Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En varm hälsning från ett kallt Lettland

I ett slitet och dåligt isolerat hyreshus från början 60-talet i ett gammalt kolchos område i utkanten av samhället Baldone i södra Lettland bor mamma Inga, dottern Amanda två år samt morfar Janis.


Janis och Amanda © Mikael Good, 2010

Pappan i familjen lämnade Inga när Amanda var nyfödd och han har knappt någon kontakt med dem. Ingas pappa Janis som är pensionär förstod att dottern skulle få det svårt ekonomiskt och han erbjöd därför henne sin hjälp. Janis har en låg pension men genom att han flyttade in i ett rum hemma hos dottern och dotterdottern så kunde de dela på hyres- och elkostnaden. Janis och Amanda tycket mycket om varandra och under den tiden som jag är hemma hos familjen skojar och busar de en hel del och Amanda går inte många steg från sin morfars trygga famn. Janis tar ett stort ansvar för Amanda och han passar henne när Inga behöver åka iväg och jobba på specialskolan i Baldone där hon har en timanställning som elevassistent.


Amanda © Mikael Good, 2010

Även om Janis och Inga delar på alla kostnader har de svårt att klara sig ekonomiskt, det blir inte så mycket pengar över till mat varje månad och de äter oftast gröt till frukost och potatis eller soppa till lunch och middag.


Janis och Amanda © Mikael Good, 2010


Janis, Amanda och Inga © Mikael Good, 2010

Familjen blev mycket glada när vi överlämnade ett välfyllt julpaketet till dem. paketet kommer från Göran och Solveig i Göteborg. Familjen kan inte finna ord för att tacka dem för deras omtanke och kärlek och de sänder en varm hälsning till Göran och Solveig och alla dem som har packat ett julpaket till behövande letter.


Janis och Amanda © Mikael Good, 2010

Dagens låt: Midnight Special - Leadbelly

//Chasid

Inlagt 2010-12-03 13:51 | Läst 6416 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, det var en varm hälsning! Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att "missionera" för det här hjälparbetet. Man kan bara hoppas att människorna inte drabbas av undernäringsskjukdomar, med den torftiga vardagsdiet de är hänvisade till.

Sedan undrar jag, vad är den mer långsiktiga prognosen för Lettland? Ser man ljuset i slutet på tunneln?
Svar från Chasid 2010-12-03 20:43
Tack för din kommentar Ernst!
Föräldrarna är måna om sina barn och de brukar ge dem vitaminpiller, men det bästa vore om de hade pengar nog att ge dem en varierad kost. Det finns en försiktig ekonomisk optimism i Lettland idag som ger det hårt prövade folket en gnutta hopp för framtiden. Jag håller på att skriva en artikel om detta som jag ska försöka få publicerad i en tidning när research arbetet är klart.
//Chasid