Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rosenlunderi eller stor bildspecial?



Den senaste veckan har det varit en del turer fram och tillbaka i bloggarna på Fotosidan gällande Rosenlunderiet eller den tillrättalagda sockersöta naturromantiserande stilen som varit populär sedan fotoapparater blev var mans egendom och som har fått sig ett rejält uppsving sedan digitalkamerans och Photoshops genombrott. Jag tänker dock inte ge mig in i den debatten utan kör en stor bildspecial i min blogg i stället.


Children in a nursery class, Jilin, China © Mikael Good, 2004


Everts, Taurupe, Latvija © Mikael Good, 2010


Latvian Family, Cesis © Mikael Good, 2009


Teacher, School no 6, Riga © Mikael Good, 2006


Latvian Twins, Riga © Mikael Good, 2006


Latvian Boy near the town Prejli © Mikael Good, 2005


Orphans, Joping, China © Mikael Good, 2004


Grandma and her Grandson, Baldone, Latvija © Mikael Good 2006


Latvian Grandpa, Jelgavas Rajons © Mikael Good, 2010


Emma, Riga, Latvia © Mikael Good, 2008


Latvian Woman outside her home in a residental area on the Latvian © Mikael Good, 2005


Latvijan Family, Riga © Mikael Good, 2010


Single Father with three Children, Jelgava Rayon, Latvija © Mikael Good

Det är tyvärr väldigt tidsödande och tröttsamt att ladda upp många bilder i bloggen... Nu är det helt klart dags att Fotosidan uppdaterar koden så att det går att ladda upp flera bilder på en gång a la Flickr eller Facebook.

Klicka på länken om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam och som bonus får du se min blogg som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm


Dagens låt:
Rock the Casbah - The Clash

//Chasid

Inlagt 2011-06-29 09:30 | Läst 9239 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackra bilder, men samtidigt VÄLDIGT innehållsrika.
Fjärran från Rosenlund.
Gillar!
Svar från Chasid 2011-06-30 09:07
Tack för din kommentar Jan-Olof :) Även om jag helst sysslar med dokumentärfoto så händer det att jag tar en och annan Rosenlundare.
//Chasid
"[...] den tillrättalagda sockersöta naturromantiserande stilen" - jag måste ha missat nåt. Kan du ge exempel på dessa bloggar?
Svar från Chasid 2011-06-30 09:08
Tack för din kommentar Björn :) Klicka bara in på mest kommenterade bloggar den senaste veckan så kommer du att stöta på några inlägg om Rosenlunderiet.
//Chasid
Billingen 2011-06-30 10:57
Tack för uppmaningen Mikael. Jag hade helt enkelt inte gjort min hemläxa. Nu är jag mer påläst.

Alf Johansson skrev klokt i en blogg nyligen: "Jag tror att en del av de som idag kritiserar 'naturromantikerna' som Rosenlundare eller något annat har missat kärnan i den ursprungliga kritiken." Det är vidare lätt att hitta ytlig sentimentalitet och kolonial exotism bland antirosenlundarnas bilder, och det lurar alltid en förrädisk lockelse i att legitimera den egna inriktningen - eller stilen om man så vill - genom att förenkla bilden av en motpol, en fiende. Och vem vill inte hellre identifiera sig som ung avantgardist än som mossig gubbe?

Det är intressant att ett polemiskt begrepp från 50-talet nu dyker upp i debatten. Vad är det tecken på? Att någonting har hänt inom den urbana fotografin? Finns det rentav ett mått av nostalgi i detta, en känsla av avsaknad av tydliga fronter som kunde ge kritisk mening åt det egna fotograferandet?

Två saker står i alla fall klara för mig: att polarisera stads- mot naturfotografi är en fruktlös utgångspunkt för fortsatta diskussioner i frågan. Och: ålderdomshemmet är en dålig metafor för dagens situation - det finns inga gamlingar som hämmar fotografins utveckling, däremot en Iphone-kultur som påskyndar den. Det behöver vi förhålla oss till.
Fina bilder Mikael!
-affe
Svar från Chasid 2011-06-30 09:09
Tack för din kommentar Affe, kul att du gillar mina bilder :)
//Chasid
Tack för denna fina bildsvit!

Det finns ju ett sätt att ladda upp många bilder på en gång. Skapa ett album och ladda upp alla bilderna där. Sedan kan du plocka dem till bloggen. Antagligen inte riktigt vad du är ute efter, men det funkar i alla fall.
Svar från Chasid 2011-06-30 09:12
Tack för din kommentar Ernst :) Jag känner till den omvägen men jag vill helst inte ladda upp några bilder på Fotosidan förutom i min portfolio och blogg. När jag känner att jag behöver konstruktiv kritik på mina bilder vänder jag mig till ett annat forum.
//Chasid
EGW 2011-06-30 18:20
Om du bara laddar upp bilderna i ett eget album men inte i någon av poolerna så är (enligt min erfarenhet) chansen att du får kommentarer på dem försvinnande liten.
Ja detta var ju inga Rosenlundare precis, men väldigt väldigt fina!
Svar från Chasid 2011-06-30 09:29
Tack för din kommentar Ylva och kul att du tycker att bilderna är fina :)
//Chasid