Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Carl Zeiss Distagon 28mm f2.8 på Leica M



För ett tag sedan började jag fundera på om det inte skulle gå att använda mitt Carl Zeiss Distagon 2,8/28 T* för Contax på min Leica. Att det är ett riktigt, riktigt bra 28mm objektiv visste jag redan. Jag skulle faktiskt vilja påstå att det bara är Leica 28mm f/2 Summicron-M ASPH som är bättre bland 28mm objektiven. Men det objektivet kostar 18.000 kronor begagnat och skillnaden är nog högst marginell och kan nog bara ses under lupp.



Efter en del googlande hittade jag och beställde en Contax till Leica M-adapter från USA som jag nu har fått hem. Jag har testkört Zeiss-objektivet på min Leica M8 och även om objektivet är lite klumpigt på kameran så blir bildresultatet helt fantastiskt bra. Givetvis fungerar inte avståndskopplingen mellan objektiv och mätsökare med vad gör väl det när det finns hyperfokal att tillgå. Vad gäller närmare avstånd är det ganska enkelt att syfta avståndet från 1 till 2 meter.



Trots att jag körde digitalt har jag fått lägga en hel del tid på retusch, anledningen är att kamerans sensor är rätt så dammig och i desperat behov av en grundlig rengöring. Nu har jag en sensorrengöring att se fram emot under eftermiddagen. Först ska sensorn blåsas så ren som det går med en blåstuta och sedan swabbar jag den för att bli av med de finaste små partiklarna som brukar samlas i hörnen av sensorn.



Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Inlagt 2013-02-15 11:34 | Läst 11675 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du har en del goa prylar. :)
Svar från Chasid 2013-02-15 11:57
Tack för din kommentar Magnus :)
Prylarna gör mannen! Men det är känslan och hängivenheten som formar fotografen :)
/Mikael Good
Helt underbart! Och fina bilder! Härlig svärta utan att det känns sotigt.
Svar från Chasid 2013-02-15 13:50
Tack for din kommentar Wolfgang :)
Appropå svärtan så finns det nog bara en kamera som slår Leica M8 som svartvitkamera och det är Leica MM. Men den senare ligger långt utanför min budget...
/Mikael Good