I fotonernas värld

I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Christiania 1:2

Stadsdelen Christiania i København har varit en slags drogliberal "kommun" sedan 1971, då ungdomar ockuperade det f.d. militära området. Flera försök har sedan gjorts att stänga Christiania, men av olika anledningar har det ännu inte blivit så. I september fick jag möjlighet att följa med på ett guidat besök till stadsdelen, och det var ju på tiden, då jag aldrig varit där förut. Att gå med guide innebär ju begränsat med tid att söka bra bilder, men några fick jag med mig hem i alla fall.

Drogförsäljningen är koncentrerad till ett visst område, den "gröna zonen". Där råder strängt fotoförbud, och vår guide var märkbart orolig för att någon skulle ta foto där. Jag vet inte vad konsekvenserna kunde ha blivit. I övrigt gick det bra att ta bilder och det är inget problem att besöka Christiania utan guide heller.

Så vad tycker jag själv om Christiania? Jag är en "ordentlig" person som inte är för droger rent allmänt och jag skulle inte heller kunna tänka mig att bo på ett sådant ställe. Samtidigt känner jag att dagens samhälle blir allt mer reglerat, allvarligt och "ofritt", så på något sätt känns det skönt att en plats om Christiania finns och får finnas. Det blir en skön motpol till resten av samhället. Så hur motsägelsefullt det än kan låta önskar jag att Christiania får vara kvar.

#1

#2

Cykeln är det enda fordon som finns på gatorna. Man har t.o.m. egen cykeltillverkning.

#3

En variant på cykel! Notera att det verkar som den är elansluten.

#4

#5

#6

#7

#8

Postat 2014-10-11 10:13 | Läst 4197 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4