I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kossornas planet

Okej, det är ganska stor del av planeten som inte befolkas av kossor, men det här blogginlägget handlar om den del som gör det! I trakten där jag bor finns fortfarande en hel del natur- och skogsbetesmarker, men jag märker också att de försvinner en efter en. Kanske är det så att de mindre gårdarna som ofta har den här typen av betesmarker inte drivs vidare vid generationsväxlingar.

Dessa betesmarker, den klassiska svenska hagen, är också viktiga för den biologiska mångfalden. Många blommor och växter både trivs och kräver den här typen av natur för att överleva. Det är också ett mycket miljövänligt sätt att hålla djur, utan några tillsatser av konstgödsel. Tyvärr gör EU allt för att sabotera det här, då man inte ger bidrag till betesmarker om där finns för många träd! Däremot får man bidrag för öppna gräsbevuxna åkrar som är artfattiga och konstgödslas, vilket leder till att betesmarkerna överges eller att träden huggs ner. Fullkomligt skandalöst!

Här kommer i alla fall lite bilder från några naturbetesmarker på Nävlingeåsen i Skåne. Jag har som ambition att ta fler bilder under sommaren, för att bevara minnet av det är sättet att hålla djur, medan det finns.

#1

#2

#3

#4

#5


#6

#7

#8

#9

#10

Inlagt 2013-07-08 12:51 | Läst 2438 ggr. | Permalink
Bilden på kon som smyger bakom stenen var härlig! :-))
Svar från Bjarne 2013-07-09 18:50
Tack Claes! Ja, den blev inte dum!
Hälsningar
Bjarne
Jag älskar att fota kor, tycker de är härliga. Fina bilder!
Svar från Bjarne 2013-07-09 18:51
Håller med- - och tack för kommentaren!
Hälsningar
Bjarne
Skåne?
Där blev jag ordentligt lurad. De två första fick mig att tänka på 60-tal här hemma i Dalarna.
Kor och hästar är trevliga fotomotiv. Dock är jag inte alls förtjust i de gula lapparna som varenda kossa har numera. De förstör i övrigt riktigt fina foton.
Svar från Bjarne 2013-07-09 18:52
Hej Erik! Så kul att jag väcker gamla minnen till liv. Jag håller med om de gula lapparna. De försvinner lite mer i svartvitt i alla fall.
Hälsningar
Bjarne
Kossor blir bra på bild i alla fall dina Bjarne!
Svar från Bjarne 2013-07-09 18:52
Tack för det Dan! Ha en skön sommar!
Bjarne
Hej Bjarne! Fina tankar och ett viktigt projekt du påbörjat! Bild 5 med den nyfikna men ändå lite reserverade kossan är enligt mig stjärnan bland bilderna. Men även bild 4 är fin med härlig luftighet och djupkänsla. Kossans placering mitt i bilden fungerar för mig alldeles utmärkt tack var den fina förgrunden och bakgrunden. Bild 7 visar en känslosam ömhet mellan mor och dotter, förlåt ko och kalv. Men ömhet är en allmängiltig känsla bland oss alla i naturen... Ha en skön fortsättning på semestern! /Ulf
Svar från Bjarne 2013-07-22 20:46
Tackar för den kommentaren Ulf! Jag skall se om jag får till lite mer kobilder under sommaren, och då dyker det kanske upp på bloggen.

Annars försöker jag bota min jetlag med att ladda ner bilder från Hawaiiresan till datorn. Det är ungefär den nivå på kretaivt arbete som min hjärna klarar just nu. Tidsskillnaden är 12 timmar, så det är så mycket det kan bli. Strax blir det godnatt!

Ha en fortsatt skön sommar!
Bjarne
Kor är kul att fota :) Fina bilder! Allt gott :)