Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Arbetaren är värd sin lön!

Det är egentligen inget problem för mig att få jobb som fotograf och reporter. Problemet är att det tyvärr är få som vill betala för det jobb som jag gör… Jag tar bara 152 kronor i timmen + eventuellt traktamente för att både skriva och fota. Den tid som researchen tar brukar jag bjuda på och utrustning och eventuella försäkringar står jag själv för.


St. Petersburg © Mikael Good, 2011

Om jag är ut en vecka behöver jag minst en vecka hemma för att sammanställa materialet.  Men många uppdragsgivare tycker ändå att jag är för dyr… De tycker att jag ska nöja mig med att bara få betalt för resa och uppehälle... Undrar om de själva jobbar under samma premisser? Det sägs att arbetaren är värd sin lön men det gäller visst inte för skrivande fotojournalister...


St. Petersburg © Mikael Good, 2011

I våras prutade jag trots allt ordentligt på ett jobb och sa att jag kan jobba för samma peng som jag får i A-kassa. Det var ett jobb som var angeläget för mig men det gick till sist till en "hobbyplåtis" med välsmort munläder som ställde upp helt gratis för äventyrets skull. Jag blev faktiskt lite skadeglad då hans bilder blev platta, tråkiga och intetsägande och texterna som han skrev höll inte mer än mellanstadieklass :)


St. Petersburg © Mikael Good, 2011

Om du vill boka en erfaren fotojournalist och reporter för arbete både inom som utom landet är du välkommen att kontakta mig. I min portfolio hittar du en del arbetsprover samt mina kontaktuppgifter: http://www.chasid.fotosidan.se/portfolios.htm

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm



Dagens låt: The Staple Singers - When Will We Be Paid

//Chasid

Inlagt 2011-09-09 08:48 | Läst 3377 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja tyvärr så är det inom fotovärlden! Dags att byta yrke :-)
Svar från Chasid 2011-09-09 09:04
Jag kanske skulle försöka att bli marknadsförare istället då kanske jag skulle få betalt :)
//Chasid
Mikael Sundberg 2011-09-09 10:37
Bra tänkt ;-)
Finns bara en väg framåt i denna fråga: upprätthåll priserna (eller höj dom) och öka kvaliteten. Om sen den vägen leder ner i avgrunden så är det så det får bli... :-]
Svar från Chasid 2011-09-09 10:14
Jag tycker själv att jag håller mig på en bra prisnivå men jag kanske skulle tillägga att jag har valt att bli timanställd av dem som anlitar mig. Hade jag haft egen firma hade jag tagit mer betalt. Men som arbetslös kan jag inte köra eget om jag inte väljer att avstå a-kassan (det är inte mycket man får som arbetslös...)
//Chasid
Jag undrar om det inte är lite dumt att ta betalt per timme. Kunden kan ju inte veta om du är sölig eller snabb, eller hur? Som kund hade jag hellre sett ett färdigt pris att ta ställning till från början.
152:- i timmen funkar ju om man jobbar 40 timmar i veckan (lite mer än vad jag själv drar in på fast anställning, vilket jag anser vara uselt betalt för vad jag gör), men verkar alldeles för lågt för det du pysslar med.
Att ta för lite betalt är nog också ett bra sätt att tala om för kunden att man inte har självförtroende nog, tyvärr. Folk som sätter sig på höga hästar brukar märkligt nog kunna få igenom lite vad som helst, så prova att bre på som fan. Att ens nämna A-kassa i sammanhanget är ju stora varningsklockan för kunden!

Sen måste jag vara litehård (elak?) faktiskt. Jag tycker inte att du generellt verkar hålla en nivå som räcker för att jobba som heltidsfotograf. Det kanske är dumt att klamra sig fast vid att försöka få in en heltidsinkomst på något man gillar, men där konkurrensen är för hård? Nu ska du också veta att jag är betydligt hårdare i mitt omdöme om fotografer än de flesta andra. Jag skulle ALDRIG få för mig att ta betalt för det jag själv fotar, medan andra undrar varför jag inte jobbar med foto. Jag tycker i och för sig också att 9 av 10 "proffs" eller "frilansare" här på FS är klåpare som jag aldrig hade anlitat, så du får ta mitt omdöme med detta i åtanke.

Däremot tycker jag att du skriver väldigt bra, så du kanske skulle luta dig lite mer åt det hållet? :-) Hur som helst, var inte så jävla ödmjuk! :-D
Svar från Chasid 2011-09-10 08:00
Det är ingen fara Martin jag tar inte åt mig. Jag kanske skulle förtydligat mig med att jag helst jobbar som dokumentärfotograf och handen på hjärtat så skulle jag vara en ganska så usel reklamfotograf :)

Jag kanske skulle ta och kaxa till mig och ta mer betalt, jag har ju trots allt fått en hel del positiv cred från dokumentärfotografer och fotojournalister som jag ser upp till de senaste året, men jag ska inte stapla namn det blir bara patetiskt :)
//Chasid