Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Fika och Jonsson

I torsdags var det maratonfika här vid Hornstull, mycket som avhandlades så vi blev kvar ända till elva på kvällen. Tidsuppfattningen är en spännande sak, fyra timmar med intressanta diskussioner går på ett ögonblick, fyra timmar i väntan kan vara en evighet.

”Och tiden blir ett förunderligt ting” är titeln på en bok av Sune Jonsson, den i mitt tycke främste av Svenska fotografer. Jag tycker att han spelar i en egen liga med sin så kallade dokumentarism. Han kanske är mest känd för sin dokumentation av Västerbottens miljöer och människor i brytpunkten mellan småbruk och ingenting.

Dokumentarism är ett uttryck han grundade för att förklara sin syn på sin metod att dokumentera. Sune Jonsson höll sällan på med snapshots, ofta var det mellanformat och stativ som gällde. Bilderna är på sätt och vis arrangerade, men på ett sätt så de överensstämmer med Sune Jonssons sätt att uppfatta det han skildrade.

Jonsson var också en stor berättare och hans kombination av bilder och text är ganska unik. Ganska få fotografer har Jonssons förmåga att röra sig lätt och ledigt mellan bild och text. Sune Jonsson var också en stor humanist där det viktiga i hans gärning alltid handlade om det han skildrade, aldrig om honom själv. Han kunde sina ämnen och visste vad han ville berätta, det i sig själv gör honom väldigt sällsynt.

Inlagt 2015-03-21 13:39 | Läst 832 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Alf,
Detta vill man hålla med om. När man fösta gången såg den äldre böjda damen med hunden insåg man att finare berättelse fanns inte av Sverige.
Var finns detta idag?
Fortsätt fika
Bob
Svar från alf109 2015-03-21 23:04
Någon ny SJ har jag inte sett och frågan är väl om det ens skulle vara möjligt med tanke på att det idag knappast skulle gå att försörja sig på den typen av tidsödande fotografi.
-affe
Vilken tur jag gick när jag gick om ni höll på så länge, då hade det blivit en maratondag för mig, nu blev det nog bara en halvmara.
Sune jonsson är särklassig! Håller med. Det Sverige som han dokumenterade och som jag delvis minns från barndomen är till stora delar borta. Vad är det idag som håller på att försvinna på samma sätt?
Svar från alf109 2015-03-21 23:05
Du hängde väl med hyfsat länge du också?
Kung Sune. ;)
-affe
Väldigt trevligt. Och bra diskussioner. Märker att jag har en del kvar när det gäller att upptäcka Sune Jonsson.
Svar från alf109 2015-03-21 23:06
Boken jag skriver om går att få tag på och är en fin ingång till SJ:s fotografi.
Och visst var det trevligt. :)
-affe