Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag var en bricka i det ekonomiska spelet...

<EDIT 19.30> Ett litet klargörande. Det är inte jag själv som har valt rubriken Trött på konsumtionshetsen - begagnat är bäst, som du kan läsa under Artiklar och nyheter på förstasidan. Min rubrik för det här inlägget är: Jag var en bricka i det ekonomiska spelet... Jag är förvisso trött på konsumtionshetsen och jag föredrar att köpa begagnat, men jag anser inte att begagnat alltid är bäst, det finns faktiskt lägen då det kan vara motiverat att köpa nytt. Skulle alla köpa begagnat skulle kamerafabrikanterna snart få lägga ned sin tillverkning och det vill jag inte, jag önskar bara att konsumtionshysterin inte var lika stor och utbredd som den är idag och att fler återvann gamla fina kameror och objektiv eller var nöjda med den utrustning de redan har och istället ägnade sig åt att fotografera! <EDIT>

Först så vill jag be om ursäkt för att jag har drivit på konsumtionshysterin genom några av artiklarna i min blogg. Även om jag på underliga vägar har fått ta del av en del hemlig information så kommer jag nu att sluta med att presentera de nya spännande nyheterna som jag fått ta del av i min blogg. En av anledningarna till att jag har fått ta del av en del "hemlig information" kan vara att en del företag medvetet läcker information för att hålla intresset uppe för deras kommande produkter, för en del företag kan det ligga helt i linje med deras marknadsföring att hålla intresset för nya produkter på topp. Den som står i valet och kvalet att köpa en produkt från någon konkurrent kanske väntar med sitt inköp pga rykten om nya kameror.

Varför jag tar det här beslutet att sluta presentera rykten om nya kameror beror först och främst på att det strider mot mina principer att köpa nytt och jag vill inte bidra till att hjulen snurrar allt snabbare och girigare i konsumtionssamhället. Jag är för förnöjsamhet och återvinner gärna gammal hederlig optik och gamla bra kameror! Återvinning kommer jag att fortsätta skriva om lite då och då i min blogg, men scoopens och nyheternas tid är härmed förbi för mig! Jag vill helt enkelt inte vara en bricka i det ekonomiska spelet.

Konsumtion kan vara bra då det ökar sysselsättningen, men det senaste tio årens hysteriska köpexplosion är alarmerande. Reklamen frestar oss att köpa en ny mobil per år, en ny digitalkamera eller en ny dator och tv vartannat år m.m. Jag förstår att det kan vara svårt att stå emot alla de "livsnödvändiga" och nya finesserna som presenteras för oss i reklamkampanjer och i tidningars frestande tester. En annan faktor som driver på konsumtionshysterin är rykten och avundsjuka enligt devisen "- Varför ska grannen ha en finare bil än mig?" både på fotosidor och i fotoklubbar.

Aktieägarna ropar efter ökade vinster och staten uppmanar oss att konsumera mera för att hålla inflationen nere... Men vart ska i ärlighetens namn denna skrämmande konsumtionsspiral som världens ekonomier är uppbyggd kring sluta? Jordens resurser utarmas i allt snabbare takt pga den ökande produktionstakten och alla de nya modellerna som översållar oss, samtidigt som de fattiga blir ännu fattigare på vår bekostnad. Många i rikare länder lånar pengar för att köpa nya prylar, någon gång måste denna lånebubbla spricka.

Bojkotta konsumtionshysterin - Om du absolut måste köpa något så köp begagnat eller var helt enkelt nöjd med det du har är den parollen som jag själv försöker att följa. En "gammal" begagnad EOS 20D för några tusenlappar levererar i princip lika bra bilder som en ny 40D för niotusen och en "gammal" 1Ds för tiotusen räcker gott och väl till för de krav som de flesta bildbyråerna ställer.



Röttlefallet maj 2007. Återanvänd kamera och objektiv.

Dagens låt: So Is The Sun - World Column



//Chasid

Inlagt 2008-06-12 06:55 | Läst 11893 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tummen upp för dessa tankar!
Svar från Chasid 2008-06-12 13:20
Tack för din kommentar Lola!
Mvh//Chasid
Jag lever definitivt efter "va nöjd med det du har". Jag har en Canon EOS400D idag och jag tror inte mitt fotograferande kommer skjuta till höjden bara för att jag går och köper en 450D istället.
Jag använder alla mina saker tills de går sönder och inte kan lagas... då är det dags att köpa nytt, inte förr !! Det är klart att det kliar i fingrarna ibland när det släpps nytt på marknaden. Men en fråga jag tror många kan ställa sig är "Behöver jag verkligen köpa en sån när jag har en gammal som fungerar ?" och i de flesta fall tror jag att svaret är Nej !!
Bra bloggpost..

