Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den stora svårigheten med dokumentärfoto...

...är för mig att få människor som jag inte känner att slappna av och vara naturliga framför kameran. Därför har jag ofta återvänt till samma personer när jag har varit ute på reportageresor och jag har förutom att få med mig de bilderna och de anteckningarna som jag behövde för reportaget fått en hel del vänner för livet :)

En nyckel till att komma okända människor in på livet är att inte bara tränga sig på och springa omkring med en allt för stor och störande kamera och gömma sig bakom den. Jag lägger ifrån mig kameran, sätter mig ned och låter dem berätta sin historia, efter en stund tar jag upp kameran och tar en eller ett par bilder, lägger ned kameran och fortsätter samtalet, så fortsätter jag tills jag vet att jag har det material som bäst speglar dem och har fått svar på mina frågor så att jag kan förmedla en bra och rättvis bild till eventuella betraktare och läsare!

Som dokumentärfotograf är jag inte så konservativ, det händer att jag beskär bilder av respekt för dem jag porträtterat och det händer att jag använder blixt då det befintliga ljuset inte riktigt räcker till, men jag är konservativ på så sätt att jag helst inte arrangerar mina bilder och helst använder mig av svartvitt:
"- Black and white are the colours of photography. To me they symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is forever subjected."
Robert Frank


Ikon © Mikael Good, 2010

http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=280864

Dagens låt: Go to the Hungry ones - Keith Green

//Chasid

Inlagt 2010-06-04 10:01 | Läst 4568 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressanta tankar. Tack!
Svar från Chasid 2010-06-04 17:21
Tack så mycket för din kommentar Jan Eric!
Kul att du fick ut något av min text :)
Trevlig helg!
//Chasid
Mannen på bilden ovan tycks ta plåtningen med ro, men han är väl förlorad i sina egna tankar verkar det som! :-)

Helt klart är kameran avskräckande för många människor. En gammal porträttfotograf jag kände sa att det bara fanns en sak folk avskydde mer än att gå till tandläkaren, och det var att gå till fotografen. Jag klagade för min ganska framfusiga yngsta dotter en gång ett det var så svårt att fotografera människor. Det kändes påträngande. "Det beror på att det är påträngande" svarade hon glatt.

Ditt recept är nog det bästa. Den som ska fotografera människor har stor nytta av att vara en social talang.
Svar från Chasid 2010-06-05 13:49
Tack Ernst för din kommentar!
Det är alltid påträngande att fota människor och det gäller för mig att visa största möjliga respekt mot dem jag porträtterar ett bra recept för att komma människor in på livet är att umgäs med dem även om vår sociala situation kan vara stor så har vi alltid något gemensamt!
//Chasid
Mycket intresanta synpunkter.Jag håller med dig till 149%Det sista på engelska var fint.Inte för att jag förstod det men det var nog fint.Jag har börjat att testa gatufoto här i Frinnaryd.Det har blivit 3 bilder på hunden,Gör ett socialrepotage om hundar i storstad.Jag arangerar ju bina bilder så att jag får dom dit jag vill.Med mamma scan kötbullar och blodpudding så.Jag räknar med en bok om cv 3 år,Ha de bättre/(Kenneth)
Svar från Chasid 2010-06-05 13:53
Tack för din kommentar Kenneth!
Håller du bara med mig till 149% :) Jag vet att du inte kan engelska Kenneth men som tur är så finns Google Translate som kan översätta meningen till svenska :) Om du väntar in brevbäraren i Frinnaryd så kan du få med en människa på dina gatufoto och är du uppe tidigt så kanske du även kan få med tidningsbudet :) På tal om hundar så håller jag på med ett kattprojekt det kan kanske resulterar i en utställning om ett par år!
Trevlig helg!
//Chasid