Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

848 - det föränderliga landskapet

Tog en liten cykeltur idag, vädret var typiskt Mars här, solglimtar, mest mulet, kraftig vind med stötar som ibland innehöll större eller mindre mängder vatten. Men några bilder blev det. Motvind och mjuk väg tar mycket på cykelns batteri. 

Gav mig iväg för att avnjuta fågellivet på ängarna, men landskapet hade snabbt förändrats, ängarna var borta, vatten överallt. Vägen försvann ner under vattnet, dumt att fortsätta, ingenstans att kliva av, och hur länge håller packningarna tätt i navmotorn?

Det enda att se när jag vände var att starflocken nu var mycket större än sist. Det blev att dra till dammarna, vinden förde mig dit. Såg att sothönsen och skäggdoppingarna och det vanliga knölsvanparet hade kommit. Rördromen var tyst, eller så kunde den inte överrösta vinden. På en pinne i vattnet där svarttärnorna brukar sitta om sommaren, där satt skarven i sin finaste dräkt.

Men den gillade inte sällskap.

Så eldriften förde hem mig, där fanns en del blomster som börjat slå ut, scilla t.ex. och svällande persikoknoppar. Kejsarkronan på bilden under slår snart ut, knähög redan. 

Till sist rosenplister, som sprider sig och växer som det vill. Här i gräsmattan. De flesta hade förgiftat den för länge sedan, men jag tycker den är fin, så den får hållas. 

Sen blev det inte mer bilder, horisontellt iskallt småspikregn drev in mig med blöt kamera. 

Inlagt 2019-03-18 14:17 | Läst 1428 ggr. | Permalink
Fina bilder här som visar att 'saker' är på gång.. även om det var blött just idag! Samma väder här förresten.. imorgon är det bättre väder! Skarven var också väldigt vacker!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-03-18 16:16
Tack Jan, tror den kallas mellanskarv egentligen den på bilden, om jag läst rätt. Kollade just på internet.Heter sinensis i efternamn då folk trodde den kom från Kina. Men i själva verket har den tillbringat vintern i sydligare delar av Europa, och är nu tillbaka på sin ordinarie plats i Herculesdammarna utanför Kristianstad. Det vet du säkert redan, men det var kul att läsa om det.
Skarven är fin tycker jag. Har aldrig sett den. För något år sedan kom det en flock på 150/200 skarvar som flög efter Gavleån fram hit där jag bor. Det är en mil in från Gävle räknat, tyckte det var märkligt men kanske såg dom sig efter nya bo/fiskeplatser. Det höll på ett tag men sedan försvann dom.
Sten
Svar från Vibybo 2019-03-18 19:39
Tack Sten, det var intressant, inte omöjligt de måste leta efter nya områden då de är duktiga på att föröka sig. Här finns de lite varstans, men mest längs med kusten.Jag upplever att de ökar i antal här omkring, men har inga objektiva siffror på det. Oftast ser jag dem utglesade, men på ett rev utanför fågelskyddsområdet i Åhus sitter alltid ganska många året om.
Hej,
Vilken pampig vårskarv. Det verkar vara gott om vatten nu.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2019-03-18 19:41
Tack Bob, mängden överraskade mig, måste varit snösmältning på småländska höglandet. Det sjunker snart så vadarna kan häcka som de brukar om en månad.
Oj! Långt land vi har. Vacker den där Skarven. Aldrig sett så många nyanser.
Svar från Vibybo 2019-03-18 21:34
Tack Mats, fåglarna har finast färg om våren, och just denna art har jag inte kommit så nära innan, så det överraskade mig också.
Härligt att se lite vårbilder även om det regnade småspik, Skarven är pampig fin bild på den och Kjejsarkronan. Här i Lindesberg envisas vintern, men det ryktas att det skall bli varmare.
Ha det gott /Stig
Svar från Vibybo 2019-03-19 11:07
Tack Stig, snart är värmen hos dig också, såg några blåsippor ute idag vid en liten promenad.
Tufft att ge sig ut i detta väder. Första bilden illustrera bra det du beskriver med vatten överallt. Ser att det växer och har kommit bra mycket längre där nere hos dig än här i mälartrakten. Såg i dag att små, små krokusar kikat fram och så har även vintergäcken tagit över så att vår gräsmatta är nästan helt gul av dessa blommor. De sprider sig snabbt och inte tycker rådjuren om dem heller.
Svar från Vibybo 2019-03-19 14:29
Tacksam blomma som sprider sig och skys av rådjur, mängdeffekt är fint i blomvärlden. Tack Margareta!
Oj så vacker skarven var! Snyggt fångat.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2019-03-19 19:31
Tack Johnny, den slog sig ner där för 2 år sedan.