Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Sån däringa tuff-tuffbåt...

I Stockholm kan man studera en smärre samling skärgårdsfartyg av synnerligen omodernt (läs: charmigt och trevligt ;)) snitt. Vi har ju en bloggare som kallar sig Mashavet som påpekat att tillgången på äldre fartyg i dennes område är god, men den får nog betecknas som trivsam i omfattning i Stockholm också. Bl a Blidösund, Riddarfjärden, Riddarholmen, Västan, Storskär, Norrskär, Mariefred, Drottningholm, isbrytaren Sankt Erik...

Just här ligger S/S Storskär vid kaj nedanför Kungliga Slottet.

Mashavet har för övrigt för vana att beklaga sig över "plastbaljor" som dyker upp i bilderna. Jag är dock inte säker på om elskåp för landström, radar och radioantenner är så värst det heller...

För ej infödda: Byggnaden i rundat format till vänster är Skeppsholmskyrkan. På första bilden är det Nationalmuseum som suddar runt i bakgrunden.

Postat 2011-08-23 15:05 | Läst 1327 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En kortis från Värtabanan

Jag tog bussen (1:an) ut till ändhållplatsen Frihamnen och gick och spanade lite i största allmänhet. Egentligen lite för sent om man nu vill se några fartyg eftersom de flesta avgått. Silja Line etc ligger förvisso vid intilliggande Värtahamnen. Det enda fartyg som låg vid kaj var Princess Anastasia som går till S:t Petersburg.

Hursom så gick jag efter att ha blivit stirrad på av några lastbilschaffisar mot Ropsten. När jag ändå gick förbi så tog jag lite förstrött några synnerligen anspråkslösa bilder på Värtabanan. Detta är ett stickspår som går ut på kajen ("bakom ryggen"). Noterbart är att stickspåret inte heller är elektrifierat, till skillnad från själva Värtabanan som elektrifierades tidigt.

Längre bort mot Ropsten finns det gamla stationshuset som användes för persontrafiken fram till dess nedläggande redan 1913.

Blickar man till vänster jämfört med ovanstående så ser man bangården där det stod en del gamla SJ-vagnar med halvslarvigt övermålad logga av äldre modell.

Sedan hade jag tänkt ta några bilder på Lidingöbanan, men ett fågelskrälle bestämde sig för att använda min rygg som avträde när jag gick under Lidingöbron. Jag fick en plötslig obetvinglig lust att sikta in mig på något helt annat än fotografering. ;)

Postat 2011-08-21 01:59 | Läst 1526 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ryggläge, turistfotografer och en på vertikalen

Stenhård viloplats. ;)

Hur står det till med stilen på turistfotograferna?
Nedan är det antingen Riddarholmskyrkan eller turistgruppen som avbildas.

Apropå ovanstående, gäller sådan husse/matte - sådan kamera? :)

Se där, liten kamera överst, stor kamera ovan och mellanstor kamera nedan!
Fokus ligger avsiktligt på fotografen, men jag skulle nog ha bländat ner något steg till:

Till sist något mer vertikalt och lite mer abstrakt.

Postat 2011-08-20 11:22 | Läst 1539 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt i natta - Wiks slott

Till skillnad från en del andra på Fotosidan har jag en faiblesse för att inte gå och lägga mig istället för att gå upp tidigt, om verksamheten tillåts av övriga förhållanden. Det där med att stiga upp tidigt utan att det är ett måste är lite svårt. Således satt jag vid datorn en kväll, ehm förlåt, natt i juli och tänkte att jag nog borde åka någonstans med stativet i högsta hugg. Sagt och gjort så styrde jag ut på 55:an och
fick för mig att svänga in vid Wiks slott.

Om vi nu ska prata lite teknik så är bilderna tagna med ett ganska enkelt objektiv - AF Nikkor 28-105/3,5-4,5D. Inget superobjektiv, men helt reko som ett släng och däng-objektiv. På småbild då, för på APS-C är brännviddsomfånget inte så kul. En sak som faktiskt är osedvanligt trevligt med objektivet är den låga distorsionen för objektivtypen. Det är inte alls så farligt i vidvinkelläget som det brukar kunna vara.

Här måste jag tillstå att fasadbelysningen var mer än lovligt jobbig med sin ljus"kvalitet"...
Hursomhelst är det en gammal försvarsborg som senare ombyggdes till slott. Idag är det landstinget i Uppsala län som äger slottet och man har folkhögskola och konferensverksamhet.

Ovanstående är flygeln som ligger till vänster om slottet om man tittar mot entrén.

För övrigt fick jag ett exemplar av Upsala Nya Tidning av tidningsbudet. Han tyckte nog att jag såg ut att vara i behov av det när jag släpade runt på kamera och stativ mitt ute i ingenstans mitt i natten. Slottet ligger nämligen något "ocentralt"... Jag tackar och bockar. :)

Postat 2011-08-17 01:32 | Läst 1407 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Folk i Gamla stan - och en front!

Jag undvek att använda ordet gatufoto (ooops! ;)) för det är ju diskutabelt vad det är, men det här inlägget handlar i alla fall, i huvudsak, om folk i Gamla stan.


f/2,8

Alla bilder genom 50 mm och förutom den på höjden obeskurna.
Man kan ta en paus på ett trappsteg vid Tyska kyrkan om man tröttnat tillfälligt på jobbet på, vad jag förmodar, restaurangen.


f/1,8

På restauranger kan man också äta har jag hört. Varsågoda!


f/2

Sedan är man mätt och kan gå därifrån:


f/2

Det var god turistprocent. Här vet jag inte vad de letar efter. Kameran kanske? ;)


f/2

Jag ska direkt erkänna att det är lite vilseledande marknadsföring i titeln, för jag gick faktiskt ut på Riddarholmen sedan. Då träffade jag på en trevlig typ som försökte fånga saker och ting med telefonen. Det gick enligt uppgift sådär, men någon riktig kamera hade han inte numera då han inte blivit digital. Vi pratade bland annat om väder och vind, eller mer specifikt nedanstående som drog in. Riktigt bra timing att få se fronten komma in över Södermalm i kvällsljuset.


f/5,6

Det var något som måste fångas, tyckte några frankofoner. Eller också var det bara byggnaderna på andra sidan...


f/2

Sist, men inte minst har vi en stilstudie i fotografering medelst displaysökare.


f/1,8

Det var, faktiskt helt ärligt, den sista bilden jag tog den dagen. Dock kan det eventuellt dyka upp andra bilder på annat tema från samma dag vid något senare tillfälle. :)

Postat 2011-08-15 00:06 | Läst 1541 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa