Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Oriktiga bilder i Uppsala...

Tydligen är det så att går man omkring med en gammal tvåögd spegelreflexkamera så tar man riktiga bilder. Detta är ett konstaterat faktum. Jag tog den vanliga enögda varianten med digital "film" i, vilket följaktligen borde betyda att bilderna är oriktiga!

Jag har märkt en viss dragning mot 35 och 50 mm:s fasta objektiv, särskilt sedan i somras. Ett inte helt otroligt samband med högre bildkvalitet och ljusstyrka kan finnas, men måste man bry sig? Jag klämde dit en zoom à cirka 900 kr, begagnat då förstås. Hörnen blir betänkligt murriga vidöppet när den nyttjas på en småbildskamera, så bländare f/5,6 och mindre är att rekommendera. Å andra sidan motsvarar det vidöppet på många nya kitzoomar, men här finns det lite marginal (f/3,5-4,5). Distorsionen får betecknas som förvånansvärt låg; bilderna är inte heller korrigerade för sådan.

Nu till frågan: varför pladdrar karln om fasta objektiv när han satt på en zoom? Elementärt min käre Watson! Jag använde enbart ändlägena, det vill säga 28 mm och 105 mm. Två fasta objektiv i ett så att säga, fast kanske utan bildkvalitetsfördelarna... Det gick nog bra ändå, tror jag, kanske är bäst att tillägga. :)

Om man får hugga av så många saker tvärt i en bild må de lärde tvista om. 105 mm är det i alla fall! Den observante upptäcker något vid pumpen...

En bekant del av Uppsala, men kanske inte den vanliga vinkeln. 28 mm precis som efterföljande bilder.

Den här bilden har en mycket enkel förklaring och den finns här. Jag tänkte att jag skulle ta en bild på ungefär samma plats, fast några år senare. Efter denna dokumentära insats gick jag och tittade på Peter Gullers bilder som står utställda på Stadsbiblioteket. Den som vill se dem kan göra det fram till 29 januari, om jag minns rätt. Annars ska de gå att klicka fram från Upplandsmuseets hemsida, liksom en hel del annat på "DigitaltMuseum".

Egentligen var jag väl mer ute efter att röra lite på påkarna än att fotografera. Kylan och mörkret gjorde väl sitt till för att tippa vågen till favör för förflyttning istället för fotografering. En i full storlek lite oskarp och relativt brusig bild uppifrån toppen av Tuna backar/Svartbäcken blev det ändå. En mycket obstinat takantenn, som jag i efterhand störde mig på, gjorde att jag tog fram yxan i vänsterkant. Inte så illa resultat trots allt med tanke på att slutartiden var 1/8:s sekund helt utan stöd. Lite smygfusk med spegeluppfällning erkännes dock. :)

Postat 2012-01-20 13:12 | Läst 1737 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Zlatan kanske är snäll, men kolla in den här! Passa er!

Ewas Zlatan kanske är snäll, men den här smådjävulen tror jag att man får passa sig för. ;)

Postat 2012-01-12 12:27 | Läst 1487 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag faller till föga! Undersidan av Arlandatornet...

Vi var ju några som var ute på Arlanda i lördags, och jag var även kvar ett tag efteråt. De flesta har visat någon bild genom glastaket i den nedre delen under tornet, men jag har varit lite tveeggad till mina egna.

Bra eller dåligt? Jag vet inte riktigt, men efter att ha pillat lite med dem och tittat några gånger känns de bättre än när jag tittade på dem första gången i alla fall.

Några att jämföra med:
Alf (överst)
Anna
Jan-Olof (överst)
Lena
Roger (en bit ned)

Om jag missat någons version så beror det bara på att jag inte hittade på den när jag skrev inlägget. ;)

Postat 2012-01-10 19:34 | Läst 1411 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Arlandavisiten - fortsättningen

Jag stannade som nämnt i förra inlägget om själva fikat kvar på Arlanda ett tag. Om du missade det så kan du läsa det här!

I det här inlägget blir det nog lite blandat. En del bilder kanske mest intresserar de närmast flygplatssörjande, men andra kanske har någon annan slags ambition. ;)

Den ovanstående är dock ett litet hopp tillbaka i tiden, men nu transporterar vi oss snabbt till efter lunchen. Till och med efter den där latten jag plockade på mig borta i T2 ihop med en bussbiljett. Jo, jag tog bussen tillbaka, för det skiljer 50 riksdaler. Vill man inte spara tid är det knappast värt påslaget för tåget. Nu verkar dock politruckerna gett sig fanken på att bli av med UL 801, så den går bara en gång i timmen numera.

