I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Första försöket till focus stacking

Jag har aldrig provat det här med focus stacking förut, men blev sugen på att testa, då jag har två Olympus-kameror som har stöd för s.k. focus bracketing. Det innebär att man väljer antal bilder (upp till 999) och "focus differential", d.v.s. hur mycket skärpan ska förflyttas mellan varje bild. Fram med stativet, montera kameran, fokusera på närmaste punkt som ska vara skarp och låt kameran sedan ta en serie med successiv fokusförflyttning.

Därefter är det dags för Photoshop. Kort och gott läser man in bilderna man vill ha med i en stack, där varje bild är ett lager. Sedan låter man Photoshop leta upp de skarpa delarna i varje bild och göra lagermasker utifrån det. Det här är resultatet av mitt allra första försök, en rosenkalla. Mycket lite efterredigering behövdes, bara längs en del av kanten på ett blad. Bilden är tagen med OM-D E-M10 Mark II och 60 mm f/2,8 macro.

Inlagt 2018-03-11 16:09 | Läst 1393 ggr. | Permalink
Ser riktigt bra ut, det är en funktion som jag gärna har i min nästa kamera
Svar från Bjarne 2018-03-11 19:43
Det funkade fint. Inte därför jag köpte kameran, men kul när det finns där. Lär säkert komma till användning när det börjar bli blommor & bin ute :)
Hälsningar, Bjarne
pdahlen 2018-03-11 20:00
Du får gärna lämna en ny rapport när du testat blommor o bin :). Det kanske är möjligt tidigt på morgonen att hitta något halvsovande och det behöver också vara vindstilla enklast är nog inne. Jag har testat inomhus att stacka någon död fluga eller geting men det är svårt att få fint, minsta damm syns i den förstorningen
Tack för lektionen. Tror jag inte att jag kommer att testa det här men har alltid funderat hur man gör.
Bilden ser riktigt bra ut.
Sten
Svar från Bjarne 2018-03-11 19:43
Tack så mycket Sten! Kul att du gillar resultatet fast det inte är din grej.
Hälsningar, Bjarne
Det ser ut att fungera bra. Jag har provat att stacka bilder på småkryp med ett program som hette Zerene stacker om jag minns rätt. Det gick ganska bra men är kanske inte min grej. Kul att prova i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2018-03-11 19:44
Det finns väl några specialprogram för det där. Jag har hört talas om Helicon Focus också. Fast PS klarade det bra. Tack för kommentaren Lena!
Hälsningar, Bjarne
Det blir utmärkt skarpt, finns sedan ett tag i Panasonics kameror också. Men har aldrig känt lockelsen att testa hela den mängd finesser som kamerorna har.
Svar från Bjarne 2018-03-11 19:46
Vilka menyer de här Olympuskamerorna har, kanske är samma med Panasonic? En djungel att sätta sig in i. Tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Vibybo 2018-03-11 19:53
Har ju både och. Funktionerna är ju rätt lika, men menyerna väldigt olika, det är nog en smaksak.
Sr lite overkligt skarpt ut.. men det är fascinerande att det funkar!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-03-11 19:46
Ja, det blev verkligen krispigt. Ska bli kul att testa utomhus när det blir läge. Blåsippsskogen kanske! Tack för kommentaren Jan!
Hälsningar, Bjarne
Blev ju kanonbra, mycket fint, LO
Svar från Bjarne 2018-03-11 21:23
Tack, kan det bli annat med Olympus :)
Hälsningar, Bjarne
Ser ju bra ut och testade själv på en blomma för några år sedan. men det blir lite mycket studio av det, tröttnade rätt snabbt..
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2018-03-14 20:09
Det blir mycket studiokänsla när man tar inne mot mörk bakgrund, som här. Jag är dock sugen på att testa utomhus när blommor och bin dyker upp. Tack för kommentaren!
Hälsningar, Bjarne