Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Proffsig amatör eller oproffsigt proffs? Lycklig amatör eller uttråkat proffs?

När jag summerade mina frilansåtagande detta år så kom jag fram till att jag inte kommer upp i tillräckligt många åtaganden för att kunna kalla mig frilans längre. Därför så har jag bytt från frilans till amatör i min profil.

Ordet amatör använd ibland felaktigt som ett skällsord, men ser man till den djupare innebörden av ordet amatör så är det ett ganska så trevligt ord. Amatör kommer från franskans "amateur" och betyder rent ordagrant älskare (Det kanske är en av orsakerna till att bilder som visar naken hud är så populära här på Fotosidan!). En amatör är alltså en person som älskar det han/hon håller på med, ordet amatör innehåller ingen kvalitetsbedömning. Ordlistan definierar amatör, amatören, amatörer (subst.) person som sysslar med konst, idrott etc utan att ha sysselsättningen som yrke.

Vän av ordningen undrar då säkert vad proffs kan betyda? Ett proffs är någon som gör jobb för pengarnas skull även om han/hon är uttråkad. Kan ordet proffs vara en motsats till amatör och betyder det i så fall den som hatar det han håller på med, så kan det säkert vara många gånger för proffs som måste göra jobb som de avskyr bara för att kunna överleva rent ekonomiskt. Ordlistan definierar proffs, proffsen (el. proffset) proffs proffsen (subst.) person som har sport till yrke (även allmänt "(yrkes)skicklig person") motsats amatör. Men den tolkningen av ordet proffs kan lätt misstolkas då definitionen allmänt yrkesskicklig används om proffs som enligt ordboken är motsatsen till amatör, läser man mellan raderna så anser inte ordbokens författare att en amatör har tillräcklig yrkesskicklighet eller kvalitet...

Ordlistan definierar frilans som person som arbetar utan att vara fast anställd. Det var en nyhet för mig då jag frilansade som extraknäck samtidigt som jag hade ett annat fast arbete. Jag var enligt ordlistans författare inte fast anställd p.g.a. mina frilansåtaganden, men det kanske var så att mitt heltidsarbete var mitt extraknäck och mitt frilansande mitt huvudsakliga jobb!

Trots alla definitioner och ordvrängningar så tror jag att det finns både proffsiga amatörer och oproffsiga proffs, det finns fördelar på bägge sidor. Man kan inte vara proffs på allt - det finns alltid fler områden som man är amatör på.

Jag älskar att vara amatör!



Ploffessional photoglafel, please take photo of us! En bild från den tiden då jag kunde titulera mig proffs. Jag är tvåa från vänster (mannen med kameran). Kinesiska muren december 2004.

Veckans skiva:  Layla and other assorted love songs - Derek & The Dominos

//Chasid

Inlagt 2007-10-15 11:45 | Läst 11685 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag är för gammal att älska.Så nu är jag hobbyfotograf.
FH Kenneth
Svar från Chasid 2007-10-19 17:48
Man blir aldrig för gammal att älska! Hobbyfotograf: Om man vecklar till det lite så måste det betyda en fotograf som bara fotograferar sin hobby på hobbybasis, ex. modelljärnvägar, flugbindning, schack osv. Eller så är det helt enkelt den felande länken mellan amatör och proffs!
//Chasid