I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Isande vindar, men några skott ändå

Jag gjorde en utflykt till Ubbalt utanför Vittsjö tillsammans med kompisen Håkan förra söndagen. Den eviga nordostvinden tillsammans med ganska kallt väder hade redan börjat då, så det blev fort kallt om fingrarna när vi skulle pilla med våra kameror. Det blev "fast photography". Stativet fick ligga kvar i bilen, för jag förstod att mina frusna fingrar inte skulle klara av att hantera det. Några bilder fastnade på minneskortet i alla fall. Trots att det inte varit kallt så länge, så höll isen på Vittsjön att gå på.

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2018-03-03 08:26 | Läst 1393 ggr. | Permalink
Naturens egen konst, alltid spännande att söka efter, den finns, skapas och försvinner hela tiden.
Svar från Bjarne 2018-03-03 12:58
Jajamensan, det är därför det är kul att vara ute med kameran! Tack för kommentaren Stefan.
Hälsningar, Bjarne
Kul att stanna upp och titta djupt i den här sortens bilder.
Så mycket man kan se om fantasin är påkopplad
Allt från bilar till ormen i Robin Hood
ing-marie
Svar från Bjarne 2018-03-03 12:59
Tack så mycket för den kommentaren Ing-Marie! Orm kan jag ser, men har lite jobbigare med bilar. Kanske i stenen som sticker upp ur isen?
Hälsningar, Bjarne
imse 59 2018-03-03 20:04
Konturer av en leksaksbil i den första och en lastbil med flaket under isen i den tredje :-)
ing-marie
Svar från Bjarne 2018-03-04 09:47
Jahaja, lastbilden är lättare att se, i första kan man nog hitta både det ena och det andra, men jag kämpar fortfarande med leksaksbilen!
Ha det gott!
Bjarne
Hej Bjarne.
Det ser meget koldt ud - "fy for den l...)
Men meget fotogent må man sige, især nummer 2 med det fine lys - smukt.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Bjarne 2018-03-03 13:09
Hej Erik! Ja, hu vad kallt det var! Jag får vara glad att jag kom hem med fingrarna i behåll :) Stort tack för kommentaren och kul att du hittade en favorit!
Vänliga hälsningar från ett vitt Skåne!
BJarne
Snyggt med den frusna isen, både form och färg fascinerar!/ Björn T
Svar från Bjarne 2018-03-04 09:40
Tack så mycket Björn, kul att du gillar lite is trots att säsongen närmar sig sitt slut, här i södern i alla fall.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder. Bra att " se " den sista bilden som jag gillar. Lätt att gå förbi sådana motiv.
Sten
Svar från Bjarne 2018-03-04 09:42
Tack så mycket Sten! Helt rätt, och nästa utmaning var att försöka göra den rättvisa i bildbehandlingen. Den var lite "tråkig" rätt upp och ner som färgbild.
Hälsningar, Bjarne
Fin serie på varierande mönster, bra beskuret, inte för mycket onödigt skit. Vittsjön är en riktigt mysig sjö! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2018-03-04 09:43
Tack för det LO, försökte undvika "bjäfs" här! Visst är det fint runt Vittsjö.
Ha det fint!
Bjarne
Säreget och snyggt mönster i första bilden...kalla fingrar mår bra i neoprenhanskar :)
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2018-03-04 09:44
Tack för det Gunte! Bra handskar är en nödvändighet. När det är som kallast har jag dunfyllda tumskinnhandskar avsett för motorcykelåkning på vintern och så lovikavantar i dem.
Hälsningar, Bjarne
God afton Bjarne! Du lockade ut Håkan i det bistra vädret, hoppas att ni hade ordentligt med varm dryck med er! Att ni vågade er ut på isen, trots att den inte legat så länge, det kan ju vara riskabelt att vara nära eller på vatten i jakt på motiv, det vet jag... :-)
Temat i första bilden är bekant, vilket du också kommenterade när jag visade en bild av den typen i ett blogginlägg härförleden. Tycker att du hittat en intressant mönster, har svårt att avgöra om det är en svartvit bild eller inte, men hursomhelst är det bra kontrast mellan snön och isen samtidigt som det finns nyanser i sens mörka toner.
I andra bilden lyfter solljuset fram strukturen i den grovkorniga isen. Intressant att det olika grova ytor. Gillar de horisontella linjerna, en del böjda, andra raka eller oregelbundna. Stenen som täcks av den spruckna isen, precis som om stenen likt en knopp vill spricka och ropa att nu är det vår, är mycket tilltalande!
Även i trean har du hittat en sten, det brukar du vara bra på(!), och likt förra bilden har isen spruckit runt eller snarare krockat med stenen. Fint ljus som modellerar snön och stenens skrovlighet på ett utmärkt sätt. Störde mig inledningsvis lite på de små mörka ytorna i nedre högra hörnet, men har nu vant mig så att jag tycker att detta "störmoment" skapar lite dynamik i bilden.
I den avslutande bilden har du skapat en riktigt intressant bild! Den ser silvrig ut, vilket passar motivet bra. Gillar kompositionen med två tydliga bildytor i triangelform (en mörkare och lite ljusare), som delas med den formmässigt starka ådriga gamla grenen (roten?). Sedan har du placerat, eller låtit bli att ta bort, ett horisontellt strå i nedre högra hörnet. Passar den där? Ja! Precis som i förra bilden höjer denna "störning" intresset och höjer därmed bildens värde i mina ögon!
Nu till det svåra; min favorit är bild 4, sedan placerar jag tvåan före trean och ettan.
Ha en fin vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2018-03-06 21:08
God afton själv och tack för en utförlig kommentar! Det var nog Håkan som lockade ut och jag som valde plats om jag ska vara ärlig. Vi var lite tveksamma om isen först, men vi såg massor av folk långt ut, så då vågade vi följa strandlinjen i alla fall!

Du har nog genomskådat mig om första bilden, fast du kanske inte förstår det själv! Jag gjorde bilden svartvit, men tonade sedan skuggorna med lite blått, då jag tyckte det passade med en lite kallare ton. Kanske därför du har svårt att se om det är färg eller svartvitt!

Konstigt att jag alltid lyckas få med stenar, även om de är delvis täckta av is! Intressant att du noterar de mörka fläckarna nere i höger hörn på trean. Jag var också fundersam, men alla andra beskärningsförsök hade andra nackdelar, så de fick vara kvar.

Kul att du gillar strået i fjärde bilden! Jag kan också nämna att jag målat minusexponering på sanden i nedre vänstra bildhalvan. Jag tyckte den var för ljus i original och tog överhanden alldeles för mycket. Hoppla, en svartvit som favorit!

Ha det gott i veckan!
BJarne