I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Nästa steg i vårens framfart

En hållpunkt på våren är när bokskogen slår ut. Vissa år är det grönt till första maj, andra inte. I år blev det så. Den förut väldigt sena våren har tagit jätteskutt under april och har nu vänts till en tidig senvår.

Dessa bilder är från Skäralid i Söderåsens nationalpark från igår kväll.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2018-04-30 10:38 | Läst 2538 ggr. | Permalink
Härliga bilder och vackra motiv! Gillar det 'skira' i bilderna! Upplever bild ett och två bäst, de andra känns som något lite för ljusa..
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-04-30 18:27
Tack för kommentaren Jan, jättekul att höra dina tankar!
Hälsningar, Bjarne
Har bara sett bokskogen lite senare på året men den är nog fin alla årstider. Den grova stammen blir självklart min favorit. Gullpudra har jag även mycket av i ett av reservaten jag besöker. Har väl inte fått den optimala bilden ännu. Den växer oftast där det är riktigt blött och lerigt. Det är inte lätt att komma ner i marknivå längre men den är lämplig att fota uppifrån som du gjort här.
Sten
Svar från Bjarne 2018-04-30 18:29
Enligt min åsikt är bokskogen allra finast på hösten och näst finast när den slår ut och är skirt grön. Under sommaren blir löven betydligt mörkare. Kul att höra vilken bild du gillar bäst och en kommentar om gullpudran. Stort tack Sten!
Hälsningar, Bjarne
Alla bilderna är bra men det var den första med den skira grönska i bokskogen som jag fastnade mest för.
Svar från Bjarne 2018-04-30 18:29
Kul att du gillar och särskilt första bilden. Tack för kommentaren Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Det här kan du, Skäralid är vackert, riktigt bra bilder! Hils, LO
Svar från Bjarne 2018-04-30 21:35
Tack för den vänliga kommentaren LO, och visst är det en superfin plats!
Hälsningar, Bjarne
Det har hänt en del sen förra helgen..andra bilden gillas extra..
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2018-04-30 21:35
Aha, du var kanske där då? Kul att du gillar utsiktsbilden och tack för kommentaren!
Hälsningar, Bjarne
Fantastiskt fint, så många jag tänkt att åka ner! Bilderna är superfina, gillas mycket!/ Björn T
Svar från Bjarne 2018-05-01 09:28
Då får du skynda dig innan det bästa är över, eller planera in det till ett annat år! Tack så mycket för den vänliga kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Sarte forårs grønne farver.
Jeg gillar mest nummer 4 og 5.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2018-05-01 09:30
Stort tack för kommentaren Erik! Nummer 5 har fått en "röst" förut, och det är kul att du som första person även pekar ut bild 4 som en favorit.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Jag har precis kommit hem från en resa i Skåne och kan konstatera att du verkligen kan fånga det vackra som man får uppleva när bokskogen slår ut. jag såg många fina motiv från bilen, men det blev inte alls så bra när det fanns en rastplats att stanna på. Jag gillar även sista bilden som är som ett vackert mönster med blommorna och de bruna bladen.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2018-05-01 09:32
Det där med att stanna och fånga motiv när man är ute och åker bil är inte lätt. Den erfarenheten delar jag. Trevligt att du gillar mönstret med gullpudran, som jag också fastnade för. Stort tack Lena!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Vilka underbara bilder! De formligen lyser av den skira grönskan! Bilderna får mig att längta till Söderåsen. Men det är inte aktuellt att åka dit den närmaste tiden för min del.
Första bilden visar tydligt hur fint det är i bokskogen denna tid på året. Tämligen traditionellt utsnitt, lite kompakt perspektiv (teleobjektiv?) som passar bra. Som vanligt välgjord bild!
Ögat brukar normalt dra sig till ljusa ytor, men i bild två hamnar blicken först i den mörka tämligen centrala ytan bilden. Underbar färgskala och en antydan till diagonal tack vare det avvikande fältet i övre högra hörnet. Snyggt!
Sedan följer en ännu läckrare bild! Mycket lyckad inramning av bildens centrum där några träd står på ravinens botten. Höjdkänslan är fångad. Den lilla blå ytan i övre högra hörnet skulle för min del gärna ha skurits bort eller tonats ner.
Bild fyra innehåller bildelement som har tydliga men olika riktningar, såväl vertikala som diagonala åt olika håll. Känner mig inte helt bekväm när jag betraktar bilden, kanske beror det på att vattnet inte får tillräckligt utrymme för den inneboende fart som den valda exponeringstiden förmedlar? Kanske hade ett horisontellt format varit att föredra?
Det korta skärpedjupet i bild fem gör susen för att framhäva den intressanta gaffelformade stammen! Trädens lövverk i bakgrunden bildar en härligt grön fond. Det som möjligen skaver lite är den mörka stammen i nedre högre hörnet. Hade det varit möjligt att flytta sig lite till höger och få den stammen utanför bildytan? Att nu beskära bilden från höger skulle göra att intressant del av grenen skulle tappas bort och det skulle vara olyckligt!
Gillar skarpt färgkombinationen i den avslutande bilden. Det finns linjer och kurvor i växtligheten som leder blicken över bildytan och därmed gör bilden intressant. Tänker särskilt på kurvan som börjar (eller slutar!) i övre högra hörnet. Väl funnet och komponerat!
Kanske anar du redan vilka bilder som jag uppskattar allra mest? Jag tycker att stjärnan bland dessa bilder är trean (jag tänker bort det blå i hörnet!). Sedan följer sexan och tvåan, knappt före femman,
Svar från Bjarne 2018-05-05 14:04
Stort tack för den vänliga kommentaren Ulf! Det kändes som rätt tid att åka dit, innan grönskan hunnit blir för överväldigande. Jag gillar det bäst när det är på väg att slå ut. Lite lätt tele i första bilden, 32 mm, som blir 64 i FF.

Kul att du uppskattar tredje bilden så mycket. Jag kämpade en del för att få rätt utsnitt och att få träden nere i ravinen på rätt ställe, som du uppmärksammar. Jag störs också en del av övre högra hörnet, men jag ville ha kvar lite träd ovanför klippbranten. Jag har mörkat ner hörnet en del, men det har förstås gjort att det blå blivit mer mättat. Jag borde naturligtvis dragit ner färgmättnaden också!

Jag vet inte själv vad jag tycker om fyran. Inte klockren, och det kan vara som du skriver att vattnet fått för lite utrymme. Jag ville få med de gröna löven i bakgrunden. Borde nog kämpat mer där!

Jag kan inte svara på om det fanns en bättre position där jag tog femte bilden, eller om något hade dykt upp i andra kanten istället. Ett alternativ här hade kanske varit att måla lite ljusare för att jämna ut och göra det hörnet mindre framträdande!

Kul att du gillar sista också. Den har blivit april månads bild på väggen hemma! Jag har nämligen börjat med att byta en bild som hänger i trappan upp till ovanvåningen varje månad.

Ha det riktigt gott i helgen!
Bjarne
Fotodagar 2018-05-06 21:10
Hej igen!
Ja, att dra ner färgmättnaden i det blå i trean hade säkert hjälpt till! Och att ljusa upp den högra stammen i bild fem hade säkert varit till hjälp. Känner igen mig i att det inte är lätt att komma ihåg efteråt varför man valde ett visst utsnitt och om man provade eller inte provade flera alternativa kompositioner och inte minst varför man valde den man gjorde!
Vilken lysande idé att ha en särskild plats i bostaden att sätta upp "månadens bild"! Tänk om jag lånar idén!?
Ha en fin vecka! /Ulf