Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Skillnaden mellan en selfie och ett självporträtt

Det verkar florera en hel del missuppfattningar om vad selfies är för något. Rheborg och Schyffert har bidragit till förvirringen. En liten sväng direkt efter deras program bidrog jag till att sprida falsk information om vad en selfie är för något. Beklagar.

Enligt Oxfords Dictionaries definieras selfie så här: "a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media". I likhet med R&S har de flesta i FS-bloggosfären visat regelrätta självporträtt, tagna med riktiga kameror, ibland med hjälputrustning, typ stativ. Inga selfies alltså utan självporträtt!

Ordning i ledet således! För att reparera den skada jag själv orsakade med mina falska selfies så får det bli några riktiga selfies här:

.

När min Nokia N808 var alldeles ny behövde jag testa alla dess funktioner. Tror att denna selfie kan ha hamnat på Blipfoto, minns inte säkert... Bilden tog jag mot en regnvåt fönsterruta. Ser ut att ha varit tider när adventsljusen fortfarande fick sprida sitt sken ute på terrassen. Snart är vi där....

.

iPhone är ju rätt finurlig för man behöver inte ens vända på den fysiska mobilen för att ta en selfie! Här blev det två flugor i en smäll! Den här bilden har manglats igenom Pixlr-o-Matic några varv (allt för att skapa den där omtalade riktigt dåliga mobilbildskvaliteten) innan den hamnade på Facebook . En riktig selfie alltså!

.

Nokia N808 kan betecknas som en intelligent mobil. Kameran är jag hyfsat nöjd med, men för övrigt... nja... Selfien i fråga blev mitt val för dagens blip på Blipfoto. Obs! Lägg märke till det intelligenta här: kamera-/mobilmärket går att läsa utan svårighet!

.

Ingen selfie. Ett regelrätt självporträtt i vårt fantastiska konserthus UKK. Bilden valde jag till  dagens bild på Blipfoto datumet i fråga, i vintras någon gång när vi hade en sådan fin vinter.

.

PS. Läs inlägget som det är skrivet, dvs med glimten i ögat. Vad som är en selfie och vad som inte är det är naturligtvis upp till var och en, oavsett vad R&S, Oxford Dictionary eller jag säger... DS.

.

