I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Från norr till söder i nationalpark

Vi är ju tre vänner som gör fotoutflykter tillsammans då och då och vi har nästan alltid en träff i oktober när höstfärgerna är som finast. De som följt bloggen känner igen namnen Ulf och Håkan. Den här gången valde vi Stenshuvuds nationalpark. Trots att vi var i slutet av oktober var det fortfarande rätt mycket grönt på träden tack vare den milda hösten.

Ulfs fru Lisel var också med till platsen, men valde att gå på egen hand då vårt tempo blir för långtråkigt för den icke fotograferande. Vi startade vid stora parkeringen och gick medsols via alkärret, runt huvudet, en bit på stranden, ner till Rörums norra å och sedan hade vi förbrukat sisådär åtta sköna timmar i naturen i trevligt sällskap och det var dags att återvända till parkeringen. Här kommer några bilder i kronologisk ordning rätt och slätt. 

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

Inlagt 2020-10-31 08:11 | Läst 2063 ggr. | Permalink
Ser att jag behöver planerar in lite mer tid än vad jag hade sist, 30 minuter :). Man undrar ju vart frun blev av under dessa 8 timmar, men caféet kanske var öppet? Sista bilden med stammar och gula löv gillar jag
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:12
En halvtimme är definitivt i minsta laget! Kul att du gillar stammarna, en av dagens sista bilder. Tack så mycket Peter!
Hälsningar, Bjarne
Fin serie bilder. Jag försöker i vanlig ordning hitta några bilder som sticker ut lite extra enligt mitt tycke.

#1 är en fin färgklick med de gula löven mot den utsuddade grönskande bakgrunden. Anar att detta kan handla om komplementfärger. Bilden är väldigt harmonisk. Kryssgrenarna fulländar bilden.

#3 och #4 gillar jag skarpt. Samma material, men helt olika stil. Det gula lövet i den urgröpta grytan är perfekt och ger en lite dunkel höstkänsla. Bra! Den sistnämnda är en klassisk höstbild i brunskala av högsta kvalitet.
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:15
Första bilden är just dagens första exponering, en "komma igång-bild", så det är kul att den också uppskattas! Trevligt att du gillar närbilderna med sten och löv också. Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Det var en sevärd höstbildserie!
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:17
Tack för det Ragnar!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Underbara bilder, som vanligt.
8 timmar - det är jo en hel arbetsdag :-)
Men du fick också mycket med av "ansträngningen". Nummer 3 sticker ut lite extra enligt min mening.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:20
Hej Erik! Det var väl fysiskt lite arbetsamt, fast inte så farligt, men mentalt avkopplande! Jag får erkänna att jag "hjälpte till" med arrangemanget i din favoritbild. Många tack för kommentaren!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Jag är kanske tjatig men du har öga för detaljer och komposition.
Sten
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:21
När du skriver sådär är det okej om du är lite tjatig:) Tack så mycket för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
Löv och stenar i delad topp med x trädet..fin serie..
Mvh/Gunte..
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:24
Du instämmer med flera andra. Tack för kommentaren Gunte!
Hälsningar, Bjarne
Hoho vilka höstbilder. Mycket fint. Sista 👍
Svar från Bjarne 2020-11-01 08:27
Kul att du gillar "Ferdinand-boken"! Tack för kommentaren Nini.
Hälsningar, Bjarne
Du visar alltid på en så fin variation på hög och lågt, stort och smått. Varje bild känns vald med omsorg och väl planerad vid fotoögonblicket. Jag hade turen att "snubbla över" ett litet reservat med bokskog i helgen när vi var på västkusten och då tänkte jag ju förstås direkt på dej. Jag hade 24-105 och naturligtvis inget stativ. Jag kände mej som en nybörjare och när jag ser dina bilder här, de olika vinklarna du använt och dina utsnitt önskar jag att jag kunde åka tillbaka i morgon. Men det får bli en annan gång.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2020-11-04 10:24
Tack så mycket för dessa fina ord Lena! Visst försöker jag tänka efter vid varje bild och stativ underlättar den processen. Nu har jag sett ditt inlägg från bokskogen på västkusten och du kan minsann du också!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Så trevligt vi hade det på Stenshuvud den helgen!

