I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Volcano watching

Vulkanen på Stromboli är unik då den har i stort sett ständiga utbrott. Vid besöket på ön tog vi en tur med gummibåt i skymningen till den sida där utbrotten syns bäst. Och utbrott var det, kanske var tionde minut eller så!

Däremot hade vi lite otur med moln över toppen som höjde sig något först när det blivit nästan beckmörkt. Jag gjorde tappra försök att få skarpa bilder, men det gick verkligen sisådär. ISO 12800 och ändå slutartider på 1/8 sekund med teleobjektiv från en gummibåt som guppar i vågorna på Medelhavet! Ja, ni förstår...

Jag delar ändå med mig av en av de skarpare bilderna från en eruption, samt några bilder innan det hunnit bli så mörkt.

#1

#2

På vägen ut passerar vi den lilla grannön Strombolicchio

#3

#4

Inlagt 2017-07-31 15:50 | Läst 2516 ggr. | Permalink
Mäktigt Bjarne!
Svar från Bjarne 2017-07-31 19:00
Tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne
De här bilderna ska du inte skämmas för Bjarne!
Den första kanske jag inte skulle haft med om jag var du. Men de andra tre är supersköna! Visst kan man sukta efter bästa kvalitet men jag tycker att de ligger klart över ribban.

Och för mig som bara hört namnet Stromboli utan att egentligen veta något om vulkanen eller dess omgivningar blev det här blogginlägget som en reseguide i miniatyrformat.

Tack för det! /Thomas
Svar från Bjarne 2017-07-31 19:01
Tack för din kommentar Thomas! Det uppskattas och att du är ärlig med vilka bilder du tycker är bäst.
Hälsningar, Bjarne
Jorden är en märklig tingest. Vilka enorma krafter den visar upp. Det jag undrar lite om sista bilden är ljudet. Är det ett ständigt mullrande eller ?
Sten
Svar från Bjarne 2017-07-31 19:02
Ute på havet hördes ingenting. Man kunde vandra upp till toppen, men det tog många timmar då det är över 900 höjdmeter. Där kan jag tänka mig att det hörs. Tack för kommentaren!
Hälsningar, BJarne
Bob Bovin 2017-07-31 19:16
Hej Sten,
Du kan tro att det mullrar och väser och smäller där uppe på toppen. Vi satt där 1971. Det finns en bild i mitt bildgalleri.
Ha det bra
Bob
Hej,
Det är en mäktig plats och av de få vulkanerna i världen som sedan Kristi födelse regelbundet sprutar lava. Kilauea på den stora ön Hawaii är nästan hela tiden aktiv, men sprutar inte lavakaskader som Stromboli.
Vi får vänta på nästa utbrott på Island.
Ha det bra
Bob
Svar från Bjarne 2017-08-01 12:43
Ja, det är ett av naturens underverk. Jag har varit på Kilauea också och där såg man skenet nerifrån den stora kratern på kvällen. Spännande det också, men Stromboli är ju mer spektakulär. Hoppas vi slipper en supervulkan i alla fall! Tack så mycket Bob!
Hälsningar, Bjarne
Spännande bilder från ett märkligt ställe, bra! Jag har ju sett den berömda Strombolifilmen, den är rätt jobbig faktiskt, men det är verkligen ett fascinerande landskap, nästan skumt att där bor folk, hils, LO
Svar från Bjarne 2017-08-01 12:45
Så är det, och tänk att den stora staden Catania ligger nedanför Etna och Neapel nedanför Vesuvius. Inget risktänkande där inte! Tack så mycket för kommentaren LO!
Hälsningar, Bjarne