I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Längs Mariahilferstrasse med fegobjektiv

"Riktiga" gatufotografer ska väl använda vidvinkelobjektiv, har jag hört, eller åtminstone en normalglugg. Här har jag varit mer feg, och gått längs shoppinggatan Mariahilferstrasse i Wien med en 45 mm på m43, d.v.s. motsvarande 90 mm i fullformat. Därav fegheten! Fast på sista bilden har jag bytt till en 25 mm, och den är inte från Mariahilferstrasse heller, utan en spårvagnshållplats på centrumringen. 

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2018-09-30 09:37 | Läst 2340 ggr. | Permalink
Jag tror man ska försöka strunta i det där med riktiga fotografer och istället undersöka för egen del. Lyssna på andra men avgöra själv, men jag gillar den sista bilden mest - kanske för att hon är snyggast i sin medvetna stil men mer kompositionen tror jag. Det är nära men du får med en omgivning som ger liv och en plats. De andra är mer porträtt på distans, tjejen i rosa jacka möjligen undantagen.

Men jag brottas själv med det där - speciellt i Sverige är människor så oerhört bildrädda nu om jag jämför med slutet av 70-talet, början av 80 när jag fotade som mest. En gång fotade jag vid Hötorget och blev ivägjagad eftersom de trodde jag kom från skattemyndigheten :)
Svar från Bjarne 2018-10-01 17:52
Kloka ord Lars. Intressant dock att du pekar ut den enda bilden som inte är tagen med teleobjektiv som den bästa tack vare närvaron. Stort tack för kommentaren!
Hälsningar, Bjarne
Det gick ju väldigt bra med 'motsvarande' 90 mm! Men frågar du mig så är det också mitt 85 mm. som jag tycker ger bäst bilder.. 'Motivet' blir ofta fint frilagt från omgivningen och bakgrundsoskärpan blir oftast fin den också! Jag har t.o.m. provat att ta bilder från gatorna med mitt 105 mmm f/2,8 och det blev riktigt bra bilder av det objektivet också, men är lite svårare att träffa rätt med skärpan på just det motiv som jag vill ha, det finns en viss 'slumpfaktor' att träffa rätt när man tar bilderna som jag gör med kameran hängande fritt på bröstet/magen.. annars så är det 20 - 50 - eller 85 mm. som jag alltid växlar emellan, och valet gör jag hemma, jag byter aldrig objektiv under tiden jag promenerar, försöker istället anpassa bilderna/motiven efter just den brännvidd jag har just där och då, hjärnan får ställa in sig efter just dagens brännvidd.. variationen mellan de olika brännvidderna känns stimulerande! Jag tycker 85:an ger bäst bilder, men det är lite beroende på vad jag vill ha med i den slutliga bilden.. Vill jag ha mer 'porträtt' då blir det 85 mm. Porträtt + omgivning då är 50:an bra. Stor trängsel, som en lördag/söndag i Gamla Stan då blir det gärna 20 mm.. Fina bilder i alla fall, känns som jag själv kunde ha tagit dom.. :-)
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:02
Jo, jag har sett dina bilder med 85:an! Det är nog en bra idé att ställa in sig på bilder som passar ett visst objektiv. Jag använder ganska ofta zoom, men det är inte fel att köra fast brännvidd. Lite mer nödvändigt med mindre sensor om jag vill ha kortare skärpedjup. Tack så mycket Jan, kul att du gillar!
Hälsningar, Bjarne
Tycker det inte är fegt utan du får fler som inte är så medvetna om att de blir fotograferade. Känns naturligare då.
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:05
Kul att du gillar den fotostilen Margareta och stort tack för kommentaren!
Hälsningar, Bjarne
45:an (oavsett vilken variant) fungerar ju jättebra. Använder det ofta själv, kompletterar mitt 17mm/1,8 som annars sitter på, för gatufoto och allmänfotografering. 25:an funkar också bra som normalobjektiv.
Sen tycker jag också att det inte alltid är lätt att använda vidvinkel och köra upp kameran i ansiktet på okända människor - det blir lättare med lite betraktningsavstånd.
//GöranR
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:07
Jo visst är det så! Sista, som är tagen med 25:an, där använde jag skärmen som sökare och vinklade den uppåt så jag kunde skjuta från höften. Tack för kommentaren Göran!
Hälsningar, Bjarne
Då är det tur att man inte är någon riktig gatufotograf då, favoriten är nämligen 50-135/2,8..
Dina rutor är riktigt bra..
Mv/Gunte..
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:15
Tack så mycket Gunte! Då är du med på "telesidan" när du gatufotar.
Hälsningar, Bjarne
Gatufotografering är alltid spännande. Jag tror som någon mer varit inne på att en längre brännvidd är att föredra eftersom bilden torde bli mer naturlig utan upptäckt. Så länge man håller sig till situationer som den avbildade känner sig bekväm med. Även om en inte frågar. Jag gillar energin i nummer 4. Och att energin ser ut att ha tagit slut i nummer 5. Men hela serien håller hög klass!
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:17
Tack så mycket för omdömet Jocke! Jo, det ligger mycket i att det är lättare att få naturliga bilder på lite håll. Intressant observation om energi!
Hälsningar, Bjarne
Hade nog känt som du, bäst med 45X2 mm.
Svar från Bjarne 2018-10-01 18:20
Där fick jag medhåll. Tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne