Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

671 - vårvinterspaning mitt i vattnets olika aggregationstillstånd

Beslöt mig för att ignorera febern, ta elcykeln ut på spaning och låta motorn dra mig fram. Trots det fuktiga grå ljuset idag och strax över noll grader, så var det vackert, skönt ute. Ingen nämnvärd blåst, snön lyste upp världen och jag kom ju ut!    

   Väglaget var inte det bästa på ett sätt, men ändå på ett annat. Tjälen låg kvar så cykeldäcken skar inte ner i leran, och de hårdare delarna av vattnet var tillräckligt mjukt för att däcken skulle få fäste och inte kana dramatiskt i sidled.       Fick hoppa av några gånger och hann parera sladdarna, föll inte en gång!      Spår fann jag längs med vägen, här har haren tagit en genväg, troligen vid en tidpunkt då havsörnarna inte var vakna. De hade varit där innan på morgonen, men vilade sig någonstans när jag var ute.      En gås, ja här gås det.       Kråka tror jag, därunder vet jag inte, är det spår? En gärdsmyg uppenbarade sig plötsligt intill, men då hade jag inget fågelobjektiv i beredskap, och när jag hade det, så var den borta. Kanske är de små spåren gärdsmygspår?        De här spåren har taxen Maja gjort, det vet jag, för hon hälsade på mig när hon passerade.       Betesängarna - is, is, is.        Och mera is. Med tanke på hur mycket det har töat är det förvånande att den ligger kvar. Men jag tror den är ganska rutten.        Båtplatsen, lite kaotisk med utspridda båtar och framför bilden oordnade isflak.        Lite mer från ovan, fågeltornet.        En båt till, efter höststormarna kombinerat med översvämning, brukar båtarna fördelas lite hipp som happ över sjön.      Skånsk strandbild.       Sjön var riktigt vacker idag, lite vattenpölar, men isen hade inte gått upp ännu, märkligt. Men å andra sidan, när isen har gått upp hörs det lång väg, då kommer gåsflock på gåsflock, alla ska ha en häckningsplats, det blir ett liv och ett kiv som hörs långa vägar.      Snygg is.       Ny ö.      Där snön ligger har gässen redan under milda vintrar börjat lägga ägg, det är då gäss i hundratal bara på denna ytan som syns.         Där borta är hemmet och gubben är vådligt trött, men det är kräm i batteriet på cykeln, full fart hemåt!     

Inlagt 2018-03-09 15:20 | Läst 817 ggr. | Permalink
Jag gillar det öppna landskapet. Roligt att du tar lite spårbilder också. En gång i tiden när jag ofta gick på orrspel och tjäderspel blev det många tillfällen att fota spår. Härom dag blev det lite utterspår. När jag klev ur bilen efter dagens tur till Gysinge mötte jag grannen som slet med snöröjning. Nu får det vara nog tyckte han. Här är det nog upp till lyset på din cykel med snö.
Sten
Svar från Vibybo 2018-03-09 17:54
Här smälter snön, den har ingen chans längre mer än tillfälligtvis. Håller sig runt nollan. Spår har jag gillat sen jag växte upp med jägare i skogen, sen kan man inte sluta spåra, det blir väl ett sätt att vara. Röra sig tyst och omärkligt i skogen, iaktta och bara ha det bra. Tack Sten!
Det ser ganska ödsligt ut i ditt vinterlandskap men det kommer snart en vår och då är det säkert liv i landskapet.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-03-09 17:56
Jo du Stig, om en månad finns där troligen lärkor, vipor och storspov. En väldig skillnad. Tack!
Ja, det var ett riktigt gråväder.. Men det finns något vackert även då! Speciellt bilderna med lite gulbrunt i blev fina! Utsikten från tornet måste vara bra att spana ifrån framöver! Att fota ifrån kanske blir för långt.. Bra gjort att ta dig ut! Det brukar man sällan ångra..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-03-09 18:07
Bara att komma ut är den bästa medicinen, vet ingen bättre. Utsikten från tornet är som du säger, en utsikt, inget mer. Men det ger en bra koll omkring. Gråvädret var riktigt skönt idag, stannade ibland och såg mig runt. Tack!
Den med ensamma trädet är suverän.. Är annars mest förvånad hur illa folk tar hand om sina flytetyg..
MV Gunte
Svar från Vibybo 2018-03-09 18:10
Ja du, men så har det varit länge, sticker båten är det en enorm yta att söka av inne i vassen. Men underligt är det, båtarna har ju ett ekonomiskt värde, och borde skötas om. Tack!
Fina grå bilder Stefan! Jag är speciellt förtjust i den första bilden som har fina linjer.

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2018-03-09 21:18
Tack Eva, såg linjerna när jag stannade cykeln för att ta kort på sörjan.
Imponerande vacker serie i det gråa vädret, särskilt bilderna på de vattenfyllda ängarna tycker jag om. Och som vanligt har du rymd över fälten.....Hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-03-09 21:19
Tack Björn, tycker själv som du, att de isiga ängarna blev bäst.
Skånsk vinter i ett nötskal! Du har fångat känslan väldigt bra, och jag gillar särskilt bilderna med den mörka isen. Så bra att det inte blev någon vurpa!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-03-10 11:26
Tack Bjarne, det är så vintern är här, möjligen med tillägg av ett lerigt dimmigt fält med ett träd i.