Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Bröllopsfotografen Del 1, Damernas perspektiv.

Hej! Då var det dags igen. det hade gått tre år från senaste bröllopet och det var också då jag tog en bild på det som nu skulle bli bröllopsparet vid denna vigsel.

Bruden( Camilla) som jag redan kände innan via en vän hörde av sig för något år sedan och sa att de skulle gifta sig, och att de väntat pga av Pandemin.

Jag hade som sagt var inte fotat bröllop själv på 3 år, och när jag fick frågan vart jag nästan lite nervös direkt, och förstod att jag skulle behöva förbereda mig ett bra tag innan det var dags. Men jag hade ett tag på mig

Jag fotograferar ju mycket annat hela tiden. Men just bröllop kräver så många bitar att hålla sig ajour med att det är med lite ångest man går in i ett sådant projekt om man inte har gjort det lite mer regelbundet.

Året gick, och längs vägen glömde jag stundtals bort det. Och ett par gånger tänkte jag nog tanken att pandemin eller något annat skulle komma i mellan så att det aldrig blev av i slutändan.

Plötsligt var skolavslutningen i antågande, semestern var här, och så även bröllopet denna helg som var!

Veckan innan började jag faktiskt bli ganska nervös. Jag hade INTE hunnit förbereda mig så mycket som jag hade hoppats. jag började ta fram mina andra bröllop och försökte minnas lärdomarna från dessa, samtidigt som jag började kolla av viktig utrustning jag sällan använde för mer än just bröllop eller andra jobb jag gör stundtals.

Idéer och tankar började strömma in i huvudet och det var svårt att försöka fokusera på den utrustning eller de idéer jag kände skulle vara mest relevant för det här uppdraget.

Kvällen innan började jag ladda batterier och på dagen hann jag med en snabb session med barnen för att kolla blixtar och softboxar och bara för att få praktisera minst en gång innan ett "skarpt" läge som det skulle bli dagen efter.

Blixt test och liten session med barnen innan bröllopet dagen innan....

Jag sov ärligt talat inte så mycket den natten, och jag kom iväg senare än vad jag hade tänkt mig. Jag skulle vara där vid 10 för att få följa med Bruden och tärnor/bestmen i deras förberedelser. De hade varit snälla och lånat ut en bil till mig eftersom Vigseln skulle äga rum i Sigtuna ,  på ett väldigt fint beläget hotell där i krokarna.

Jag körde fel och var försenad, perfekt start!

Rusade in på hotellet och letade upp Emil som var brudgum och hans vänner som satt runt ett bord i matsalen. Stämningen var lugn och de var alla fortfarande lite trötta där de satt i morgonrockar och pratade om vad som komma skulle.

Efter en snabb genomgång förstod jag att jag skulle följa bruden i en annan del av hotellet först, så jag önskade killarna lycka till och på återseende och rusade in genom hotellet tills jag lyckades hitta rummet som var omgjort till ett makeup artist laboratorium med en stab som jobbade frenetiskt på hår, fransar och andra detaljer.

På vägen fick jag också ett skrymsle vid receptionen där jag kunde lägga utrustning som jags enare behövde. Så efter ett snabbt beslut slet jag med mig min M240 Leica, min Nikon DF med 2 gluggar och min Polaroid now.

Blev ett fint återseende med Camilla som relativt lugn berättade lite om dagen och hur allt kändes, jag började samtidigt plocka up min DF och ett 24mm och började dokumentera henna och tärnorna som glatt hälsade där de blev ompysslade, samtidigt som de försökte slänga i sig en salad.

Barnen dödade tid genom att Hänga gubbe på vita tavlan och underhöll samtidigt bruden och tärnorna med en fråga då och då innan de glatt hängde gubben.

Jag fortsatte att dokumentera allt från processen men också lite detaljer som var en del av historien denna dagen och alla de minnen som de kunde tänkas vilja komma ihåg efter denna stora dag.

