I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

En investering i bokeh

Det här inlägget handlar om utrustning. Som jag berättade i slutet av förra året, så bytte jag från fullformat till Micro 4/3. Det man framförallt förlorar på en mindre sensor är möjligheten till kort skärpedjup, vilket gjort att jag inskaffat en del fasta gluggar med stort ljusinsläpp, t.ex. Panasonic 25 mm f/1,4, som är ett bra och trevligt objektiv. Jag har dock saknat något med lite smalare bildvinkel, som ger kortare skärpedjup, ett kort ljusstarkt tele alltså.

Önskemålet var ett litet, lätt objektiv, som inte är så dyrt men som ändå är skarpt över hela bildytan vid störta bländaröppning. Suktar jag efter det omöjliga här? Nej, faktiskt inte. Jag "blev med" ett Olympus 45 mm f/1,8 för drygt en vecka sedan. Det är verkligen litet trots det förhållandevis stora ljusinsläppet och väger bara 116 gram. Kostar runt två och ett halvt tusen plus/minus några hundralappar beroende på var man handlar. Det uppfyller alla önskemålen, inklusive att vara riktigt skarpt även på 1.8, inklusive ute i hörnen.

Finns det alternativ? Ja, Panasonic har ett 42,5 mm f/1,7 och det finns även objektiv med f/1,2, men då sticker priset iväg och det blir större och tyngre. Samtidigt närmar man sig vad man kan få på fullformat med en 85/1,8 Det är dock inte vad jag var ute efter. 

Bilderna är alla tagna på f/1,8. Kanske skulle någon av bilderna varit bättre med större skärpedjup, men i det här fallet var jag ute efter att göra tester just på största bländaröppning. 

Förresten är 'bokeh' ett lustigt ord. Undrar var det kommer ifrån? Jag får nog googla. 

Edit: Tredje bilden är den som visas som vinjettbild på bloggsidan. Hmm...

#1


#2

#3


#4

Inlagt 2018-08-26 11:36 | Läst 1470 ggr. | Permalink
Det här med skärpedjup är i mycket en fråga om personlig smak och beroende av situation, det är inte alltid man är betjänt av ett så kort skärpedjup som möjligt. Min mening är - och du visar det väldigt tydligt här i dina fina bilder - att man kan få ett tillräckligt bra skärpedjup med fin bokeh med m43-systemet.
//GöranR

PS. 45mm/1,8 är ett underbart objektiv! Jag skaffade 45mm/1,2 - lite större men också ett väldigt härligt objektiv med väldigt fin bokeh.
Svar från Bjarne 2018-08-26 14:22
Jag kan tro att 1,2:an också är fin, fast jag prioriterade litet och lätt. Tror det passar mig perfekt! Tack så mycket för kommentaren. Kul att höra att du också är nöjd!
Hälsningar, Bjarne
"Bokeh (från japanska boke, 暈け, som betyder "suddig")" säger Wikipedia. Jag har faktiskt kollat tidigare, men kör citat för att få med det japanska ;-) Kort skärpedjup är härligt ibland, men i makrosammanhang kan man säga fula ord om det ibland.
Svar från Bjarne 2018-08-26 14:23
Vilken lyx, jag slapp till och med gå in på Wikipedia! Vet inte om du läste artikeln här på FS om dagens lättja. Jag har lite halvdåligt samvete! Det kan helt lätt bli för kort skärpedjup i makrivärlden, beror på vilket uttryck man är ute efter. Tack för kommentaren Christer!
Hälsningar, Bjarne
Det verkar fungera som avsett, att isolera bakgrunden på ett trevligt sätt. Ettan är favoriten, väldigt bra. Gillar trean också, tidlös bild.
Svar från Bjarne 2018-08-26 20:39
Absolut, jag är nöjd så här långt. Härligt att du gillar ettan och trean. Tack så mycket Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Bra o illustrativa bilder, jag kör också M43 o jag tycker oskärpan man får räcker gott, det är ju oftare man har behov av stort skärpedjup o då behöver man inte blända ner så mycket, så det finns ju absolut fördelar också. jag har för egen del den lilla Panasonic 42,5/1,7 som är ett kanonfint objektiv snarlikt Olympus 45/1,8.
Jag tycker första bilden har nåt extra, man undrar hur länge det ska stå med den tunngnagda stammen. Ha det fint, LO
Svar från Bjarne 2018-08-26 20:42
Jag valde mellan Panasonicen och Olympusen. Kändes nästan som hugget som stucket. Helt sant att det är en fördel när man vill ha längre skärpedjup. Ger möjlighet att hålla nere ISO när man inte behöver blända ner så mycket.

Det var helt otroligt att den där stammen fortfarande stod upp! Nästa storm lär säkert ta den. Tack så mycket för kommentaren LO!
Ha det gott!
Bjarne
Dubbelolle 2018-08-27 01:21
Hej, jag valde också, men det blev Panasonic även om den var dyrare för att den är i metall o för att närgränsen är bättre, men prestandamässigt är dom helt likvärdiga, det är kul att vi M43 fotografer kan få sån fantastisk prestanda för så lite pengar jämfört med större format. Hils, LO
Ettans bokeh visar ju tydligt att m43 kan!
Svar från Bjarne 2018-08-26 20:43
Så sant som det är sagt. Tack för kommentaren Ragnar!
Hälsningar, Bjarne
Ett tips, jag tycker du gör dina svv, som dessa aningen för ljusa o gråa, gör dom lite kontrastrikare med lite mer svärta tror jag blir bättre, hils,LO
Svar från Bjarne 2018-08-27 20:12
Toppen LO, tack för ditt engagemang! Jag tar det till mig. De svartvita i det här inlägget såg ännu "värre" ut på jobbets skärmar, mer grå och för ljusa.
Hälsningar, Bjarne
Dubbelolle 2018-08-27 21:03
Din skärm är väl hyffsat kalibrerad, vilket säkert inte kontorsskärmen är, åtminstone inte för bildeditering, LO
Kul med lite tekniska aspekter. Och visst är skärpedjup ett intressant verktyg inom fotokonsten? Både för att framhäva och dölja. Wikipedia verkar även ge en fullt begriplig förklaring av ordet! #1 och #3 tycker jag bäst om. Ettan är enormt detaljrik och har härliga färgklickar i riset. #3 är pedagogisk för ämnet, då trädstammarna alla är på olika avstånd.
Vid första anblicken såg jag stora snäckskal i bild 2. Men de växer sällan på träd :)
Svar från Bjarne 2018-08-28 18:41
Hehe, det var inga dåliga snäckskal det :) Någon decimeter stora! Jätteskoj att läsa din tolkning av bilderna och första är min egen favorit också. Nu lär jag nog "leka" lite mer med kortare skärpedjup tror jag! Stort tack för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne