En av fördelarna med arbetslivet är väl ändå just detta att vardagen och helgerna/ledigheterna inte flyter ihop. Det finns ju andra fördelar också säkerligen, men vi som sliter för fullt i arbetslivet har väl inte alltid så lätt att se fördelarna med ekorrhjulet. Ett ständigt sommarlov, hmm, skulle tro att man vänjer sig vid tanken närmare pensionsåldern... :-)
Visste faktiskt inte om att det har varit livsmedelsransonering i Sverige så "nyligen". Vet inte hur det har varit i Finland, men sannolikt har man haft något dylikt pga krigstiderna. Kommer däremot ihåg hur de första apelsinerna kom till mina hemtrakter, sådana exotiska frukter!
1940-41 infördes ransonering på tvål, kött och fläsk, socker, matfett, tobak, kakao, kaffe och ägg. Kanske andra saker också, jag har faktiskt inga detaljerade minnen. Från 1945 började man avskaffa ransoneringen, 1951 försvann de sista ransoneringskorten. Jag minns hur det snålades på smör och margarin. Man sparade papperet som matfettet var inslaget i och använde det för att smörja stekpannan. Fett som man fick i pannan vid t ex stekning av fläsk sparades omsorgsfullt.
Men många livsmedel fanns inte eller bara ytterst sparsamt, som apelsiner, vindruvor och bananer.
Det fanns pressbyråkiosker, men det var inte mycket de sålde, mest tidningar. Sortimentet av godis och tobaksvaror var försvinnande litet.
Det var säkert samma förhållanden i Finland.
Finland som är det land som dricker mest kaffe i hela världen hade under krigstiden sk. kaffesurrogat som gjordes på allt möjligt. När jag var i Åbo sist besökte jag ett kaffemuseum, där det fanns otaliga kaffepaket bevarade och där fick man också höra en del av hur dessa surrogat framställdes. Här en länk till deras sida http://www.wanhapuoti.com/_sgt/m1_1.htm
Oj, din pappa fick se sin första apelsin långt innan frukten blev känd längre inåt landet eller innan den blev allmänt känd överhuvudtaget!
Det där museet verkar intressant. Synd att hemsidan inte är på svenska för den är faktiskt lite småfestlig i sin lite gammaldags stil då man redogör alla aktivas liv rätt detaljerat, t.ex. att vice ordförande är hustu till ordförande och hon är både kosmetolog och kock och servitris till yrket! Hon är också ett viktigt stöd och trygghet för sin make som lever ett sådant stressigt liv! Listan på alla yrken och engagemang för ordföranden själv är tre gånger så lång! Noterar att kassören är en nybliven pensionär från sitt arbete som EU-tolk, med specialitet skandinaviska språk, så det borde inte vara så svårt att få till en svenksspråkig hemsida i ett land som är officiellt tvåspråkigt!