Ha det gott / Henrik
Svar från Chasid 2008-06-12 13:26
Hej Henrik och tack för din kommentar!
Förnöjsamhet är tyvärr ovanligt idag. Går man tillbaka ett par år så hade de flesta amatörerna sina kameror tills de gick sönder. Jag tror att en av orsakerna till köphysterin beror på att dåligt bildseende kompenseras med bättre kameror.
Mvh//Chasid
Väl formulerat som vanligt Chasid. Tänkte skriva en längre kommentar, men tar nog upp det på bloggen istället.
Svar från Chasid 2008-06-12 13:27
Hej Bengt och tack för din kommentar!
Det ska bli intressant att läsa vad du skriver i din blogg!
Mvh//Chasid
Läsvärt inlägg!
Svar från Chasid 2008-06-12 13:39
Hej Cecilia och tack för din kommentar!
Mvh//Chasid
Tänkvärt!
Tyvärr är det svårt att hålla sig utanför karusellen. För att få tag på begagnade prylar måste någon först ha köpt nytt. Jag tror också att det är lätt att glömma bort att "nya" kanaler som t.ex. blocket är en viktig motor för konsumtion av nytt. Man köper nytt och säljer vidare med "rimlig" förlust men tappar inte hela "pengen". Tror att många passar på att köpa nyare med ursäkten att passa på innan det gamla tappat för mycket i värde.
/Jocke
Svar från Chasid 2008-06-12 13:55
Hej Joakim och tack för din kommentar!
Det finns så pass mycket begagnat på marknaden att ingen skulle behöva köpa nytt på ett par år! Jag tror inte att Blocket driver på konsumtionen av nya saker. Men communitys som fotosidan, dpreview m.m. driver med största säkerhet på karusellen om man ser till alla frestande forumtrådar och allt tekniksnack så snart som nya produkter dykt upp på marknaden, det leder tyvärr till en hets att vara först med ny teknik, trots att den gamla kameran mer än nog tillfredställde behoven.
Mvh//Chasid
Håller med dig i det du skriver. Och fin bild (se vad bra det blir när man tittar i sökaren!)! :)
Svar från Chasid 2008-06-12 13:44
Hej Johan och tack för din kommentar!
Fotot är bara en brödbild, jag tar lite brödbilder då och då för att finansiera min utrustning och lite annat och vad gäller brödbilder så är inte köparna så intresserade av experimentella eller sneda vinklar! Men jag kommer att fortsätta med mina sökarsneda gatufoton, kompositionsregler är till för att brytas :)
Mvh//Chasid
Sunda tankar som jag kan instämma i!
Dom flesta i västvärlden idag har nog en materiell standard som vida överstiger deras behov. Men hela samhället är ju tyvärr uppbyggt på att vi skall konsumera mera, ett beteende som ju är sanktionerat av politiker och företrädare av näringslivet mfl. Det är väl i grund och botten inte fel att konsumera men det måste finnas en måtta och en nytta bakom konsumtionsvalen som vi gör - inte ett sätt att bygga upp sitt liv och sin identitet på.
Att vara medveten om att våra konsumtionsvanor skapar ekologiska avtryck är en mognadsprocess som många skulle behöva gå igenom!!
Mvh, Jörgen
Svar från Chasid 2008-06-12 21:16
Hej Jörgen och tack för din kommentar!
Jag efterlyser också en sund konsumtion som är fri från de senaste tio årens hysteri, en konsumtion som tar hänsyn till både människor i tredje världen och till miljön! Undrar bara vilken fabrikant som blir först med både miljö- och rättvisemärkta kameror och objektiv, vi får inte glömma att många kameror och objektiv tillverkas i låglöneländer. Arbetarna i de fabrikerna tjänar inte så många hundralappar i månaden allt för att vi i västvärlden ska kunna köpa ännu billigare kameror och objektiv...
Mvh//Chasid
Det är skoj att konsumera!
Svar från Chasid 2008-06-12 21:06
Hej Erik och tack för din kommentar!
Jag håller med dig! Det är skoj att köpa begagnat!
Mvh//Chasid
Vad kan jag säga mer än att jag..... Instämmer till fullo!!
Svar från Chasid 2008-06-12 21:06
Hej Kell och tack för din kommentar!
Mvh//Chasid
Bojkotta blogghysterin - använd begagnade ord för det behövs inga nya artiklar!

Bojkotta fotograferingshysterin - de bästa fotografierna är redan tagna så upplev istället livet med alla dina sinnen utan kamera!

Bojkotta musikhysterin - lyssna bara på gamla låtar och strunta i de nya artisterna och deras musik!

Bojkotta filmhysterin - se enbart äldre filmer och gå inte på bio och se den nya smörjan!

Bojkotta bokhysterin - läs om de gamla böckerna i bokhyllan och låna mormors favoriter på biblioteket!

Bojkotta semesterhysterin - lev på minnen från forna ledigheter och ta tillvara det du har för en dag...
Svar från Chasid 2008-06-12 21:05
Hej Tore och tack för din kommentar!
Tänkvärda tankar som påminner mig om att det är bra att kunna sin foto-, musik-, film- och konsthistoria! Det är väldigt mycket som återanvänds inom foto, musik, film och konst men det finns samtidigt en del nyskapande inom ovan nämnda genres!

Det är inte heller fel att läsa de gamla klassikerna - Strindberg är aldrig fel! Men semestern ska man inte bojkotta den behöver man för att ladda batterierna så att de räcker ett helt år!

Det jag främst vänder mig åt i inlägget är att många fabrikanter genom skicklig marknadsföring lurar på konsumenterna produkter som de egentligen inte behöver bara för att redan penningstinna aktieägare ska bli nöjda.
Mvh//Chasid
Hej Mikael!

Du har givetvis rätt i att vi lever i en hysterisk konsumtions- och prestationskultur.

Vi möter förväntningar hela tiden:

Hur har dagen/helgen/semestern varit?

Så blir du bättre fotograf/älskare/förälder/
löneförhandlare/på att nå dina mål i livet.

Så går du ner i vikt till stranden/får du större biceps/blir du fri från smärtan, magbesvären, ångesten och...

Samtidigt bygger vår sk välfärd på att det skapas överflöd/vinster i kommersiella företag som staten sedan kan dra in skatt ifrån för att kunna finansiera skolan, vården, vägarna osv.
Svar från Chasid 2008-06-12 22:26
Hej igen Tore!
Det intressanta i sammanhanget är att skolan, vården och vägarna var bättre fram till början av 90-talet innan den hysteriskt uppumpade konsumtionen slog sina klor i oss och aktieägarna krävde ökade vinster i företagens delårsrapporter. Innan dess så härskade ett visst mått av förnöjsamhet och måttlig konsumtion och välfärdssystemet det fungerade bättre än idag!
Mvh//Chasid
Så ska de låta.De e roligt att vakna upp eller hur? :)
Mvh Bau
Svar från Chasid 2008-06-13 09:33
Hej Kenneth och tack för din kommentar!
Det känns bara bra att vakna upp lite till :)
Mvh//Chasid
Folk har för mycket pengar idag tror jag. Men visst vore det bättre att göra som du skriver "...eller var nöjda med den utrustning de redan har och istället ägnade sig åt att fotografera!"
Det skulle med största säkerhet ge bättre bilder. Jag ser ingen anledning att köpa nytt om det inte är ett väldigt specifikt behov. Man måste komma ihåg att det tagits massor av bra bilder genom åren med de prylar som idag säljs för småslantar. Men visst är det så att somligas prylhysteri öppnad för en stor begagnatmarknad som vi med lite mindre slantar kan dra nytta av.
Svar från Chasid 2008-06-13 09:41
Hej Lars och tack för din kommentar!
Jag tror inte att konsumtionshysterin bara beror på att folk har mer pengar idag, priserna på nya produkter har gått ned rejält pga att många företag har flyttat mycket av sin produktion till låglöneländer där arbetarna jobbar för slavlöner, detta har lett till ett prisras på billiga instegs- och semipromodeller samt enklare objektiv. Jag har full förståelse för att de som har ex. foto som jobb köper nya produkter, men de dyrare produkterna som yrkesfolket köper är nästan alltid tillverkade i höglöneländer.

Begagnatmarknaden var stor redan för tio år sedan och priserna på begagnade objektiv från Canon och Nikon var ungefär de samma men analoga kameror har verkligen rasat i pris.

Reklamen lurar säkert många till att tro att de tar bättre foton om de har den nyaste modellen med fler pixlar och fler finesser, men faktum är att det är mycket lättare att ta bra foton med en kamera som man haft i ett par år och känner utan och innan!
Mvh//Chasid
Både och..
Tills datorerna kom kunde man kanske resonera på det sättet, för då hade vi en "normal" utveckling.
Med den utvecklingen vi har idag på elektronik måste man nog räkna med att bli hopplöst efter om man inte hänger med. En kamera förr var bra och förblev bra även i jämförelse med nya produkter i 10-20 år.
Skillnaden idag är att en kamera fortfarande är och förblir bra - så länge man inte jämför det med något nytt.
Så redan efter något år är en digitalkamera föråldrad.
Sedan måste man själv bestämma om man kan/vill leva med det eller om man väljer fortsatt utveckling.
Man får nog försöka hitta någon medelväg som passar den egna filosofin/situationen. Men vi människor är ju otroligt manipulerbara så visst är det bra att tänka till ibland.
Lothar Marunga
Svar från Chasid 2008-06-13 14:38
Hej Lothar och tack för din kommentar!
Även om datorerna har blivit var mans egendom så tror jag inte att utvecklingen beror på dem. Felet ligger snarare i aktiehandeln som har blivit mer kortsiktig, förr så sparade man i aktier, idag så spelar man på aktier, aktiemarknaden liknar tyvärr mer ett gigantiskt pyramidspel idag. Detta har fört med sig att företagen hela tiden måste presentera vinster som håller jämna steg med marknadens prognoser, därför jobbar människor för slavlöner i fattigare länder och miljön får mycket stryk på grund av det kortsiktiga tänkandet, men om inte företagen arbetar för kortsiktiga vinster så går aktiekursen ned... Hela aktiesystemet är enligt mitt sätt att se det helt sjukt och denna sjuka kommer tyvärr att slå tillbaka på oss konsumenter med full kraft de närmaste åren, det värsta är att det redan börjat med ökade priser på matvaror och bensin...
Mvh//Chasid
Ett riktigt bra inlägg!

Dock tycker jag att man kan vara köphysterisk även om man väljer att handla begagnade prylar. Även om man köper begagnat så har ju även objektivet/bilen ngn gång tillverkats, å get sitt upphov till miljöförstöring, å var den värre på 80 talet?

Men jag tror inte att det gör ngn skillnad att konsumera 25 % mindre varor, man behöver i grund å botten ett helt nytt sätt å framställa energi om vi nu talar om miljön, för att kunna driva karusellen.

Men denna konsumtions hets som du mer betonar får en ju att undra vad detta har som mål? Finns ju inget mål direkt kanske, men det kommer hela tiden gå åt mindre tid i tillverkning till färdig produkt å därför blir det billigare, å som vi uppfattar som mer pengar i plånkan.

Men jag tror ändå att kapitalismen är räddningen ur miljösynpunkt, om vi inte vill bo i ett Sverige med 5000 invånare, å käka nötter å jaga rådjur.

Men i västvärlden så är ju "målet"/drivkraften så djupt in i ryggmärgen, visst man måste jobba för å ha mat å alla trivs inte med allmänhetens väg utan går en egen, men majoriteten styr ju och vi lever i ett konsumtions samhälle som vi till varje pris skyddar, likväl som delar av världen försvarar sin religion då detta är deras drivkraft/mål/levnadssätt.

Men på tal om analoga kameror, riktigt kul:) Varför inte en 1V HS för över tusenlappen, sjukt kul å fota med, men ack så dyr att ha i drift:)

Men jag är för ett Europa där vi har tid och pengar att designa om en produkt så att den underlättar för kunden än att målet är vinsten. Finns väldigt många sånna exempel i USA med en bilindustri som är smått katastrofal. Detta är även USA's styrka då det får mer pengar över att spara än att x antal designer ska jobba en månad extra med produkten, för att tillgodo se kraven som planeten ställer, för fortsattlevnad.

Människan har en tendens att vänja sig, så även vid en "hög"standard å acceleration.
Jag håller delvis med och jag har själv inhandlat all min fotoutrustning begagnat (borträknat ett par Cokin-filter). Dock måste man ju komma ihåg att det är den "direkta"-konsumtionen som driver utvecklingen framåt, inte den indirekta-konsumtionen från begagnad-marknaden.

Om allt fler köper begagnat så tror jag att tillverkarna tvingas till att vidta motåtgärder för att tvinga konsumenterna att gå från indirekt till direkt konsumtion. Ett sätt skulle t.ex. vara att sänka kvaliteten i produkterna så de lämpar sig lika mycket för begagnatköp. På så vis slår man delvis undan benen för begagnadmarknaden. Som exempel kan vi ta nya mobiltelefoner som idag inte håller vidare länge. Kamerorna håller tack och lov en bättre kvalitet...än så länge ;-)
mvh /Martin