Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

In i Stockholms mörker

När andra tänkte på refrängen tog jag stativet under armen, gick en rejäl bit, svor som vanligt ett antal gånger över kamerastativs allmänna osmidighet, och över min kulled i synnerhet. Några bilder blev det i alla fall, även om det inte brukar bli så många när stativet är inblandat. Det är för mycket meckande, men det ger ju bildkvalitetspotential i alla fall.

Efter en del sökande efter en plats att krångla ut stativbenen så fastnade jag för speglingen i vatten pölen. Jag tycker nog att det var den här bilden som blev bäst, men smaken kan vara som baken.

Därefter blev det brink, efter gränd, efter gata...

Här hade jag bytt till AF 35/2D, då det blev lite trångt med 50 mm, och det objektivet ger tyvärr en del interna reflexer ibland. Förmodligen blir det värre av att den sitter på en digitalkamera, då sensorn är mer reflektiv än film. Det är lite synd, för jag gillar att den ger snygga stjärnor runt ljuskällor. Att n:et hamnade bakom trädet var en lite fadäs från min sida, på grund av att jag koncentrerade mig på att "lägga" andra linjer i bilden.

Den sista bilden tog jag från Kastellholmen 00:43. Egentligen hade jag tänkt ta någonting på Kungsgatan, men jag hann inte för jag hade sett ut en nattbuss från Vasagatan strax före 01:30. Det får bli en annan gång när jag känner mig på humör för att svära lite. ;)

Postat 2013-09-29 19:28 | Läst 1606 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

11 september: Minneskväll för Anna Lindh

För ungefär 2,5 vecka sedan, på årsdagen för mordet på dåvarande utrikesminister Anna Lindh, hölls en minneskväll i Kungsträdgården. Jag råkade bara upptäcka att den skulle vara när jag passerade. Turligt nog hade jag kameran med mig, men oturligt nog så skulle jag göra några andra saker först. Jag kom lite sent så placeringen blev inte den bästa och fågelskådarobjektiv har jag inte. Dieter hade bättre placering och räckvidd. De flesta av bilderna nedan är ändå lite beskurna, men med stigande ISO och allmän rörighet så är det inte så meningsfullt att hårdbeskära. Ta upp dem i det förstorade läget i alla fall, så blir det lite bättre.

Eva Dahlgren

Moneybrother (väl?)

Jag är lite osäker, men jag tycker det ser ut som Jan O Karlsson?

Carl Bildt

Okänt ansikte som blicken fastnade på. Tyvärr vred hon lite på huvudet precis när jag tryckte av, vilket i och för sig inte syns särskilt i den här storleken.

Stefan Löfven

Mark Levengood

Jack Straw

Mona Sahlin

Rickard Wolff

Jonas Gardell

Lite "finare" fotografer befanns sig precis nedanför scenen. Förvisso närmare, men bilderna får rätt udda perspektiv. Å andra sidan har de på scenen mindre möjligheter att gömma sig bakom dirigenter, allehanda huvuden och diverse stativ. Men jag ska inte klaga på skörden med tanke på förutsättningarna.

Postat 2013-09-28 02:05 | Läst 1152 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SKÅJ med gammal TGOJ

SKÅJ - Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg - ordnade nyligen en medlemsresa. Jag råkade få syn på att de skulle återkomma till Stockholm när jag var i närheten, så jag dröjde mig kvar på Centralen en stund. Att ta en bild när de ankom var helt meningslöst eftersom strålkastarna på loket var i läget "hjälp jag blir blind". Ett loktåg tarvar dock rundgång för att komma ur norra säcken på Stockholm C.

Före detta TGOJ Ma 406, som numera ägs av SKÅJ.

Observera hur strålkastarna är tända. Genom att ha den röda slutsignalen tänd på detta vis så visas vad som är fram- och bakända på loket vid växling.

Det finns nu flera Ma-lok bevarade hos museiföreningarna. Ett finns hos Sveriges järnvägsmuseum och det har jag visat tidigare när det stod inne i utställningshallen.

På höjden med en orange SKÅJ:ig typ kanske?

Bilderna ovan är förresten körda genom Capture One Pro 7, förutom nedskalning och slutskärpning som är gjort med mina vanliga actions i Photoshop. Jag har "bara" Photoshop CS4 och råkonverteraren börjar kännas rätt mossig. Följaktligen vill jag ha något annat och modernare! Sagt och gjort så tankade jag ner testversionen. Det hela utlöstes av att jag hade en större mängd bilder som jag skulle behöva korrigera distorsion i, bland annat. Något stöd för det finns inte i CS4, annat än manuell handpåläggning inne i Photoshop efter råkonverteringen. Inte smidigt!

Även om jag tycker att Photoshop är bra så får jag lite utslag av Adobe. Företag som nästan har monopol är inte bra. Just Camera Raw har jag heller aldrig varit riktigt imponerad av. Jag tycker det alltid har varit rätt meckigt att få till det resultat jag vill ha. Bilder tagna under vissa förhållanden har närmat sig det frustrerande att få ordning på. Lite som att hela tiden brottas med råkonverteraren. Jag kan konstatera att Capture One ger ett betydligt vettigare resultat innan jag ens petat på bilderna. Solen har förstås sina fläckar och Adobes varianter är nog smidigare att manövrera ibland, men jag vänjer mig nog om jag bestämmer mig för att "hoppa i säng" med Capture One.  Just nu är jag tämligen lockad, även om jag inte förstått ens hälften av programmet än...

Postat 2013-09-27 00:24 | Läst 1591 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera