"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Missa inte en bloggtävling med fina priser!!!

Nu har min blogg haft över 100.000 besökare och nu drar den tävling som jag utlyste i min blogg i juni i gång (egentligen är det nästan 144.000 som har besökt min blogg sedan starten i februari 2007). Som ett tack till alla mina läsare så vill jag bjuda er på en bloggtävling med relativt fina priser!

Rolf Jansson har sponsrat tävlingen med en gammal fin bälgkamera och en ljusmätare. Men Canon, Nikon och andra kameratillverkare har tyvärr lyst med sin frånvaro vad gäller sponsring av bloggtävlingen.

Som en liten aptitretare kommer här ett foto av prisbordet:



(1). Minolta AF-C, 35/2.8 med blixt och datumbakstycke och ett nytt fräscht batteri. En utmärkt liten analog dogma- eller gatufotokompakt, fungerande exemplar som detta är mycket eftertraktad på begagnatmarknaderna. (2). Zeiss Ikon Ikophot CD ljusmätare. Fullt fungerande, men batteri saknas. Gåva till tävlingen från Rolf Jansson. (3). Solida III med Schneider-Kreuznach Radionar 1:2.9/80 6x6. Fungerar utmärkt på alla tider och bländare, men jag vet inte om bälgen läcker in ljus eller inte, i vilket fall som helst så är det en snygg prydnadskamera. Gåva till tävlingen från Rolf Jansson. Ev. frakt ingår i alla vinster. Den som svarar rätt först får välja först!

Här kommer frågorna, svaren på alla frågorna finns bland mina gamla blogginlägg! Den som först mailar mig de rätta svaren via kontaktformuläret här på Fotosidan http://www.fotosidan.se/member/sendmessage.htm?ID=37807 får välja först!

Fråga 1: Vilket av mina blogginlägg har fått mest besök?
Fråga 2: Vilket objektiv är mitt favoritobjektiv?
Fråga 3: Vilket datum föddes min son Matheo?
Fråga 4: Vad heter min dotter?
Fråga 5: Finn fem fel. I det undre fotot har jag ändrat eller plockat bort fem detaljer från fotoapparaten. Håll ögonen öppna det kan vara lite lurigt att hitta dem!



Dagens låt: It's The End of the World as we Know it - R.E.M

//Chasid

Tävlingen pågår som längst till och med den 31/8-2008. Utgången av tävlingen kan ej överklagas eller bestridas.

Postat 2008-08-25 08:12 | Läst 6207 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tillräckligt med krut under huven med Powermac G5!

I ett tidigare blogginlägg skrev jag om att min lilla smidiga Mac Mini G4'a sjunger på sista versen och att jag sökte en stationär Powermac G5'a. Nu har jag precis köpt och fått hem en begagnad Powermac G5'a för ett mycket bra pris på Tradera så mitt letande är över :)

Ett tag var jag inne på att köpa en ny Mac Mini med Intelprocessor, men jag fick rådet av en mycket seriös Appleförsäljare i Jönköping att satsa på en begagnad stationär Powermac G5'a då jag främst jobbar med Photoshop CS2. Enligt försäljaren så är PS CS2 ganska så buggigt, långsamt och instabilt på en Intelmac och ett inköp av en ny Photoshop CS3 licens låg långt utanför min budget och att välja den enkla vägen och ladda ned en piratversion det gör jag inte, det är stöld och någon tjuv är jag inte.

Hastighetsmässigt så är min nya dator 3-4 gånger snabbare än min gamla Mac Mini G4'a men G5'an är ändå 3-4 gånger långsammare än motsvarande nya Mac Pro modell som  kostar 5-6 gånger mer. För mina behov är hastigheten i Powermac G5'an fullt tillräcklig och den har tillräckligt med krut under huven för att jag ska vara nöjd med den i minst ett par tre år! Jag kommer ändå att spara en hel del tid när jag jobbar med stora foton i Photoshop CS2 samt vid filmredigering och rendering.

Jag ser inte fram emot att ladda in alla program i den nya datorn... Det är ett riktigt tidsödande och tråkigt jobb att mata in DVD-skivor, skriva in lösenord, serienummer och ladda ned alla uppdateringar som behövs... Det var mycket smidigare på Mac OS 9 tiden då det bara var att kopiera programmen och dra dem till den nya hårddisken. Men allt tidsödande installationsjobb och möckel är ett pris alla som ärligt har förvärvat sina program får betala pga all piratkopiering...

Jag tänker inte tråka ut er med en bild på min nya dataapparat, jag lägger in ett foto på en cool katt som jag mötte i Nyköping förra året i bloggen istället!  



Scat Cat.
Utrustning: Westside shorts, Jimmy Blaze T-shirt, Reebook sandaler Klicka här om du vill se fotot i större format

Dagens låt:
Bulls On Parade - Rage Against The Machine

//Chasid
Postat 2008-08-22 16:29 | Läst 7636 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rysskräcken tummar på medias trovärdighet

Det var Georgien med presidenten Mikheil Saakashvili i spetsen som startade kriget i Sydossetien. Med ett kortvarigt blixtkrig hade han tänkt tvinga Sydossetien tillbaka till Georgien samtidigt som världens ögon var riktade mot Bejing i Kina och de olympiska spelen. Mikheil Saakashvili trodde att hans plan skulle gå snabbt och smidigt att genomföra. Men det fanns ett hinder för hans plan. De ryska fredsbevarande trupperna, som var posterade i Sydossetien helt legitimt på ett mandat från Samväldet av oberoende stater (SOS) för att förhindra konflikter mellan osseter och georgier. Kriget började med en massiv Georgisk artilleri- och flygattack mot staden Tschinvali i Sydossetien och många oskyldiga civila offer krävdes.

Trots att det var Georgierna som startade kriget så är det enligt svenska och många andra västerländska media Georgierna som ska ha våra sympatier och inte Ryssland som de fakto tog sitt SOS-mandat på allvar och sände in ytterligare trupper för att beskydda folket i Sydossetien mot de agressiva georgiska angriparna, även om det säkert finns djupare politiska motiv bakom beslutet så var beslutet viktigt för att beskydda osseterna från ett angrepp som de inte hade kunnat avvärja på egen hand. Vem vet vad som hade hänt om ryssarna inte hade blandat sig i?

Jag tror att båda sidorna i konflikten har gjort sig skyldiga till övergrepp mot civilbefolkningen på ett eller annat sätt och det är helt förkastligt. Men vi får inte glömma att det var Georgien som drog igång det hela, det var de som kastade den första stenen som ledde till ett fullständigt meningslöst krig, ett krig som hade kunnat undvikas om det bara hade funnits en vilja till samtal och en önskan om en diplomatisk lösning. Nu stod personlig stolthet och nationalistiskt tänkande tyvärr ivägen för en fredlig lösning.

Hur kommer det sig att annars så välskolade och sakliga svenska journalister blundar för fakta och istället låter ensidigt falska- eller missvisande rykten och propaganda styra nyhetsflödet utan att de gör den för journalister så viktiga källkontrollen? Vad gäller konflikten i Georgien har kanske journalisternas ensidiga rapportering något med vår nedärvda rysskräck att göra, men i mitt tycke är media allt för snabba på att utmåla ryssarna som "the bad guys"? Denna rysskräck tummar på medias trovärdighet.

Det är en märklig mediavärld vi lever i och det blir allt viktigare att ifrågasätta trovärdigheten i de nyheterna som vi dagligen matas med särskilt som journalisternas källkontroll blir allt sämre.

Läs mer om orsakerna till konflikten här om du är intresserad: http://www.globalis.se/Konflikter/Georgien



Gost Town?

Dagens låt: War (What is it Good For?) - Edwin Star

Klicka på länken  för att lyssna på låten.

//Chasid
Postat 2008-08-18 08:34 | Läst 4914 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Läs Micke Bergs utmärkta blogginlägg från den 13/8

Micke Bergs text är helt klart det bästa gatufotoinlägget som jag har läst på mycket, mycket länge! Snacka om att träffa huvudet på den berömda gatufotospiken, läs och tag åt dig om du håller på med gatufoto: http://www.mickebergphoto.com/blogg.htm



Jag har hittat den perfekta granen!
Riga december 2007. Klicka på fotot för att se det i större format.

Dagens låt: All Along the Watchtower - Bob Dylan

Klicka på låten om du vill lyssna på den!

//Chasid
Postat 2008-08-14 11:36 | Läst 6138 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Cillas utmaning a la Chasid Mark II

Cillas utmaning var så kul att jag kör ett varv till! Samtidigt så passar jag på att uppmana fler bloggare att anta utmaningen! Klicka på foton för att se dem i större format.

1) Skogsrå. Ett foto som jag är nöjd med men som enskilt foto har det inte riktigt fått det mottagandet som jag har räknat med. Utställningsserien "Möten med naturens väsen" i sin helhet har däremot fått ett bra mottagande och många visningar.

2) Going Underground. Ett ganska så vanligt motiv för mig. Det går att skapa foton med enormt djup med ett fisheyeobjektiv som används på rätt sätt. Ögonblicket efter att jag tagit fotot kom ett tåg in på perrongen och den översvämmades med folk.Titeln till fotot kommer från dagens låt!



3) Elk. Ett foto som rönt mycket uppskattning här på Fotosidan. Jag är själv mycket nöjd med slutresultatet. Som lite kuriosa så kan jag förtälja att jag hann med att ta två foton på älgen, nummer ett var ett misslyckande och nummer två satt som den skulle!

Utmaningen Mark I hittar du här


Dagen låt: Going Underground - The Jam

Klicka på låten om du vill lyssna på den!

//Chasid

Postat 2008-08-11 08:49 | Läst 8520 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa