Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Barn på stan

Det är synd att det blivit så knepigt att plåta barn på stan, i alla tider har barn varit ett viktigt inslag i verkligheten. Barn är spontana och vi kan alla känna igen oss i dem. Men de har blivit knepiga att plåta, pedofilskräcken har hos en del tagit sig orimliga proportioner tycker jag. Själv undviker jag för det mesta att plåta ungar, man vill ju inte behöva stå och försvara sig mot horribla anklagelser eller löpa gatlopp.

Detta är tråkigt, vi kommer få en dokumentation av en tid där det till synes saknas andra barn än de egna. Nu ser man ju ganska sällan barn ute ens, jag har funderat på detta under alla mina promenader. När jag var grabb var vi alltid ute och lekte, hem och käkade, sedan var det ut igen. Vi hade aldrig någon vuxen som var med och lekte åt oss.

Nu ser man ganska sällan barn som är ute och leker på egen hand, undrar hur det kommer att slå tillbaks så småningom? Jag tror att det är viktigt för kreativiteten och utvecklingen att man får använda sin egen fantasi och även ta lite ansvar för sig själv och sina kamrater när man är barn. Jag tror inte att det är nyttigt för någon att aldrig få rå sig själv utan att alltid följa vad någon auktoritet säger att man skall göra och inte.

Som sagt, plåta barn har blivit svårt, dels ser man ganska sällan några och dels blir man lätt tagen för ”ful gubbe” om man gör det, trist tycker jag.

Inlagt 2014-05-21 10:26 | Läst 1672 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
fasiken affe va bra skrivet du har så rätt i de du skriver de va mycket bätre förut förövrigt känner jag också igjen mig själv då en annan va barn
Massmedia har en del i det hela!
Och sedan oförmågan hos många att tolka de här "nyheterna"!
Om man sedan inte sätter vissa nyheter i relation till verkligheten,
så kommar man att ana faror och våld och annat överallt!
/B
Håller med dig, Alf. Ser man barn ute och leker nuförtiden, så är det ofta "invandrarbarn". Hoppas att det inte tolkas rasistiskt, men så är det. Kanske de har med sig det från sin kultur? Kanske är de mer trångbodda hemma, och vill därför hellre vara utomhus? Kanske de inte har senaste dataspelen hemma som lockar? Kanske de inte har föräldrar som kör dem till schemalagda aktiviteter, såsom fotbollsträningar etc? Hur som helst, barn med sin spontanitet är annars bra fotoobjekt (som i din översta bild här t ex). Så, visst är det synd att det blivit så här.
När jag var liten kom jag hem från skolan, käkade och gick ut och lekte, spelade fotboll, brännboll eller bara hängde med mina kompisar/lekkamrater.

När mina barn var små var de på dagis eller fritids hela dagen, blev hämtade efter jobbet och så var det dags för middag, läxor eller moitsvarande och sängdags. De lekte nästan aldrig ute. I alla fall inte på samma sätt som vi gjorde när vi var små.

Det är en annan rytm nu för familjerna.

Sen är det en uppenbar fulgubbevarning nu förtiden som inte fanns på samma sätt som förut, inte minst med alla idioter som jobbat i förskolan och visat sig vara pedofiler. Tycker också det är svårt att fota andras uingar, märker att jag i stort sett alltid låter bli. Knappt att jag vill visa de bilder på ungar jag tagit i exempelvis resesammanhang i andra länder.
Som sagt, det är sällan man ser barn vara ute själva och leka. Sällan man ser flera barn leka tillsammans, det gör de på dagis och fritids, sen är det olika föreningsaktiviteter efter skolan/fritids. Därtill är de sociala sammanhangen mer eller mindre sönderslagna. Varje familj lever för sig och har sitt nätverk spritt över stora områden. I min barndom visste varenda morsa i mitt bostadsområde vilken unge som hörde till vilka föräldrar, det fanns en osynlig tillsyn på så vis. Det gick inte att komma undan med dåligt beteende, det fick morsan veta omgående. Vi var kunde vara över 20 ungar som lekte tillsammans och då behövs ingen tillsyn, skulle vi behövt hjälp mot ngn vuxen fanns alltid någon mamma hemma att larma.
Alf, barnen är på dagis nuförtiden eller på fritids, och många utövar idrott på sena eftermiddagen. Men Du har rätt, man skall akta sig att fotografera okända barn, eftersom det kan tolkas fel.
En bekant till mig fotograferade dagisbarn häromdagen som satt i rad på hans staket, eftersom han tyckte att det var ett bra fotomotiv, men deras dagisfröken krävde att han skulle radera bilderna, vilket han gjorde.
Tack ska ni ha. Självklart är det annorlunda idag med dagis och fritids osv. Men på helgerna då? Körs alla ungar som inte sitter hemma med datorn/TVn runt på schemalagda aktiviteter av föräldrarna?
-affe
Wolfgang 2014-05-22 09:49
Ja, så är det. På helgerna är det idrott och föräldrarna kör barnen eller så gör det mor- och farföräldrarna, och det idrottas ofta på annan ort än hemorten. Men det finns andra orsaker också. Många bor i villa idag, vilket man inte gjorde förr i samma utsträckning, och då hoppar barnen studdsmatta i trädgården, till exempel.
Allt är lite ur led, i vår tid…

Stod och väntade på dottern utanför hennes skolgård, med kameran på magen. Några tanter i frisörsalongen tvärs över gatan ringde hennes skola och varnade - att det stod en "okänd" man med kamera utanför skolgården!
Sedan dess tar jag aldrig med någon stor kamera när jag hämtar…

Fina Bilder!
/Johan