Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

En ensam kamerapojk i en snöig natt

För några dollar färre tittade den fule i spegeln och konstaterade att en handfull dollar hade varit bättre. Oklart vilken relevans detta hade, men han påminde sig i alla fall om att han ätit spaghetti till middag. Med en katastrofalt bristande smidighet sparkade han ut dörren och svingade sig upp på den siamesiska apostlahästen. Den senare uttryckte visst missnöje över snödjupet direkt utanför den numera något mer löst monterade dörren. Galopp visade sig mer ge ett resultat gällande framskridandet motsvarande skritt. Vad skulle det här vara bra för? Räddaren i dieselhästen skulle väl ändå komma på morgonkvisten? En elegant rörelse spände slutaren och avtryckaren fick sig strax ett försiktigt rapp med piskan.

Som i en spökstad red han, den siamesiska apostlahästen och den svarte in i natten.

Där ensam på den snötäckta stadsstäppen stod det ett ståligt träd och sträckte sig mot ljuset.

En dieselhäst stod övergiven. Sheriffen verkade ha gett upp kampen mot snöbusen.

Och jo, han den där Haglund verkade ha fått frost så han teg. Det verkade som han hade mjuknat lite på gamla dar.

Har vi setts förr? Jo, den svarte verkar gilla det här hörnet.

Den fule kliade sig i huvudet och undrade vad i hela friden detta skulle betyda? Bäst att rida runt för att undvika ilskna råttor som nafsar i hälarna. Man vet ju aldrig så här på den öde stadsstäppen.

Någon hade hunnit före! Inte ett tåg i sikte att råna! Enligt de dagliga graferna skulle det möjligen dyka upp något som kallades för Upptåg lite senare. Det var i alla fall misstanken, för där står det bara en massa konstiga nummer, men numret verkade utgå från något som hette Upplands-Väsby.

Det skulle bli värre. Någon hade stulit hela smalspårsbangården och ställt ett stort hus ivägen! Några godsdiligenser varken med 891 eller 1435 mm:s dimension fanns numera att ge sig på.

Bättre ordning visade det sig vara när hovarna klapprade betryggande mot den hårda övergivna perrongen. Grabbarna i dieselhästarna red fram för att rädda stressade tågresenärer från närgångna möten med järndiligensen.

Birger Jarl? Märkligt, han hör väl inte hemma på denna stäpp? Det var väl nedåt Venedig han satt och klämde bolognese, trodde den fule. Apostlahästen gnäggade lite plågat.

Alla filmer har ett slut, så också digitala och nu började vår antihjälte höra filmen återmatas.

Just när den fule försökte återmontera den utsparkade dörren drog ett gäng med snösheriffer förbi. De verkade vara på jakt efter den stora snöbusen.

Postat 2012-02-18 01:15 | Läst 1615 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Intervjun med Matte Haglund om Nikon D800 och D800e i textversion.

Det var några som hade synpunkter på avsaknaden av textning i intevjun, så jag gjorde lite för mig helt onödigt arbete. ;) En snabbtranskription av intervjun av Magnus Fröderberg med Matte Haglund på Nikon. Ett litet livstecken också då det varit tunnsått med bloggandet den senaste tiden, om jag ska uttrycka mig försiktigt. Orginalvideon finns här. Jag utlovar inte en 110% korrekturläst text, för någon måtta får det vara. Magnus i kursivt och Matte i vanlig text:

- Jag står här med Matte Haglund på Nikon och han har just visat upp nya Nikon D800 och D800e som har 36 megapixel. Tänker ni knäcka mellanformatstillverkarna nu?

- Nej, knäcka kanske vi inte kommer göra, men vi ska i alla fall utmana dem och vi har ett komplement till deras mellanformatskameror.

 - D800 har ju samma slutarfördröjning som D4, samma autofokus, samma exponeringssensor, 100% sökarbild och en extrem sensor. Varför kostar då D4 det dubbla mot D800?

 - Ja, kostnadsmässigt så är det många andra saker som skiljer, både funktionsmässigt och konstruktionsmässigt på de här maskinerna.

 - Är det de belysta knapparna som är så dyra på D4:an?

 - Precis! Exakt! De lyser i ett starkt dyrt sken, nämligen. ;)

 - 36 megapixel lär ju ge stora bildfiler. Hur stora blir NEF-filerna?

 - Ungefär 40 MB.

- Kan man välja råformat med färre pixlar för att få ned den storleken?

 - Nej, de enda alternativ som finns är att croppa bilden i dagsläget.

