Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Hur många latt är egentligen 19900 kronor?



Vindrutetorkarna arbetar frenetiskt med att försöka hålla snön borta från vindrutan. Vi spanar efter rätt gatuadress genom bilens igenimmade och snöfyllda sidorutor och trots att vi har en bra vägbeskrivning och att Ivars som kör bilen hittar i alla kanter och vrår i Riga så kör vi ändå fel ett par gånger. Till sist hittar vi äntligen fram till det bostadsområdet i Riga där vi ska dela ut ett julpaket.


När Liana och jag går in i husets svale möter Arija och Zikars oss i porten, de hälsar oss varmt välkomna in i lägenheten. Som tur är bor de på första våningen, det hade varit jobbigt att bära upp paketet till 7:e våning i ett hus utan hiss.


Zikars och Arija © Mikael Good, 2010

Vi sätter ned det tunga paketet i den beiga skinnsoffan och Zikars går fram till julpaketet och knäpper händerna så som i en tacksam bön innan han öppnar det. Överst i paketet ligger det leksaker och kläder, Zikars håller förundrat upp en rosa vinterjacka som är lämplig till en liten tjej i sexårs åldern. Liana säger till Zikars att hon ska ta med sig den rosa jackan och ge den till en liten tjej istället och Zikars ska istället få en vinterjacka som bättre passar honom.


Zikars © Mikael Good, 2010

Zikars som är 13 år bor tillsammans med sin pappa Evalds och sina vuxna bröder Edgars och Elvijs samt sin farmor Arija i en lägenhet i utkanten av Riga. Arija är en sådan där genomtrevlig och vänlig gumma som man i stort sett bara hittar på landsbygden i Lettland. Farmor Arija bor egentligen i ett eget hus på landsbygden ett par mil från Riga, men på vintern är det svårt för henne att klara sig själv och hon bestämde sig därför för att flytta in till sonen Evalds i Riga över vintern. Hennes son Evalds har haft det tufft ända sedan hans fru dog för två år sedan och han tar tacksamt emot Arijas hjälp med hushållsbestyren och tillsynen av sonen Zikars som har en mental funktionsnedsättning.

När Evalds fru dog för två år sedan föreslog myndigheterna att Evalds skulle skicka Zikars till en specialskola, men Evalds blev förargad slog näven i bordet och sa:
- Min son ska få växa upp i trygghet hemma hos sina nära och kära och få det stöd och den kärlek som bara en familj kan ge!
Trots att Zikars storebröder Edgars och Elvijs är vuxna tar de ett stort ansvar för sin lillebror som behöver mycket träning, tillsyn och omvårdnad.


Zikars © Mikael Good, 2010

Farmor Arija hittar en annons för en säng i en svensk tidning som ligger som skydd överst i julpaketet. Hon tittar en stund på annonsen och säger sedan:
- En sådan där skön säng skulle jag behöva för min onda rygg, hur många latt är egentligen 19900 kronor?
Jag svarar henne att det är ungefär 1500 latt. Arija pustar till och sätter handen för pannan av förvåning och säger:
-1500 latt, det är mer än vad jag får i pension under ett helt år...

För ett par år sedan hade familjen det ganska bra ekonomiskt och de hade råd att unna sig lite extra för de pengarna som blev över varje månad. I dag har de precis som många andra lettiska familjer svårt att få det att gå runt, trots att både Edgars och Elvijs fortfarande har arbete får de i princip vända på varje slant för att pengarna ska räcka till hyran, elen och det mest livsnödvändiga.


Arija och Zikars © Mikael Good, 2010

- Vi tackar Gud och familjen Nordlöf från Tyresö i Sverige för det välfyllda julpaketet som de gett oss. Säger farmor Arija tacksamt när hon ser vad sitt barnbarn Zikars packar ut ur det välfyllda julpaketet.

Lönerna i Lettland har minskat kraftigt sedan den ekonomiska krisen slog till mot landet med full kraft i november 2008. Idag är det många letter som har det riktigt tufft ekonomiskt trots att de har ett arbete. Det är inte för att de har lånat för mycket pengar som de har det tufft utan snarare för att det är de vanliga hederliga medborgarna som alltid har gjort rätt för sig som får vara med och betala priset för att ett fåtal letter överkonsumerat lånade pengar, vilket gjorde att en lånebubbla blåstes upp i landet, en lånebubbla som sprack i november 2008 och förde in Lettland i en djup ekonomisk depression.

Text & foto: Mikael Good, 2010

Inlagt 2010-12-22 09:00 | Läst 6513 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra jobbat,,ibland känner man både glädje o sorg,,,ha en god jul.

mickeb
Svar från Chasid 2010-12-22 11:19
Tack så mycket Micke! Sorg och glädje är viktiga beståndsdelar i livet!
Merry Christmas!
//Chasid
detta är något jag skulle vilja följa med till
kunna få hjälpa på plats..

får bli några sms i kväll...

ps
miss förstå mig inte nu men härligt att läsa om sådant här
istället för
hmm ska jag ha en eller två ipad osv osv...
Svar från Chasid 2010-12-23 09:07
iPaddan är enligt mig en lika onödig produkt som varmkorvmaskinen som ett företag försökte lanserae som årets julklapp i början av 90-talet... Men det finns hopp för Sverige :) Årets julklapp är inte en iPadda utan gåvobevis för mat, getter, hönor, grisar, kor mm till behövande :)
Tack för din gåva
//Chasid
Det fina bildreportaget fortsätter!
Svar från Chasid 2010-12-23 09:13
Kul att du uppskattade reportagen Ernst! Jag har mer material från Lettland och det materialet kommer att presenteras i tryckt form under nästkommande år. Men det kan hända att det dyker upp ett till reportage från Lettland i bloggen om ett par dagar om jag bara hinner att skriva ihop det.
//Chasid