I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Gammalt och nytt i södra Norrland

Ibland undrar jag om det är mest intressant att fotografera gamla eller nya byggnader. Jag kommer fram till att svaret är både och. Det gamla fastnar jag ofta för när det är lite slitet och förfallet. Jag fascineras också av det rena och lite sterila hos moderna byggnader.

Jag fick tillfälle att fotografera båda typerna när jag var i Gävle i veckan. Första tjänsteresan sedan i mars. Vi har fortfarande kraftiga restriktioner för resor och möten på jobbet, men den här gången sågs det som så angeläget att vi fick dispens. 

De första två bilderna är från Alderholmen nära Gevalias kafferosteri. De andra två är från gamla respektive nya kvarter på Söder.

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2020-10-17 09:07 | Läst 210 ggr. | Permalink
Magasinen på Alderholmen och Gamla Gefle är mina jaktmarker sedan några år. Kul att se bilder därifrån från dig Bjarne.
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:39
Det var kul att höra! Tack för kommentaren Torbjörn.
Hälsningar, Bjarne
Måste erkänna att det är länge sedan jag var in till Gävle. Så dom nya husen i närheten av Gamla Gävle har jag inte sett. På Gevalia jobbade min äldsta dotter i många år. När jag började på SJ var det mycket växling på Alderholmen. Det fanns många industrier och magasin där. Var ganska besvärlig växling. Idag är det lyxlägenheter där ute. Av järnväg ser man inte "ett spår av". Allt är upprivet.
Sten
pic-tor 2020-10-17 15:17
Hej Sten. Det finns en del spår kvar bland magasinen men de syns knappt.
Sten Björklund 2020-10-17 15:46
Gasen till Gevalia är kvar vet jag. Kan tänka mig att det finns något kvar mellan magasinen. Bakom brandstationen kanske.
Sten
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:44
Jaså du har ett förflutet på SJ? Där ser man. Jag jobbar med järnväg på Trafikverket, så där har vi en klar beröringspunkt. Jag såg nog resterna av några spår där! Kul att höra från någon som var med när de användes. Tack så mycket för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
En sak som står ut i gamla byggnader är att folk ansträngt i många detaljer och även helheten för att få det att se vackert och harmoniskt ut. En mänsklig miljö.
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:48
Visst är det så. Det ser ombonat och fint ut. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Det nya tråkiga stela tilltalar inte mig..Den riktiga charmen finns ju på bild tre..
Mvh/Gunte..
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:49
Visst är det så. Jag tycker det är kul att visa kontraster ibland. Tack för kommentaren Gunte!
Hälsingar, Bjarne
Det två första bilderna är favoriter, verkligen läckra!
Ha en fin kväll
Stefan
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:50
Tack så mycket Stefan! Kul att du gillar de lite slitna Alderholms-bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jag är också fascinerad av motiven i de två första.
Nummer 3 visar en mycket vacker miljö, som lyckligtvis också finns på många ställen här i DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:52
Hej Erik! Jag är inte förvånad över att du gillar de två första. Det finns absolut många fina miljöer i Danmark också, och många kvar för mig att se!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Den bild som jag tycker bäst om i denna fina bildserie Bjarne, är den sista. Det jag gillar är den svartvita tonen som mjukar upp brutalismen byggelement - glas, metall och betong. Att det är taget på kvällstid gör också sitt.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bjarne 2020-10-18 16:53
Så kul med någon som går mot strömmen! Du ser detsamma som jag i bilden. Tack så mycket för kommentaren Jörgen!
Hälsningar, Bjarne