I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kantis vid Andrarum

Vintern har inte släppt sitt grepp i Skåneland än. När jag gick en sväng längs Verkeån mellan Andrarum och Hallamölla var det inte mycket snö på marken, men väl en del is längs åns stränder som fångade mitt intresse. Alla bilder är tagna med stativ, apropå ett tidigare inlägg om "slow or fast photography". Slow här alltså, ganska i alla fall.

Jag har för övrigt noterat att en del bilder klipps om man visar bloggen i Internet Explorer. Inte bara mina, utan andras bilder också. 

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2018-02-20 20:37 | Läst 770 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Bjarne.
Her har vi frostgrader og det bliver værre de næste dage, men der er ikke udsigt til megen sne. Nummer 4 falder mest i min smag - både på grund af kompen og farverne.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:13
Hej Erik! Jodå, kallvädret håller i sig lite till. Trevligt att du uppskattar bild 4 lite extra! Stort tack!
Bästa hälsningar, Bjarne
Ni har visst lite vinter kvar där nere ändå. Gillar andra bilden med den forsande vattnet men även iskanterna är fina. Jag som trodde det hade börjat blomma hos er :-)
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:14
Nej, det är dåligt med blommandet så här långt! Kul att du gillar Verkeåns forsande vatten!
Hälsningar, Bjarne
Har också haft samma problem. Så nu måste jag ha FS på Google crome. Då blir bilderna i rätt storlek som det alltid har varit.
Sten
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:17
Chrome och Edge verkar funka i alla fall.
Hälsningar, Bjarne
Vackert tycker jag! Is och strömmande vatten brukar bli en fin kombination! Ja, visst krånglar det när man tittar på bloggarna med IE, men klickar man på bilderna i bloggarna så visas dom i sin helhet.. det är bara när man tittar på dom 'oklickade' som dom beskärs men ändå visas i ett konstigt stort format.. Det är något konstigt som FS har hittat på.. Har man Windows 10 så har man också fått 'Edge', där fungerar allt som det ska! Så jag använder oftast Edge när jag tittar på bloggar, men vill helst använda IE 11 eftersom jag kan använda mig av 'F11' eller 'ctrl + F11' så försvinner listen i överkant, vilket ger en större yta för det jag tittar på.. listen kommer tillbaks när jag för muspekaren till överkanten. Det här finns inte i 'Edge'.. Därför tycker jag IE 11 är bättre! Chrome gillar jag inte, vill minnas att det kommer en massa annat 'skit' när man installerar Chrome..
Hälsn!
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:18
Tack för det Jan! Man får passa sig när man installerar Chrome. Det går att välja bort tilläggen, men jag har för mig att man aktivt måste välja att göra så.
Hälsningar, Bjarne
Ett väldigt vackert område - alltid. Första bilden har dramatiskt med svärta och ljus, välframkallat och abstrakt lockande. Får mig att längta ut.
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:18
Du lyckades pricka min egen favoritbild. Stefan! Kul att du också gillar området. Tack för kommentaren!
Hälsningar, Bjarne
Har förstått att ni också fått del av vintern, inte så mkt snö kvar nu. Gillar dom tre sista bäst där snön och färgerna möter varandra men hela serien är jättefin!/ Björn T
Svar från Bjarne   2018-02-22 20:19
Hoppla, då har alla bilderna blivit favoriter hos någon, det var skoj! Tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Nej, vintern släpper varken Skåneland eller Småland på ett tag. Och på sätt och viss är det väl tur det, för de som firat/firar sportlov och för de som gillar att fota natur. Det ger onekligen lite omväxling bland motiven, vilket du visar i detta inlägg med fina vintriga bilder.
Bild ett har flera spännande linjer och former, såväl skarpa som de mer diffusa i det mörka vattnet, som kontrasterar fint mot isens ljusa ytor. En trevlig och behaglig bild att se på, trots att den inte ger någon wow-effekt. Men snyggt fotograferat och bildbehandlat!
Tvåan bygger precis som ettan på kontraster, här i form av vattnets rörelse ovan och runt stenarna. En av stenarna har fått en skepparkrans av is, vilket är en intressant detalj! Och fina mönster i stenarna. När det gäller att fånga vattnets rörelse med en lämplig slutartid hamnar man alltid i svåra val, tycker att du har gjort ett bra val, även om en något längre tid också hade fungerat.
I trean har du valt att visa färger, vilket fungerar bra. Bra djup i bilden. Gillar särskilt färgskalan och förgrunden!
Fjärde bilden är ett intressant studium av kantis! Sprickan i isen gör bilden extra intressant, precis som den grästuss och kvist som sticker upp ur isen. Kantisen bildar tillsammans med trädstammarna en fin s-kurva. Och isen i högra övre är hörnet är viktig för bildupplevelsen!
Den avslutande bilden har en mjuk oregelbunden kantform på ängen med såväl ett glest gammalt stängsel och en låg och halvt om halvt rasad stenmur. Gräs-/vasstuvan i högra nedre hörnet sitter som en smäck! Men jag skulle gärna ha sett att stenmuren inte blivit kanthuggen i högra delen. Men det var kanske var praktiskt omöjligt att få med hela stenmursböjen?
Summa summarum, vinnaren i mina ögon blir nummer 4, sedan följer nummer 2 och nummer 3 blir just 3:a!
Hoppas att helgen blir bra på alla sätt!
/Ulf
Svar från Bjarne   2018-02-24 14:40
Tack så mycket för den givande kommentaren Ulf! Intressant det här med slutartider och vatten. På senare år har jag gått mot lite kortare tider som ger mer struktur. Fast det beror förstås mycket på hur vattnet rör sig och hur resten av bilden ser ut. Så är det ju en smaksak också.

Trevligt att du uppskattar kompositionen i fyran. Jag flyttade och funderade en hel del där, och har även en alternativ bild.

Angående stenmuren i femman. Det var något skröfs (varför gillar inte stavningskontrollen det ordet?) längst till höger i böjen, som jag tycker var störande. Hade det varit en fin sväng, så hade det absolut varit bäst att göra som du föreslår. Kul att du gillar grästuvan, då det var ett viktigt inslag när jag försökte få till kompositionen.

Mitt personliga favoritval avviker lite från ditt här. Första bilden är den jag själv gillar allra bäst, även om fyran också tillhör mina egna favoriter. Väldigt spretigt vilka bilder man gillar bäst i de kommentarer jag fått. Ibland är folk ense, men inte alls den här gången. Inget fel i det förstås, men ett konstaterande.

Ha det gott i helgen!
BJarne

Innehållskategorier