Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Elitistiskt tänkande och Den Högre Skolan...

...Först hade jag börjat skriva ett surt inlägg om den nya elitismen här på Fotosidan i och med att sällskapet Den Högre Skolan för speciellt utvalda medlemmar har startat, ett sällskap för dem som har hög nivå, ambition, driv och kompetens... Men när jag läste igenom mitt inlägg andra gången innan publicering så valde jag att helt skriva om texten! (jag har för vana att skriva mitt inlägg och låta det ligga och mogna opublicerat några dagar, så att jag kan gå igenom det några gånger innan publiceringen), hade jag publicerat min ursprungliga text så hade det helt klart varit skott mot eget mål.

Jag kom att tänka på att jag också är medlem i en elitistisk fotogrupp som är knuten till ALTphoto , nämligen IRISf64. Nu skiljer den gruppen sig rätt så rejält mot Den Högre Skolan här på Fotosidan, då IRISf64 snarare är ett digitalt bildgalleri för att sälja konstnärliga bilder och inte som Den Högre Skolan som är ett sällskap för speciellt inbjudna som har hög nivå, ambition, driv och kompetens. IRISf64 är lite som Picturo fast med säljare som åker runt och presenterar galleriet och aktivt söker kunder för medlemmarnas bilder, givetvis mot en avgift på 30% av försäljningssumman. Jag blev inbjuden till IRISf64 efter det att en berömd kanadensisk fotograf sett några av mina kinabilder på AltPhoto och nyfiket kollat igenom min hemsida, efter han gjort det tog han kontakt med mig och berättade att han rekommenderat mig till ledningen för IRISf64, efter att de gått igenom mina bilder så var de villiga att anta mig om jag svarade ja - vilket jag gjorde efter att jag kollat upp seriositeten på sidan.

Men IRISf64 är ändå som Den Högre Skolan en elitistisk grupp där enbart ett fåtal utvalda får visa upp sina bilder, för mig har medlemskapet i IRISf64 öppnat dörrar som annars skulle ha varit stängda. Men IRISf64 är en avknoppning från ALTphoto och jag tycker att även att sällskapet Den Högre Skolan ska vara en avknoppning från Fotosidan. Skulle jag bli erbjuden en plats i Den Högre Skolan här på Fotosidan så skulle jag trots allt tacka nej. Med motiveringen: Jag tycker att Fotosidan ska vara en plats där alla kan mötas på lika villkor, både amatörer och proffs, bredden är det som är Fotosidans styrka och säkerligen en stor anledningen till sidans expantion, Fotosidan ska vara ett "community für alle"! Skulle däremot Den Högre Skolan bli avknoppad från Fotosidan så skulle jag kanske tänka om, om jag mot förmodan skulle bli erbjuden ett medlemskap.



Ein bild für Den Högre Skolan? (Givetvis är bilden omanipulerad!)
Sima SF 100/2.0

Dagens skiva: Sonny & Brownie - Sonny Terry, Brownie McGhee

//Chasid

Inlagt 2007-10-22 09:00 | Läst 16136 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
elit tänkande blir nog hängande på sidan-men det är skönt de håller sig inom sin egen grupp-frid över deras minne.
men vad som värre är,altså om man nu vill gå in i en grupp-så skall gruppen godkänna än (altså utifrån bilder man redan tagit), man skall vara duktig t.ex naturfotograf om man skall med i t.ex naturgruppen, för många gruppers vedkommande kan man inte ha intresse att lära sig till naturfotograf i naturgruppen-nej nej....
Men kriterierna värkar vara väldigt olika i de olika grupper....men det är snätt om man är nybörjare,men tursamt nog finns bildkritik fortfarande,,,,
(ps: natur gruppen är fingerad-jag vet inget om dom-bara tillfälligt valt namn)
Svar från Chasid 2007-10-23 06:10
Jag förstår tanken med intressegrupperna och där verkar det vara ganska så högt i tak för de som vill vara med, det finns allt från rena nybörjare till "gamla" rävar i gatufotopoolen som jag är med i och så ska det förbli!

Men Den Högre Skolan är ett sällskap för speciellt inbjudna som har hög nivå, ambition, driv och kompetens och det kan lätt skapa en situation av elitskap.
//Chasid
Den högre skolan, underlig sammanslutning på FS. Förstår inte syftet.

DU ÄR EJ MEDLEM I DENNA GRUPP. INBJUDAN KRÄVS.

Frid över deras minne ;-=
//elke
Svar från Chasid 2007-10-23 06:10
Frid över deras minne!
//Chasid
Syftet är att spetsa till Fotosidan. Att lättare hitta bra fotografer och bra bilder. En mycket bra idé. Det behövs.
Att det dessutom är mycket provokativt att starta ett exklusivt och auktoritärt system i vår förljugna lagom-kultur är naturligtvis en rolig bieffekt... :-]
Att sedan DHS inte funkar så bra, är en annan sak. Långt ifrån alla fotografer som är med är speciellt bra, och många bra står utanför. Som du, Mikael...
Svar från Chasid 2007-10-23 06:14
Jag är emot lagomtänkandet och Jante är min fiende, men jag tycker ändå inte om Den Högre Skolan i den form den har nu, små slutna sällskap finns det för gott om i samhället. Knoppa av Den Högre Skolan från Fotosidan och starta en ny sida för den speciellt utvalda! Men jag väljer ändå att stå utanför DHS!
//Chasid
Spännande...har inte sett, förstått det hela förrän nu..riktigt! :)

Har inte förstått Den Högre Skolan alltså...här på FS! ;)

Så det är så att FS sänder ut en fråga om man vill bli med i DHS till dom "som har ett utmärkande drag av hög nivå, ambition, driv och kompetens"!!??
Är det så?? ;)

Ursäkta mej nu kära vänner... ;)
Blir litet fnittrig, jag har ju varit med några år!! ;)
Och sett och hört en del...kul saker tidigare! :)

Men hade ändå ett hopp för FS inte skulle falla in i ONEXPOSURE-stuket på nå't sätt...
Nerverna höll inte va? ;)

Och att försöka välja ut dom "som har ett utmärkande drag av hög nivå, ambition, driv och kompetens"!!??
Lycka till! ;)

/Bengan
Svar från Chasid 2007-10-23 06:16
Jag har förstått tanken med DHS, men jag väljer ändå att stå utanför ifall jag skulle få en inbjudan! Vi får tillsammans bygga vidare på DLS (Den Lägre Skolan) istället!
//Chasid
Ok,
nu har jag kollat på en del bilder på Den Högre Skolan...
Ok! ;)

Och läst hur det skall "fungera"...!?
Ok!

Nu får ni ursäkta mig Högre Skapare (av Högre Skolan) det känns litet...oplanerat...eller ogenomtänkt...
eller hur man skall säga det om det här..

Och som någon säger här nedan,
döp om till "Det Slutna Sällskapet".... ;)

Och visst är det litet provocerande för oss gemene man!!

Jag har blivit refuserad av ONEXPOSURE,
så se upp FS!!! ;)
/Bengan

Ps.
Och det konstiga, det är att den bild som blev refuserad på ONEXPOSURE,
den har jag sålt mest av....

Outgrundliga äro konstbedömarnas vägar! ;)
Svar från Chasid 2007-10-23 06:22
Jag tror inte att varken du eller jag skulle bli refuserade om vi blev rekommenderad till DHS, men som jag sagt tidigare så väljer jag att stå utanför ifall så skulle ske! De Slutna Sällskapet borde ha en initieringsritual och som jag skrev i kommentaren nedan så borde frasen: Jag kommer från mörkrummet till ljuset ingå i den ritualen!
//Chasid
Precis, det provocerande och det exklusiva är det som sticker i ögonen på det flesta. Tack för fler exempel på det... :-]
Det är väl det som är bäst med DHS i sin nuvarande form, att det rör till i ankdammen.
Instängdhet brukar inte skapa någon provokativ fotokonst...!? ;)

Exklusivt....?
Ok,
om man vill se det så, för allt finns ju i betraktarens ögon! ;)
/Bengan
Jag kom precis hem efter en lång dag, men jag hoppas att jag hinner svara på alla kommentarer under morgondagen!
//Chasid
Nej Bengt, allt finns inte i betraktarens ögon. Det finns mer långtgående och djupare kvaliteter än så. Och det är det som Den Högre Skolan handlar om...
Ok,
klart det är så i en religion..
Tänkte inte på det, ursäkta!
Mvh Bengan
Svar från Chasid 2007-10-23 08:05
Fattas bara att DHS börjar klä sig i gråakåpor och börjar mumla gamla egyptiska bönefraser som andra slutna sällskap!
//Chasid