Inlagt 2013-11-16 22:35 | Läst 4029 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Min mobil e från 2003, och har ingen kamera, därför använder jag en gammal digitalkamera utan telefon! ;)
Men håller kameran på armlängs håll, vänd mot sig själv, och det e viktigt! :)
Skönt att höra att Iphones inte e riktig kameror,
de har jag sagt hela tiden! ;)
B)
Svar från RHelena 2013-11-16 22:51
iPhone är bra på selfiesar, inte på foton, då är N808 hästlängder före... Men iPhone har bra sidor också, inte att förglömma! I händerna på rätt person går det att skapa underverk med den. Det har jag sett!
Jag trodde och tycker att "selfies" är typ slang för just självporträtt. Jämför daghem och dagis etc etc. Dvs oavsett vilken kamera man har använt. Sen måste jag säga att mobilkameror är lika riktiga kameror som alla andra, men oftast sämre. Jag använder nästan aldrig mobilens kamera.
Svar från RHelena 2013-11-17 14:38
Skulle tippa att ordet selfie är på god väg att förvandlas till det allmängiltiga ordet för alla typer av självporträtt. Ännu verkar ordet inte ha kommit in i Svenska Akademins ordlista, men kanske är det en tidsfråga, selfmade (man) finns ju där...
Sedan snart ett år tillbaka har jag en kamera med mig varje dag, men ändå uppstår det situationer där mobilkameran behövs. Senast igår kväll när jag uppenbarligen hade glömt ladda RX100, hann ta ett par bilder innan den dog. Så dök en ytterligare situation upp och N808 blev räddningen! :-)
Kul att höra att det faktiskt finns en vedertagen tolkning av ordet selfie. Det visste jag inte. Det finns en bra liten artikel om det i Wikipedia, har jag nu sett.
Svar från RHelena 2013-11-17 14:40
Alltid kul att utforska lite i ordens ursprung. Väntar på att ordet tas in i Svenska Akademiens ordlista. Det är dock lite av ett språkligt fattigdomssyndrom att vi måste ta över engelska ord rakt av, i stället för att hitta bra svenskklingande motsvarigheter. Har du något förslag...?
EGW 2013-11-18 05:55
Innan det kommer in i SAOL kommer det in i den s k nyordslistan. Jag tror inte att de har ambitionen att skapa äktsvenska ord, de dokumenterar det faktiska språkbruket. Jag minns när vi jobbade åt Telia med moderna telefoner med display. Ordet display var då inte riktigt vedertaget, och reglerna från Telia var att vi skulle använda svenska ord. Så vi laborerade med bl a ordet "textfönster". Andra ville se andra ord, jag ska inte gå in på det. Men problemet löste sig automatiskt efter ett tag. En av våra kontakter på Telia mejlade till mig och meddelade att "det äktsvenska och fäbodsklingande ordet display" numer fanns i SAOL :-)
Hela företeelsen "Selfies" har antagligen uppstått just pga. Facebook där medlemmar vill ta bilder på sig själva i alla möjliga miljöer och sprida dem bland sina "vänner".
Jag tycker att den bildkvalitet som man får när man använder mobiltelefoner är helt kass och räcker inte till någonting annat än att betrakta i just mobiltelefoner, det spelar ingen roll vilken telefon man har, iPhone har definitivt inte bra kamerafunktioner men många förvrängningsfunktioner, äldre iPhone hade till och med sämre kamerafunktioner än konkurrenterna. De enda leverantörer som har acceptabla kamerafunktioner i mobiltelefoner har varit Sony och Nokia.
Det händer att även jag laddar upp mobilbilder till Facebook, fast endast när ingen annan möjlighet finns.
Om man tar bilder i bra dagsljus med lagom mycket ljus/skugga så kan det fungera hyfsat, men annars är kvaliteten för dålig, tycker jag. Jag tycker riktigt illa om alla effekter/förvrängningar som många använder i Instagram, de ger ännu sämre bilder, det finns en s/v konvertering i Instagram som är ok, sedan gillar jag det kvadratiska bildformatet i Instagram.
Svar från RHelena 2013-11-17 14:57
Selfie har säkert det ursprung som du beskriver.
Bildkvaliteten på foton från olika mobilkameror är rätt olika, jag ser ju själv vilken skillnad det är mellan N808- och iPhone-bilder. I mina bilder ovan ser man dock inte skillnaden eftersom selfiesarna har gått igenom Pixlr-o-Matic med de konsekvenser det medför. Ofta betraktar jag just mobilbilderna som en möjlighet att leka med bilder, det är ett tidsfördriv, och inte så oansenligt antal av mina bilder som hamnar på Facebook är tagna på resande fot, oftast på sträckan Uppsala - Stockholm (selfiesar visar jag nästan bara på FS dock...).

Själv känner jag inte för att vara så kategorisk vad gäller frågan om bildkvalitet med olika typer av kameror. Ser det mer som att syftet helgar medlen. Är man ute efter konstnärliga uttryck behöver inte bildkvaliteten nödvändigtvis vara det absolut viktigaste, sämre bildkvalitet lämpar sig kanske till och med bättre om man är ute efter något specifikt i bildavseende. Skulle vilja göra jämförelsen med de bildskapandeformer där användningen av olika tekniker och verktyg är avgörande för den känsla som finns i slutresultatet, t.ex. användningen av blyertspenna, krokipennor, penslar, olika typer av färger (olja/acryl) etc etc och de blir därmed en del av slutresultatets känsla.
Tack Rauni,
för att du reder ut begreppen åt oss. Jag har också lekt med telefonen en gång och upptäckte de roliga funktionerna som finns som av en händelse. Jag skrattade gott åt resultatet av några självporträtt (det blev inga selfies för de hamnade aldrig i sociala medier).
Hälsningar Lena
Svar från RHelena 2013-11-17 17:24
Mitt försök var nu inte så seriöst menat, men låt gå... Mobillekandet kan vara väldigt underhållande! Kanske lite utvecklande för bildseendet också...? Ibland tänker jag dock på hur de döda stunder som förr användes till att läsa en bok har idag övertagits av allt man kan göra med mobilen; läsa mail, kolla FS, leka med mobilbildsfunktioner... Har på sistone börjat att ta med en bok igen om jag vet att det kommer bli tomma stunder över. Nyttigt att försöka fjärma sig från den där mobila manicken ibland....