Det första motivet fastnade vi för båda två. Du har ett något lägre perspektiv och har därmed förtjänstfullt fått med trädkorsningen på ett bra sätt. Det korta skärpedjupet har lagt bakgrunden i mycket skön oskärpa, men det korta skärpedjupet har samtidigt medfört att förhållandevis många av de gula löven inte ligger inom skärpedjupet. Det tycker jag är synd eftersom min blick först ser löven i övre vänstra kanten. Det är alltid en svår balansgång mellan bakgrundsoskärpa och skärpa på viktiga bildelement när man bestämt sig för kort skärpedjup. Hur stort det optimala skärpedjupet är för ett visst motiv är oftast (alltid?) en smaksak!? Möjligen kan också vinden i kombination med slutartiden också bidragit till den lilla oskärpan.

I bild två står du mitt i det torrlagda alekärret! Dessa grästuveplymer är oemotståndliga! Du har fått till ett fint djup i bilden med den ljusare bakgrunden och grästuvorna som spricker ut mot kanterna. Den krokiga stammen till vänster bidrar till att hålla fast blicken i bilden. En förhållandevis grov stam skär av övre högra hörnet, men jag kommer ihåg hur svårt, för att inte säga omöjligt, det var att undvika stammar och grenar som skar av hörn på denna plats.

I trean har ett stort fint iögonfallande lönnlöv hamnat i håligheten tillsammans med några mindre framträdande löv! Håligheten omringar snyggt dessa löv. Snyggt med det lilla hålet uppe till vänster. Det kvadratiska formatet passar utmärkt.

Eklöven ligger snyggt i fjärde bilden! Skulle nästan kunna tro att de är placerade där av en hjälpande hand… Men i vilket fall so helst gäller det att vara observant och ha blicken riktad neråt och se potentialen bland stenar, löv och annat smått och gott. Jag skulle nog ha gjort bilden något ljusare, men det är enbart en fråga om tycke och smak.

Du lyckades verkligen få till en bra komposition av motivet i femte bilden. Den flytande lövmattan ligger snyggt på snedden. Den brutna stammen i förgrunden samspelar med träden uppe till höger. Bilden förmedlar en höst på ett utmärkt sätt.
I den sjätte bilden finns den lilla ån, där vattnet knappt rör sig framåt. Jag ser triangelformade ytor och en fin grönlinje som bildas av mossbelupen stenmur. Kanske kunde det varit mer lyster i löven på träden, vilket skulle kunna skapat en mer livfull bild.

Den avslutande bilden på ansamlingen av träd med den gemensamma kronan är läcker! Trädkronan utgör bildens övre fält, det mittre utgörs av lövträden i bakgrunden och trädstammarna och det nedre/främre av det lövbeströdda gräset. Det komprimerade intrycket passar utmärkt.

Finalen på min kommentar är att välja några bildfavoriter i denna höstkaskad av fina bilder. Det får bli 7, 2 och 5 i nämnd ordning!
Tillönskar dig en riktigt fin hösthelg!
Ulf
Svar från Bjarne 2020-11-07 08:37
Tack så mycket för denna utförliga kommentar Ulf! Visst hade vi en kanonfin dag. Kul att ses förstås, men det var en skön dag för övrigt också. Det där med skärpedjup är svårt och jag har också noterat de oskarpa löven i första bilden. Samtidigt vill jag inte har mer skärpa på bakgrunden. Jag hade lite samma problem med sista. Jag hade velat ha lite skärpesläpp till bakgrunden och jag har en bild med stor bländaröppning. Tyvärr har jag fokuserat på lövverket i förgrunden, så stammarna är inte helt skarpa. Borde tagit en bild med "mellanbländare" där.

Angående placeringen i trean och fyran. Fyran är orörd, men inte trean, men det vet du förstås! Min förkärlek för lite mörka och kontrastrika bilder har gjort att jag gjorde fyran lite mörkare än verkligheten. Jag håller också med om att jag borde gjort något åt lystern i löven i sjätte bilden. En förbättring om jag använder bilden igen, tack för det!

Intressant favoritval och kanske lätt överraskande till viss del. Trodde kanske att någon annan bild skulle "ta" förstaplatsen. Jag har inte riktigt landat i en egen ordning här.

Ha en kanonfin hösthelg du med!
Bjarne