Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Växter vid stranden

Stranden vid Tosteberga, närmare bestämt den inhägnade kohage där det brukar gå kor med små kalvar, dock inte den dag bilderna togs, då just dessa kor brukar ha en konfronterande attityd gentemot besökare. Det är en fin badstrand för kor, och ett tillhåll för fåglar om våren. 

Strandskräppa växte här. Med vidvinkelperspektiv kommer den omgivande miljön med.

Besksöta (solanum) är en slingrande halvbuske, giftig (solanin) och illasmakande. 

Vet ej arten 

Kotula har inget med kor att göra, det är en invasiv art från Sydafrika som riskerar att sprida sig stort. Utrotningsförsök har gjorts, vilket endast fick kotulan att växa ännu bättre. 

någon svamp

och lite morgondagg

till sist dagg på ett tistelblad

Inlagt 2021-10-13 11:07 | Läst 226 ggr. | Permalink
Riktigt härlig förstabild, så fint ljus på stranden. Har för mig att det gick kor där och vaktade den gången jag var vid Tosteberga. Svampbilden var fräck med den en svampen plan och den andra kupad, intressant. Fint med dropparna på slutet
Svar från Vibybo 2021-10-13 18:38
Tack Peter, att där inte var kor där nu trots säsong har jag inte råkat ut för innan, men där var avbetat som en klippt golfgräsmatta.
Hej Stefan.
Jeg er helt enig med Peter og så behøver jeg egentlig ikke at skrive mere :-)
Men jeg vil dog tilføje, at jeg gillar hele serien her.
Med mnage venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-10-13 18:38
Mycket tack Erik!
Håller med Peter om första bilden. Gillat den låga vinkeln på alla strandväxter, som jag inte kan namnen på men det behöver man inte kunna heller.
Sten
Svar från Vibybo 2021-10-13 18:41
Tack Sten, mitt inköp av supervidvinkeln var huvudsakligen för att kunna ta just sådana bilder, hade den idén något år innan. Man behöver inte kunna alla växter, jag råkar ha en vän som kan det mesta om dem, han berättar.
Kan bara konstatera att jag håller med föregående talare om första bilden. Faller dessutom mycket för de två sista bilderna som är spännande abstrakt konst. Särskilt den sista.

Hälsningar Jörgen
Svar från Vibybo 2021-10-13 18:45
Tack Jörgen! Hade svårt att få till ljuset i första bilden, men det blev väl något sålunda. De mer abstrakta bilderna är en typ av bilder jag gillar, men just här skulle jag velat ha bara liite större skärpedjup, men minskar jag ljusöppningen mera, så minskar skärpan också, bländare 8 är lagom på m 4/3.
Första bilden är verkligen fin men jag gillar också det låga perspektivet på de efterföljande växtbilderna. Kul med speglingarna i dropparna på näst sista bilden. Det tycker jag brukar vara väldigt svårt att få till.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-10-14 09:11
Tack Lena, det låga perspektivet på växterna är något jag funderat på ett tag, för att få in växten i sin miljö, men det är ju oftast ganska svårt, går lättast på en tom yta, som en strand. Speglingarna i dropparna är en fullständig tillfällighet, för som du säger, det är svårt att få till, men tillfälligheter är ju bra.