I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kvadratiskt på gränsås

Fjärde dagen på det nya året blev det ändrade fotoplaner på grund av vädret. Istället för att åka söderut blev det åt nordväst, där det skulle vara minst regn. En lång vindlande grusväg på Hallandsåsen leder fram till Djurholmen. Ett område med några vandringsslingor, en mosse, en bäckravin m.m.

Jag har märkt att jag använder det kvadratiska formatet mer och mer. Det är ingen medveten strategi, utan jag har helt enkelt "upptäckt" det på något sätt. Här blev alla bilder kvadratiska.

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2022-01-15 09:05 | Läst 918 ggr. | Permalink
Vackra naturbilder och färgerna är ju riktigt mustiga!
Svar från Bjarne 2022-01-15 13:24
Tack så mycket för kommentaren Dan! Vinterns blöta kan göra underverk på färgerna.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jag gillar också det kvadratiska formatet, men jag upplever att jag har problem med att komponera på "stedet" i situationen. Jag har läst och studerat ämnet – senast i en Hasselbladstidning om just det ämnet. Jag kan vel klippa när jag kommer hem vid datorn, men det är som ndu vet inte vad jag vill :-)
I denna nästan höstliknande serie faller jag mest för nummer 1. Här kan jag se ett fint komp, men också att du har ansträngt dig på "stedet" i situationen med förgrunden och genom att använda grenarna som inramning.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:29
Hej Erik! Det är på senare tid som jag oftare "får till det" med kvadratiskt format, men det passar inte alltid förstås. För mig är det mest känsla som bestämmer när jag använder det. Tack så mycket för kommentaren och den fina analysen av första bilden!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Kvadratisk fotografering är spännande ibland. Sista bilden med en lagom stor bäck verkar vara en fin plats att bara se och lyssna, en plats för livsnjutare. Fascinerande träd på första bilden, fint att se på.
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:35
Porlande vatten är ju så härligt! Jag förstår precis din kommentar om sista bilden. Tack så mycket Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Du bemästrar det kvadratiska formatet på ett mästerligt sätt. Toppbilder av de mest triviala motiv.
Sten
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:36
Tack så mycket för vänlig kommentar Sten!
Hälsningar, Bjarne
Säger precis som Sten, varje bild i serien är som en liten miniatyrtavla av klass. Mycket lyckade kompositioner som lla ser ut att vara gjorda just för kvadratiskt format! Hälsningar/ Björn
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:37
Stort tack till dig också Björn för en mycket vänlig kommentar!
Hälsningar, Bjarne
Jättefin blandning av bilder. Krispiga färger och man känner doften av fuktig skog.
Inte direkt januaribilder i mina ögon, men det är väl ofta så här det ser ut söderut.
Men klart finare än här just nu, grått, lite snö och isigt.
ing-marie
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:41
Det är en växlande vinter med milt och blött och sedan snö och kallt om vartannat här i södern. Kul att du gillar bilderna och stort tack för kommentaren Ing-Marie!
Hälsningar, Bjarne
Du är bra på det kvadratiska och alla bilderna känns perfekt avpassade för just det. Mustiga färger och den gröna mossan är verkligen grön. Snygg komposition i sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:44
Tack så mycket för kommentaren Lena! Fuktig mossa ger härliga färger:)
Hälsningar, Bjarne
Har lite svårt med formatet, blir lite platt i mina ögon. Första och fjärde har du dock fått väldigt fin med lite djupkänsla..
HaD/Gunte..
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:47
Kul att du hittade några favoriter fast format inte är favorit för dig. Tack så mycket för kommentaren Gunte!
Hälsningar, Bjarne
Jag verkligen avskydde det kvadratiska formatet när Instagram var nytt. Ogillade "trendiga" människor på något vis. Sedan upptäckte jag Instagram och jag har nog bara publicerat kvadratiska bilder. Det gör sig väldigt bra i telefoner, för hela bilden får plats. Det ger en helhet på något sätt. Ja, du vet ju hur jag jobbar med bilder! Det intressanta är att jag även tänker i kvadrat för innehåll som kan tänkas publiceras (samtidigt som det ger lite marginal till beskärningen). Ofta tar jag flera versioner och försöker utmana mig att hitta flera utsnitt i olika format helt enkelt!

I den här "höstiga" serien fastnade jag för de vattenfyllda bilderna.I #3 tycker jag att du får med dig många intressanta diagonala linjer. Bilder är tagen rätt för att flödet ska följa diagonalen. #5 är också trevlig med vattnet som rinner genom bilden.
Svar från Bjarne 2022-01-22 08:50
Du behärskar verkligen det kvadratiska formatet nu, ingen tvekan om det! Extra kul att du gillar #3, då jag kämpade med ett utsnitt som skulle funka. Tack så mycket för din kommentar Jocke!
Hälsningar, Bjarne