I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

En ö där det är väder men fel landskap

Ibland undrar jag varför saker heter som de gör. Hallands Väderö ligger utanför Skånes kust och tillhör Skåne, men ändå så är den benämnd efter grannlandskapet Halland. Okej, det är inte långt till Halland, men ändå.

För två veckor sedan gjorde kompisen Håkan och jag en tvådagarsutflykt till nordvästra Skåne. Lördagen tillbringade vi på just Hallands Väderö, förutom kvällen, då vi åkte till Hovs Hallar, men det blir ett annat inlägg. Nackdelen med att åka över dagen är att man missar morgon- och kvällsljuset. Första båten dit går kl. 10 och sista går hem 16.20.

I början fanns det lite moln på himlen, vilket underlättade för foto i skogsmiljö, men efterhand blev det mer och mer klart och ljuset var hårt.  Vi försökte göra det bästa av situationen och hitta bilder som funkar ändå. Vi hann dessutom bara med södra halvan av ön, så resten får vänta till ett annat tillfälle.

#1

I början av vandringen hittar vi ett nästan cirkelformat område med lundstjärnblomma och några fallna träd.

#2

Lundstjärnblomma och rödblära om jag identifierat rätt.

#3

En märklig bok med massor av knutor.

#4

Hälladammen ligger i det inre av öns södra del.

#5

Vi såg flera rödbenor på de öppna strandängarna i söder.

#6

En gråtrut ger hals. Man får ordentlig skärgårdskänsla här trots att det är begränsat med öar.

#7

Det är gott om fågel på ön, här en gråtrut till.

#8

Både får och nötkreatur betar på ön. Jag valde att göra den här bilden i svartvitt för att försöka framhäva mönstret i klippan bakom.

#9

Jag gillar de gula lavarna på klipporna. Kullen skymtar längst upp till höger.

Inlagt 2014-06-30 20:55 | Läst 3298 ggr. | Permalink
Jag älskar Hallands Väderö, och du har dokumenterat väl - sköna bilder! Hils, LO
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:24
Tack så mycket för kommentaren, LO!
Ha det bra!
Bjarne
Mycket fina bilder! Hallands väderö är ett Skåne i miniatyr, dvs sandstrand, klippor och lövskog. Som du skriver, så tillhör Hallands väderö Skåne. En förklaring kan vara att ön är en geologisk förlängning av Hallandåsen som bildar gränsen mellan Skåne och Halland.
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:24
Tack så mycket Wolfgang! Din teori verkar trolig.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne. Fantastiskt fina bilder du bjuder på. Jag blir verkligen sugen på ett besök där. Mvh Thomas
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:25
Tack så mycket Thomas! Passa gärna på om du är i nordvästskåne, det är fint där.
Hälsningar, Bjarne
Härliga bilder, och en Rödbena fångade dessutom, med passade bakgrund :-) Jag har inte varit där, men dina bilder inspirerar verkligen till ett besök! Ha det fint/ Elisabeth
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:26
Tack för kommentaren, Elisabeth! Ännu en som lockas till besök, kul!
Ha det gott!
Bjarne
Besökte ön för första gången i fjor och blev helt betagen av det varierande landskapet. Bland det vackraste jag sett. Återkom förra veckan och njöt nästan lika mycket. Beklagar bara, att man inte kan stanna över natten men ser fram mot det planerade vandrahemmet. Både för att få lite bättre fotoljus men också för att en kort dagstur inte räcker till. Ska försöka ta mig dit lite senare när vädret blivit lite tuffare. Tror, att det skulle tilltala mig ännu mer. Fina bilder fick du i alla fall. Själv satsade jag på fåglarna, vilket innebar att jag missade alla fina miljöer. Men man kan ju inte få allt.
Eva
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:27
Tack för din utförliga kommentar, Eva. Kul att du också haft fina besök. Det lär gå att stanna över natten reda nu, tror att man kan hyra både i fyren och någon liten stuga.
Hälsningar, Bjarne
Tack för de jättefina bildern Bjarne....om jag måste välja någon som favorit så får det nog bli den på Rödbena, bild nr #5! Hälsningar Sören
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:28
Tack så mycket Sören! Jag gillar också rödbenabilden.
Hälsningar, Bjarne
Fantastiskt fina naturbilder Bjarne!
Svar från Bjarne 2014-07-01 20:28
Tack för det Danne!
Hälsningar, Bjarne
God kväll! Hallands Väderö har jag besökt två gånger, men för länge sedan - drygt 20 och ca 30 år sedan. Så minnet är diffust, men vattensamlingen i bild 4 känns bekant!
Bild 1 och 2 kompletterar varandra väl, den första visar den stora mängden blommor och den andra har ett snävare utsnitt och två olikfärgade exemplar samtidigt som båda har fallen trädstam. I valet mellan dem faller jag för den andra bilden där den uppstickande lilla stammen kryddar anrättningen.
Motivet i bild 3 är underbart, men är lite blek, önskar mer kontrast.
Utöver speglingen i vattensamlingen innehåller bild 4 många intressanta bildelement: de tunna och spretiga grenarna i övre delen av bilden, trädbågen i nedre bilddelen, vattenväxter, träddungar m.m. Mycket att upptäcka!
Sedan följer tre fågelbilder där rödbenan är mest exotisk med en luddig bakgrund i princip samma färgton som fågelns ben och näbb. Mycket angenäm bild, dessutom kvadratisk! Bilderna på trutarna är trevliga men är i mina ögon inte lika intressanta som bilden på rödbenan, även om det är mer action i trutbilderna.
Sedan följer den obligatoriska(!?) svartvita bilden som du gjort tämligen kontrastrik, gissar att det beror på att du vill få fram mönstret på klipporna. Men det får(!), som jag ser det, negativ effekt på fåren som inte känns vara i harmoni med bilden i övrigt. Antar att du brottades en del med det kontrastrika ljuset och fick kompromissa i bildbehandlingen...
Gul lava på stenar i olika nyanser av grått och rostrött är alltid trevlig, särskilt tillsammans med sprickorna som lederblicken in i bilden. Dessutom har du en intressant bakgrund. Men ljuset är inte snällt mot motivet, men man tager vad haver eller vad det uttrycket kan översättas till i fotosammanhang!
Till vinnarbilden i detta inlägg väljer jag... bild 4, vilket knappast kan vara en överraskning med tanke på mina kommentarer ovan
Ha en skön avslutning på arbetsveckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-07-06 10:08
Tack så mycket Ulf! Alltid kul att höra dina åsikter. Mer kontrast i bild tre hade kanske inte varit fel. Jag brukar gilla kontrastrika bilder. Jag håller med om att fåren blivit lite lidande av både bildbehandling och hårt ljus i bild åtta. Jag håller också med om att rödbenan är bäst bland fågelbilderna. Kul att du valde fyran som favorit! Hade nog trott på den, rödbenan eller någon av de två första.
Ha en bra söndag!
Bjarne