En för mig "ny" teknik var att ha med mig Polaroid kameran till ett jobb. Något jag nog tänker fortsätta med. Blev en väldigt rolig isbrytare och ett bra verktyg för att ge bruden och brudgummen något "fysiskt " att få längs med dagen innan de andra bilderna levererades. Och dessutom vart det en kul konversation om den fungerade och att dessa antika kameror fortfarande fanns kvar!?

Jag försökte också samtidigt som jag konverserade och plåtade att slänga i mig en salad för att få i mig energi, jag vet sedan erfarenhet att dagen blir lång och att man totalt glömmer bort eller ibland inte hinner med att fylla på energi depåerna under dagen. Något som kan vara potentiellt farligt till och med då det var varmt och man trots allt måste prestera fysiskt med allt springande och släpande av utrustning.

Dock var inte salladen något som direkt lockade, så jag drack mest och fortsatte att fotografera istället.

Nu fick jag också höra att jag hade 10 munter på mig tills en Limmo med några av barnen och andra gäster skulle anlända. detta vill dom ha dokumenterat och jag snabbade mig på att få några bilder till innan jag skulle lämna damernas förberedelser ...

De sista bilderna blev med den fina håruppsättningen och en nöjd Camilla på den här stolen i det fina fönsterljuset.

Det blev ett bra avstamp för en dag som skulle bli ett fantastiskt minne för mig men även en väldigt fin vigsel för alla inblandade...

Slut på Del 1. Nästa inlägg blir runt Männen och pojkarnas förberedelser och en hel del annat kul från denna spännande bröllopsdag.

Glad midsommar!

/over and out...

Inlagt 2022-06-24 00:43 | Läst 256 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lite läskigt att läsa. Att fota bröllop måste ju innebära en ordentlig press på fotografen. Intressant att höra från dig om processen och jag ser fram emot del 2 med flera.
Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2022-06-24 09:30
Tack så mycket Fredrik, ja men det blir en press helt klart. Jag är dessutom lite "introvert" som person så delar av uppdraget borde egentligen göra mig livrädd, men när jag väl är igång har jag inte något problem av att vara i centrum, går liksom in i rollen på något sätt och man är hyfsat bekväm med att man vet vad man gör. Fast innan har jag massa tvivel och ser katastrof scenarion bakom varje situation.
Den jobbigaste biten är porträtt delen därför att man under tidspress ska försöka göra dom avslappnade en dag då det typ är omöjligt haha. Där får man ta fram alla trick man har. Ska berätta hur det gick sedan, och se vissa av resultaten :)
Del 2 kommer nog idag eller imorgon tack!
Gla Midsommar.
/Mvh Martin.
Verkligen en läsvärd blogg med därtill fina bilder!

Vänligen
Stephen
Svar från rikitikitavi 2022-06-24 09:30
Tack så jättemycket Stephen! Glad Midsommar på dig!
/mvh Martin.
Viktig fotografering, gäller att få till det då. Blir liksom ingen repris.
Jag tror att autokorrekt har spelat lite spratt i din text. Står något om sorgligt hotell tror du avsåg något annat.
Svar från rikitikitavi 2022-06-24 12:19
Ja verkligen, känns som ett väldigt viktigt jobb. Blir nästan ännu mer så känner jag när man har en anknytning till dom och vet att man ska ses senare i livet också hehe.
Va?? haha...nä det lät konstigt. Läste igenom texten igen 3 gånger men hittar det inte haha, får kolla när jag har tid senare :)
Tack för att du läste!
/Glad Midsommar! Mvh Martin.
Margareta Cortés 2022-06-24 12:41
Läs efter. Vigseln skulle äga rum i Sigtuna "ett sorgligt sådant".
Svar från rikitikitavi 2022-06-24 16:48
Läste efter och hittade det nu. ja jag tror inte ens sorgligt eller något annat ord skulle varit med, så ja det var nog auto correct som magiskt bestämde in att sorgligt passade just där ;)
/Mvh Martin.