Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

683 - en alldeles förskräckligt lång vårspaning

Så har jag då vårspanat ner mot sjön i 2 dagar, fåglarna kommer, solen värmer, det är ett kackalorum i luften, vår tror jag det kallas. De som jag inte fick bra bilder på var starflocken och duvhöken. Det har hörts desto mer fågel, en del olika vadarljud som storspov har liksom skymtat till i den allmäna kören.    

   Isen ligger ännu på stillastående vatten, kanske det tar en vecka innan dammarna får isfritt         Skånsk vår, platt, sankmark, en pil, kornell.            Begreppet fågelskyddsområde har inte gått in hos alla, men åtminstone ser det ut som stålhagel.       Grågåsen är det mest nu, men kanadagås ökar för varje dag, passerar. De vitkindade har jag inte sett. Sen finns det ju alltid andra gäss med, de blandar sig gärna i flockar.       Kanadagås       Grågås       Lärka över is       Sånglärka. När så jag stod där och spanade efter lärkor (som är så oerhört väl kamouflerade i gräset), så plötsligt anade jag något över huvudet, och i upphetsningen blev det en.....   större suddmes!! Säkert har en del andra också sett den.      Sånglärkan kräver korrekta glasögon, annars skulle jag inte se den.       Men hörs gör den.        Den alltid närvarande glada fågeln.         Sångsvanen låter vackert  om vingarna också         djupfryst mat får det bli i dag       En och annan vilsen trana kors och tvärs       Kanadagåsen      En och annan vipa också       Grågås främst, bläsgås bakom.      Annalkande rotetvåa      Grågås       igen       och igen   

Inlagt 2018-03-20 14:23 | Läst 772 ggr. | Permalink
Sångsvanebilden - de tecknar sig väldigt väl mot molnen! (Det där objektivet verkar ha lätt för att hitta skärpan på fåglar i flykt.)
Svar från Vibybo 2018-03-20 14:42
Tack Ragnar, det är ett för priset - fyndobjektiv. Och kameran förstår jag inte hur folk vill sälja begagnat, den är alldeles för bra för det. Så jag är hyfsat nöjd. Säkert skulle det gå bättre med utrustning för 10 gånger priset, men det vill jag inte lägga.
Våren är på gång. Här på FS kan man följa den från Skåne till Lappland, med en viss tidsförskjutning eftersom vårt land är så långsträckt.
Sten
Svar från Vibybo 2018-03-20 15:30
Tack Sten, vårkänslan är intensiv i fågelvärlden, gott att stå i solen och lyssna på kören.
Hej Stefan.
Endnu en fin serie med mange fuldtræffere. Jeg elsker sanglærken, men den er veget i antal her i DK. Delvis på grund af det intensive landbrug og andre faktorer.
Det er noget svineri, når jægerne ikke rydder op efter sig. Man skulle ikke tro, at det er nogen med respekt for naturen, der efterlader det sådan.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2018-03-20 17:45
Tack Erik, det är ett fågelskyddsområde, där får man inte skjuta något. Så det är väldigt fräckt att lämna det så. Lärkor är det gott om eftersom det finns markområden som bara är för boskap och hö, får aldrig konstgödsel.
Trevligt med vårfåglarna! Men jag undrar lite om vingljud från Sångsvanarna, vad är det? Är du kanske så nära att du hör luftbrus, för dom har inget ljud som liknar Knölsvanarnas 'sjungande' vingljud! Däremot har dom ofta ett högt 'trumpetande' läte (från strupen) när dom flyger.. Kanske är det detta läte du menar?
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-03-20 18:03
Jo, jag vet det, och tvekade när jag skrev det. De var tysta, men så här i efterhand kan jag inte minnas exakt vad jag hörde, men något fäste min uppmärksamhet på dem, de kan ju ha gjort ett enda litet diskret läte? Tyvärr minns jag inte det exakt, något var det så jag identifierade art och riktning direkt. I övrigt är den ljudliga minnesbilden helt borta nu.
ehrsa 2018-03-20 18:18
Ok, tack för info! Tror säkert du hörde det läte Sångsvanar ofta ger ifrån sig från 'strupen' när dom flyger, det är ofta det lätet som gör att jag får syn på dom eftersom dom annars flyger tyst.. Minns i december, då passerade en större flock svanar i rätt så tät dimma, omöjligt att se vilken art, men så kom 'vingljuden'.. perfekt! Då visste man att det var Knölsvanar! Som sagt fint med dina vårfåglar! Kanske själv ska gå en sväng på Gärdet ute på Djurgården imorgon, där är normalt ett säkert och tidigt 'lärkställe', men jag vet inte om det kommit fram tillräckligt med vegetation än för att dom ska trivas redan nu..? Själv har jag spanat på tre Strömstarar i Nacka idag, även för två dagar sedan, det blev en hel del fina bilder..
Hälsn!
Många fina bilder, att få träff på sånglärkan är inte så enkelt det flyger runt som den var berusad
Svar från Vibybo 2018-03-20 18:13
Ja, Peter deras flykt är i alla dimensioner helt oförutsägbar, kanske ett skydd mot falk? Dessa dagar var de värre än vanligt eftersom det mesta är istäckt, så de har mycket mindre mark än vanligt för sina revir, de jagade varandra ovanligt mycket och sjöng oväntat lite. Tack!
Jag ser fram emot de pampiga fågelsträcken med gäss och tranor, svanar mm. Jag såg fyra grågäss idag och en för en vecka sedan, så de är väl på gång. De är ju helt klart på din breddgrad. Men det är tyvärr fortfarande väldigt kallt.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-03-21 08:11
Ja Lena, vi har också haft kallt 10 grader natt efter natt, men det skall bli bättre utlovas det. Det innebär att det tar tid innan stillastående vatten blir av med isen, innan dess lossnar det inte riktigt i fågelvärlden. Tack!
Vilken härlig kavalkad av vårtecken.
Många fina bilder här !
ing-marie
Svar från Vibybo 2018-03-21 08:12
Tack Ing-Marie, här är tyvärr lika kallt om nätterna som fint om dagarna, så det dröjer lite till innan det kommer igång på tiktigt. Tack!