 - Då är det 1,2 eller 1,5 gångers croppning som gäller?

 - Ja, precis och då har man 15 respektive 25 megapixel (red: rimligen fel ordning på siffrorna jämfört med frågan).

 - Du vinner lite i hastighet då, eller hur funkar det där?

 - Ja, det gör det. Om du kör med batteripacket MB-D12 som också kommer komma nu så kan du få upp sex bilder per sekund. Kör du med 1,2-läget direkt i kameran så kan du få upp fem bilder per sekund.

 - Kan du säga något om det dynamiska omfånget i D800?

 - Jag kan dessvärre inte ge dig några värden, för det är konfidentiell information. Men den informationen som jag har är att det kommer vara väldigt högt dynamiskt omfång i den här maskinen.

 - Det sägs att D7000 också har väldigt högt dynamiskt omfång, eller det har vi ju sett att den har, och väldigt rena skuggor. Är dem släkt de här sensorerna? Är det två D7000-sensorer ihop, eller hur funkar det?

 - Nej, det här är en helt nyutvecklad CMOS-sensor i den här maskinen, så dem är inte släkt även om resultatet på papperet kanske kan tyckas vara det. Men så är icke fallet.

 - Det kom ju två modeller. Vem är det som ska välja D800 och D800e, som har ett svagare AA-filter?

 - Användningsområdet för de här maskinerna är ju lite olika. D800:an är väl för gemene man, kan man väl säga, som anpassar kamera till det befintliga ljus som den är i. D800e, som är specialvarianten, den används framför allt kanske till mellanformatsgänget som själva kan kontrollera brännvidd, ljus… Jag kan tänka mig att det blir extremt populärt om man fotograferar studiomodeller och dylikt.

 - Går det att bygga om D800 till en D800e om man ångrar sig?

 - Nej, inte enligt den informationen jag har idag. Nej, det går inte att göra.

 - Ni har ju lyckats få ner vikten på D800 jämfört med D700. Hur mycket är det och hur har det gått till?

 - Dels har man tagit dem befintliga materialen som finns nu, magnesium, och utvecklat dem ännu mer för att få ner vikten. På D800:an så skiljer det ungefär 100 gram till D800:ans fördel.

 - Det finns ju en del likheter med D4:an, men ni har inte de nya QXD-korten (sic!). Varför det?

 - Nej, det har vi faktiskt inte för att D800:an började utvecklas mycket tidigare än D4:an.

 - Och ändå kommer den senare?

 - Ja, precis! Det kan låta märkligt, men vi kan inte alltid rå över naturens makter.

 - Går det att använda den nya sändaren som kom till D4:an?

 - Det går inte. Till den här maskinen så är det WT-4 som gäller och den stora anledningen till det är att om vi skulle applicera WT-5-kontakten på den här maskinen så skulle kameran bli större. Vi ville ha en så liten och så kompakt kamera som möjligt i ett bra format.

 - WT-4:an är ju knappast liten. Kunde ni inte gjort en ny sändare?

 - Absolut, vi kanske kunde gjort en ny sändare, men nu är det den som gäller och den lilla sändaren är ju WT-5.

 - En av våra läsare har påpekat att PC-E-objektiven kan ta i prismat (red: sökarhuset/blixten?) på D700. Är det fixat på D800?

 - Det ska inte vara några problem, enligt de uppgifter jag har fått.

 - 24 megapixel i D3x känns ju lite fjuttigt nu. Kommer den att finnas kvar?

-  Den kommer att finnas kvar och likaså D700:an kommer också säljas vidare.

 - Kommer någon att köpa D3x:en då?

 - Det kan ju inte jag bestämma, utan det är upp till köparna, men som sagt det är skillnader där också.

 - Men finns det någon anledning att köpa D3x:en?

 - Ja, om man vill ha en robust slitvarg, i ett kanske större format, då är D3x:en att rekommendera. Och om man inte bryr sig om filmegenskaperna heller till exempel.

 - Ni ska ju behålla D700:an. Är det för att den behövs en billigare modell eller är det för att D800 är långsammare än D700?

 - Nja, det är nog egentligen ingen av dem anledningarna, tror jag. Det är ett komplement, en kompakt kamera som är snabb. Alla kanske inte behöver upplösning.

 - När kommer vi att få se D800:an ute då?

 - Den kommer att lanseras den 22:a mars och D800e kommer den 12:e april.

 - Tack!

Kanske gladde det någon stackars själ. :)

Postat 2012-02-08 20:23 | Läst 3371 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera