Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Efter fotofika kommer järnbruk?! - Del 1

Vad gör man en lördag efter att en fotofika avslutats samtidigt som vädergudarna är på strålande (!) humör?

Man, ehrm jag, tar bilen till Österbybruk - ett av de klassiska järnbruken i Uppland. Här arbetade man under århundraden med järnmalmen från närliggande Dannemora Gruvor. Det finns fortfarande järnrelaterad verksamhet på orten, *host* apropå gruvor *host*, i form av Österby Gjuteri. För närvarande håller man dessutom på att starta upp gruvan i Dannemora som lades ner 1992 av SSAB. Nu dock över till något mer nedlagda företeelser. Helt klart sluteldat:

Jag har passerat genom Österbybruk ett antal gånger, men det har oftast varit för tråkigt väder så jag har inte riktigt känt för att ta några bilder, men nu så... Detta misstänker jag är ett kolhus:

Det var höstlikt värre tack vare lönnarna, men väldigt skönt. Österbybruks herrgård i bakgrunden.

Precis utanför grindarna stod en bänk med vegetabilisk stoppning. ;)

Huvudbyggnaden. I herrgården bedrivs verksamhet i form av värdshuset Gammeltammen. Restaurangverksamheten huserar i den vänstra flygeln om jag inte är helt ute och cykalr.

Det var inte störande mängder folk ute kring herrgården. Turistlassen har nog dragit vidare mot varmare breddgrader. En jycke var dock ute och rastade ägaren. ;)

Nyfiken som jag är så gick jag iväg och spanade lite längre bort och påträffande några stycken överblivna äpplen. :)

För den som undrar så satt 35:an som fastklistrad på kameran. En mycket användbar brännvidd på småbild. Och du, om du inte gjort det så kan du förstora bilderna. De tjänar på det.

Fortsättning följer... ;)

Postat 2011-10-04 22:48 | Läst 1287 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera