Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

S/S Blidösund - skärgårdens vackraste passagerarfartyg?

Det tjatas mycket om flytetyg på somliga håll. Jag vill inte vara sämre så jag gräver fram fyra av de cirka 80 bilder jag tog den 1/7. Jag hade bestämt mig för lite al fresco middag med fotografering, så jag köpte en sallad och något att dricka. Därefter tog jag bussen en liten bit till och gick till en plats jag varit många gånger, men som det då var flera år sedan jag var på. Vyn därifrån är "hyfsad". :)

S/S Blidösund, något så ovanligt som ett koleldat ångfartyg, är riktigt vacker tycker jag så hon föräras ett eget blogginlägg. Så här ser en riktig skärgårdsbåt ut! De flesta ångbåtar som finns kvar är oljeledade, men Blidösund är det alltså inte, utan eldas med stenkol precis som när hon byggdes.

Hon stävar ut från Stockholm, med flera välkända företeelser i bakgrunden. Vattenstrålen i bakgrunden är från "Gud fader på himmelsbågen" i Nacka strand. En kreation av Carl Milles som restes fyrtio år (!) efter hans död.

Fartyget som Blidösund möter är M/S Västan. Från början ett ångfartyg, men idag motoriserad med en dieselmaskin. Hon är liksom S/S Blidösund ett K-märkt fartyg. En bild där hon syns bättre lär komma i ett framtida inlägg.

Efter att ha passerat igenom motljuset girade hon styrbord ner i Skurusundet.

Efter en vända ner genom sundet och sannolikt en snurr vid Saltsjö-Duvnäs kom hon tillbaka, visade upp sig i kvällsljuset, för att återigen gira styrbord och fortsätta ut i skärgården. Telegrafberget syns lite till höger i bild.

Postat 2013-10-07 12:19 | Läst 1174 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fikalivet i 28 mm

Uppvärmd sedan tidigare med fikor å Tull Horns ;) så stegade jag mot Konditori Fågelsången, efter att den värsta vattenbristhuvudvärken släppt. Om man går mycket och blir varm ska man dricka sånt där H2O innan man somnar, visade det sig. Ett test av utomhuset visade på att det där inte rådde fullt lika stor brist på denna substans, även om det var uppehåll för tillfället.

Jag hoppade bland annat av ovanstående två skäl över den lilla fotoexkursionen vid niodraget, men eftersom jag inte äger någon teleporteringsmaskin fick jag nyttja apostlahästarna ändå. Sankt Johannesgatan passerades...

...liksom backen upp mot Uppsala slott, som enligt kartan heter Drottning Christinas väg.

Efter ett tag nåddes Konditori Fågelsången vid Svandammen. Namnet till ära försett med ett ej föraktfullt bestånd kraxfän på taket.

En macka, morotskaka och latte (+ett glas vatten...) avverkades under samtal med bl a Otten. När jag grävde fram kameran hade något hänt. Det måste ha varit den famösa Kapten Suddskägg som haft negativ inverkan, för så här dålig skärpa har det inte blivit på några andra bilder jag tagit.

Olle hade med sig en förkrympt Rolleiflex för 127-film. Anders sitter bakom och ser suddig ut tack vare bländare f/2 på småbild.

Olle, Claes och Torbjörn i soffan. Längst bort sitter Kurre och närmast Dan. Svårt att inte få någon som sticker in någonstans med 28 mm verkar det som.

Ewa glor på telefonen, Anna är på väg att gå och Kurre utövar det obligatoriska "skyttegravskriget". Peter bortom Kurre tror jag.

Anders försöker smygfota med RX-100 II länkad till surfplattan.

Asså, kolla på'ren hära bilden va!

Ja, serr'u va' bra r'en är!

Tekniskt hjälpbord, som jag tror resulterade i konstaterande av tekniskt fel någonstans i det tekniska...

Jaha, nu är det ett huvud från höger igen! Hallå! Motivet är längre bort! Den där (Jan-Olof) som glor på skärmen, alltså...

Puh! Objektivet har hämtat sig och fokuserar rätt igen... Och så här nära kommer man med Nikkor AF-S 28/1,8, som alla bilder är tagna med.

Senare träffade jag på Anders igen borta vid Vaksala torg. Det var inte så mycket "action", av förklarliga skäl, och jag tog inga bilder. Anders gjorde dock det, om än inte så många. De kan ses i hans blogg.

Postat 2013-10-05 20:53 | Läst 2262 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Ljusbrist söder om Arlanda

SL:s pendeltåg mot Uppsala på väg att dyka ned i järnvägstunneln under Arlanda flygplats sent på kvällen den 18:e juli:

ISO 6400, f/5,6, 1/20 sekund...

 

Postat 2013-10-04 10:16 | Läst 963 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera