Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Kärt återseende, adaptera Takumar, massa film!

Nikon F100, Voigtländer 58mm f1,4 Nokton. Trix.

Sådär, nu var det länge sedan jag fick fram ett inlägg. Men det har varit mycket i ärlighetens namn. Skolan jag jobbar på drog igång efter nyår och som lärare där nu har det varit mycket i uppstarten plus en ganska skadeskjuten personalstyrka i form av vår nu bekante virus-tomte MR C. har inte ens lust att nämna honom vid namn, och jag vägrar kalla honom hen ;)

Som jag antydde i föregående inlägg id nyår hade jag skickat in en hel del bilder för framkallning. Både från Rolleiflexen, men också från samma session med en F100 där jag hade lite Fuji 400H pro i. Några bilder var trevliga men väldigt mycket från hela sessionen när det gällde film, vart kanske inte riktigt så bra som jag hoppades.

Nikon F100, Voigtländer 58mm f1,4 Nokton, Trix

En rulle Trix med F100 där jag testade blixt för första gången på ett tag var verkligen inte lyckad då 50% av bilderna blev en siluett pga av att blixten inte hade tagit. En lärdom rikare.

Nikon F100, voigtländer 58 mm f1,4 Nokton, Trix

Nikon F100, voigtländer 58mm f1,4 Nokton, Fuji 400Hpro

Rolleiflex, Portra 800.

Som titeln säger så fick för mig att leta upp en kär vän från mitt fotografiska förflutna då jag började göra slag i sak med att adaptera mina takumar objektiv till någon form av digital kamera kropp. Jag forskade ett tag i ämnet och botaniserade dvs forum och youtube kanaler innan jag kom fram till att en X-T10 eller en X-T1 skulle vara en väldigt bra och hyfsat billig lösning för att lösa detta enklast.

Jag råkade ha en X-T10 liggande hemma som jag inte längre hade laddare till. Så jag beslöt för att börja där, beställde laddare och nya batterier och en K&F adapter och väntade spänt. Dagarna efter kom pinalerna i postlådan och jag laddade batterier och slängde på den rätt välbyggda adaptern på min X-T10.

"Paketet" blev litet och smidigt. Med betoning på litet, X.T10 är en väldigt liten läcker kamera, men trots mina små händer ( här jämför jag med karelin såklart) känns dne nästan för liten, och om man tänker sig större gluggar adapterade än den på bilden ( takumar 55mm f1,8) så blir den kanske inte så bra balanserad.

Jag vred och vände på det, och trots att jag inte riktigt hade finanserna för att skaffa något mer ( beställde även en ny Fuji glugg i glädjen att ha ett litet fungerade Fuji hus igen, så hade redan blivit ett 23mm f2,0 denna vecka..) så sökte jag med ljus och lykta efter en X-T1 i fint skick.

Tanken på att få äga en X-T1 igen efter alla dessa år var rätt lockande. Det var min första digitala Fuji, och jag hade med den under en underbar resa till Paris där jag både tog några av mina favorit bilder från en resa och hade några av mina finaste minnen ifrån. Så den hade alltid haft lite av ett rosa skimmer över sig. Efter det hade jag flera av de senare modellerna i samma serie. Och även en X100F. Men blev aldrig riktigt vän med de som jag varit med min X-T1. Jag tyckte alltid att filerna från den kändes mer organiska på något sätt, och har ju hört andra säga samma sak.

Dessutom var jag inte ett dugg intresserad av snabbare autofokus, bildstabilisering eller några av de andra 100 finesserna de stoppade in varje uppgradering men som egentligen aldrig gjorde bättre bilder...

Och jag skulle ju mestadels ändå köra manuellt. Ok, jag hade övertygat mig själv! Efter lite diskussioner lyckades jag komma överens med en man här på sidan faktiskt. Så läser du detta nu vet du också hur glad jag blev att komma över din X-T1.

Vi möttes upp vid Bergianska och efter att snabbt kollat lite på den beslöt jag mig för att ta den, skicket var som jag hoppades.

Väl hemma bytte jag plats på adapter och glugg....och Voila!

Var faktiskt en härlig känsla att hålla den i handen igen, hade glömt bort hur liten och smidig den var. och kul att använda.

Visst, jag har flera "bättre" kameror, och också kanske finare på många sätt. Men det här blir en kul familje kamera och ett roligt projekt att testa lite objektiv jag aldrig använt digitalt förut . Blir lite inspirerad när jag tänker på det. Och med det nya lite smått tråkiga men praktiska 23mm f2,0 en perfekt familje kamera att springa efter sonen med där jag har AF och jag inte har lust att ta bilder med telefonen. Och jag vet hur tålig min gala X-T1 var, fantastiskt bygge och både hus och objektiv vädertätat behöver man inte vara som en pappa till 2 åring i porslinsfabrik när man har med sig kameran ut...

Promenad med dottern, X-T1 och adapterade Takumar 50mm f1,4 ( 8 element) Takumar 85mm f1,8 första testet...

Så nu blir det lite experimenterade framöver, lägger upp lite här när det blir något värt att visa.

Ha en fin vecka nu, hoppas nu håller er friska så gott det går. Längtar tills ljuset som blir mer och mer av, snart så!

Avslutar med några bilder från promenader i grannskapet med Spotmatic och lite Trix.

/Over and out...

Inlagt 2022-01-25 22:28 | Läst 1289 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul för mig att läsa om Takumar. Jag har kvar tre gamlingar varav en 24mm funkar riktigt bra på min K1 som har småbildssensor. Och några nyare, om 1970 talet räknas som nyare.

Spotmaticbilderna lite softa i gråskalan, skön känsla.
Svar från rikitikitavi 2022-01-26 10:18
Hej Måns :) Aha, kul att du har några kvar! Ja jag har tro det eller ej inte haft Pentax alls förens nu på "äldre" dagar. Så det var nästan lite som en uppenbarelse då hela systemet med de olika fina objektiven visade sig och jag upptäckte en efter en.
Självklart har jag alltid haft foto kollegor etc som haft Pentax kameror och de har alltid varit väldigt bundna vid det märket, och har förstått att pentax alltid haft lite mindre väljare men rätt hängivna, och jag kan förstå varför. Själv var jag aldrig nyfiken förr, var helt inriktad på att jag skulle börja fotografera med Nikon, det var mitt mål på något sätt. Så det är lite kul att nu få upptäcka något nytt.
Det är klart att bilderna blir kanske inte så annorlunda än om jag skulle använda andra objektiv eller kameror, men ändå lite skillnad tycker jag, vilket är roligt. Upplever precis som du säger att obehandlade blir de lite mer "grådassiga" hehe, och inte i negativ bemärkelse, jag lämnar det oftast så då jag tycker att allt annars ska handla om så mycket kontrast som möjligt, speciellt i den digitala världen . Så på något sätt blir det ännu mer "filmkänsla" för mig när det är lite mer grynigt och grått :)
Tack, ha det gott!
/Mvh Martin.
Jag har en Zhongyi Lens Turbo II för M42-optik till Fuji FX. Den gör att en normal verkligen är en normal, och vidvinkeln verkligen en vidvinkel, och inte en med croop-faktor. På köpet får man högre ljusstyrka, så en 1,7 blir i praktiken en 1,2 och en 1,4 en 1,0. Fungerar väldigt bra tycker jag. Är du intresserad så säljer jag den.
Svar från rikitikitavi 2022-01-26 15:22
Hej Nils :) Aha kul, har läst en del ord e olika och vissa är ju väldigt nöjd med den Turbo 2, men sedan har jag hört en del negativa såsom mer distortion eller också ger distortion med gluggar som inte hade någon, och att den märkbart ger sämre kvalitet i bilderna etc, på något ställe läste jag tom att just till Fuji kan den skada sensorn eller något när man adapterar med just den adaptern. Så var lite skraj för att skaffa den då jag läste på om det olika. Vet att den metabones ska vara bra men den är ju rätt mycket dyrare.
Har du upplevt något av allt detta?
Sedan läste jag också att tex takumar 50 mm f1,4 med 8 element som har lins element som sticker ut lite där bak kunde slå i glaset och skada gluggen?
Annars låter det onekligen intressant tycker jag :) Väldigt kul det här, och lär bli fler objektiv i framtiden!
Tack Nils:)
Nils Bergqvist 2022-01-27 17:57
Har provat den på min helt raktecknande Zeiss Distagon 4/25mm, och den ger ingen distorsion med den. Pancolar 1,8/50mm har den däremot gett en svag distorsion med, fast den gluggen har minimal distorsion även utan. Upplösning/skärpa är fullt godkänd redan på full glugg, ingaproblem som jag ser det. Så jag tycker nog den har sin användning ändå om man vill få ut hela brännvidden. Och distorsion är ju lätt att fixa i datorn, om det skulle bli det.
Svar från rikitikitavi 2022-01-28 15:47
Ja det kan ju helt klart ha sina fördelar :) vad skulle du vilja ha för den vid eventuellt intresse?
/Martin.
Fina bilder. Både porträtten och landskapen.
Svar från rikitikitavi 2022-01-26 22:19
Tack tack Jerry! glad att du tittade in :)
Ha en fin vecka, Mvh Martin.