Det här är den spaningsmässiga gången ut till T3 varifrån det går diverse små turbopropkärror. Lördag verkar inte vara högsäsong. ;)

Nu är jag nog riktigt inne på bilder för de närmast sörjande, mer som illustration. Bilden är tagen från gången ut till T3. Den vita klunsen till vänster är en den av T4, det vänstra böjda huset är en del av byggnaden som rymmer bla Sky City och Radisson. Gången på snedden går mellan T4 och T3 och fortsätter i byggnaden till höger, men då bara med fönster mot "landside". Byggnaden under uppförande är det nya Clarionhotellet och den där pinnen till höger känner ni nog igen. ;) Kranen vid Clarion är samma som i översta bilden.

Jag tackar ödmjukast folket på den undre våningen i tornet för den här uppställningen av Fokker 50:an. :) Amapola är ett fraktbolag som flyger en enhetsflotta av just Fokker 50.  Avvisningsbil närmast och ett antal SAS 737:or vid T4, varav den näst längst till höger faktiskt visade sig vara samma som den här vid skärskådning.

Det här är gången i byggnaden längst till höger i tredje bilden. Man hade årstiden till ära piffat upp belysningen. Annars brukar de vertikala armaturerna vara tända och jag har för mig att det är i den här gången de är färgade.

Lekstugedags i gången som har fönster åt båda håll. ;)

Tillbaka i Sky City och en vinkel jag inte sett att någon av de andra fikabesökarna bidragit med. Årstiden till ära är inredningen ovanligt plottrig med dekorationer. Det är inte så dumt att sitta och glo lite vid de stora fönstrena över en kaffe eller bärs, fast kanske helst när det är lite mer trafik än en lördag.

Den observante har nu insett att jag gått fram och tillbaka nästan från T5 till T2 och tillbaka igen då jag hoppade på bussen vid T5. Det är i alla fall en liten bit. ;)

Postat 2012-01-08 19:07 | Läst 1367 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dagnys tar ett steg upp...

Idag var det ju, som en del nog noterat vid det här laget, dags för ännu ett Dagnys - fotofika i någon slags Uppsalatappning. Nu har vi blivit moderna och börjat med outsourcing också, så vi åkte ut till "Ottens" arbetsplats Arlanda. Flera av de andra verkar ha blivit så pass tagna att antalet "oönskade" bilder på fotograferna själva blivit lågt. Bot och bättring här!

Per "Otten" till höger, som ska ha stort tack för att han gjorde det hela möjligt!
Bakom från höger Roger, Christer och Torbjörn.

Sedan sade uppenbarligen Per (?) något som fick Torbjörn att helt tappa hakan. :)
Till vänster om Torbjörn först Rauni och sedan Bert-Ola. Bilden som syns på väggen har Per tagit, vilket jag har för mig visats i hans blogg när tapeten kom upp.

Roger igen till vänster och Alf ("bilfotografen") till höger. Som jag sade när jag hade tagit bilden så hade det verkligen inte skadat med en upplättningsblixt, men den låg i väskan. Skuggorna är nog lyfta till någonstans på andra sidan Månen. ;)

Anna till vänster och Lena till höger.

Christer till höger och Jan-Olof skymtar bakom glasmontern med flygplansmodellerna.
Sedan kunde jag inte riktigt hålla mig ifrån att ta några bilder enligt nedan. Varför vette sjutton, men det är inte första gången Jan-Olofs Pen fastnar på bild.

För att ingen ska tro att jag somnade i fikarummet så:

En bild från respektive balkong... 747:an står med RWY 01L/19R högst upp i bilden. I den nedre så är kärran på väg in för landning på RWY 26. Knepigt ljus och planet bör faktiskt vara åtminstone 2,5-3 km bort... Mycket luft emellan alltså. Enligt uppgift som framkom är det runt 4 mil runt hela Arlanda. Jag har gått lite här och var och kan intyga att det nog inte är någon överdrift. Den som undrar vad de mystiska banbeteckningarna betyder kan titta i mitt förra blogginlägg där jag gjorde ett försök att förklara saken.

Per kände sig ganska manad att arbeta sedan, så vi gick mot Sky City igen, där det blev lite allmänt prat och några försökte få en glimt av "Småkronorna", numera tillika VM-mästare. Några andra stod och pratade ett tag för att sedan spridas för vinden. Själv blev jag kvar ett tag till och intog en lunch, träffade på Per igen som skulle göra detsamma, samt gick en vända och tog lite bilder. De får komma i nästa inlägg eller så, annars blir det väldigt långt.

Återigen, tack Per för initiativet och att vi fick komma upp i tornet! :)

PS. Jag har också några bilder på undersidan av tornets topp, men jag skippar dem just nu. DS.

Postat 2012-01-07 22:56 | Läst 1365 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa