Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett plomberat pjäsvärn m/42 utanför Halmstad



Under en vandring utmed stranden i Laxvik utanför Halmstad hittade jag en plomberad och övergiven bunker som väckte min nyfikenhet. Enligt en urinvånare som jag mötte hade det tidigare funnits en kanon på platsen men han visste tyvärr inte mer än så.

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Jag försökte få fram mer information om bunkern men gick tyvärr bet. Med tanke på att LV6 byggde den 1984 antog jag att ett luftvärnsbatteri för en Bofors 40mm m/48 funnits i Laxvik. Under 1980-talets början byggdes nya luftvärnsbatterier runt om i landet och jag antog att batteriet i Laxvik var ett av dem. Men av Leif Högberg på Fort & Bunker som läste mitt inlägg fick jag reda på att det inte funnits något luftvärnsbatteri i Laxvik. Däremot har det funnits ett pjäsvärn för stridsvagnstorn m/42 och med största sannolikhet byggdes det av LV6 1984. 

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

När en stridsvagn utgick ur krigsorganisationen togs tornet omhand och runt det byggdes ett fast pjäsvärn. Pjäsvärnen ingick i kustförsvaret och de bemannades av 4-5 man. Pjäsvärnet i Laxvik var beväpnat med en 75mm kanon med en skottvidd på 2-3 km och det skulle bekämpa mindre farkoster och båtar. I fredstid var det gömt under ett rödmålat plåtskjul som togs bort vid övning eller vid skarpt läge. I början av 1990-talet avvecklades alla pjäsvärn ur krigsorganisationen och de skrotades och plomberades. I Viken i Skåne finns ett bevarat pjäsvärn m/42 som visas upp av Beredskapsmuseet vid speciella tillfällen. Klicka på den följande länken om du vill se hur ett pjäsvärn m/42 såg ut: http://www.tjelvar.se/varn/b-12-1.htm

Plomberat luftvärnsbatteri

På min flickrsida finns fler bilder från pjäsvärnet samt på bergrum, bunkrar och skyddsrum. Besök den gärna: https://www.flickr.com/gp/chasid68/X77230

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2017-06-10 12:32 | Läst 19233 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
I min dator är bara första bilden skarp. (Om jag klickar "förstora" på de andra leds jag till Flickr och där är de skarpa.)
Svar från Chasid 2017-06-10 15:50
Tack för din kommentar Ragnar!
Det är Fotosidans blogg som ställer till det genom att förstora upp bilder som jag vill visa i 308x205 pixlars bredd till 640x427. Tidigare har det gått bra att placera två mindre bilder jämte varandra men det verkar tyvärr inte gå längre... Men som sagt om man klickar på bilderna får man se dem som de ska vara.
light 2017-06-10 18:37
Men nu, några timmar senare är de skarpa igen utan att jag klickat på dem.
Svar från Chasid 2017-06-11 11:30
Jag har varit inne och grejat med bilderna i HTML-koden och såg till så att de visas i bästa kvalitet.