I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Mobilfolket

Nu är det dags att bryta av höst- och naturfotot med lite gatufoto. Jag var på en konferens i Stockholm i oktober, och eftersom jag kör 5:2 och inte äter riktig lunch alla dagar, så gick jag en promenad medan de andra satt och gottade sig med maten. Det blev en sväng på Drottninggatan och kompaktkameran var med, så jag passade på att ta lite bilder. Det som slog mig var alla som på något sätt höll på med sina mobiler. Dessutom är de tacksamma att fota, eftersom de är upptagna med annat, i synnerhet för mig som är lite feg när det gäller att fota folk! Alla bilderna är tagna inom loppet av 17 minuter. Valde att köra helt svartvitt den här gången.

#1

Jag tyckte det var spännande med de två som kom in i båda kanterna. Funkar det?

#2

I sin egen värld.

#3

De två längst till höger. Ger de extra spänning eller är de störande och borde beskäras bort?

#4

Ser ut att njuta! Vacker musik kanske.

#5

Är damerna i bakgrunden för störande?

#6

Samma killar som i bild 2. Jag gillar den tredje personen som dyker upp bakom.

#7

Speglingen m.m. till höger, störande eller intressant?

Inlagt 2014-11-08 09:24 | Läst 1634 ggr. | Permalink
Ja det är ett mycket märkligt beteende vi människor lagt oss till med. Umgås vill vi tydligen väldigt gärna och mycket, men då helst via telefonen. Den första bilden gillar jag bäst, den är ju näst intill helt galen:)
Svar från Bjarne 2014-11-08 15:51
Tack för kommentaren, Ingemar! Ja, det är märkligt hur det blivit. Visst är mobilerna bra i många sammanhang, men vissa tycks bli beroende av dem. Håller med om att första bilden är galen, tre av fyra som är upptagna av telefonerna!
Hälsningar, Bjarne
Roligt att se lite andra bilder från dig, även om jag oftast föredrar naturbilder framför gatuditon. Gillar helt enkelt natur bättre än stadsmiljö. Men gatufoto är onekligen en spännande genre och dokumentaion av vår samtid. Så ock dina fina bilder.
Mobiler! Ständigt dessa mobiler! Om man inte äter, så pratar man i telefon. Tyvärr ofta både och. Också i sällskap med andra människor. Jag tycker, att det är oartigt, ja lite förolämpande, när någon tar upp mobilen för att kolla SMS eller börja prata med någon annan i mitt sällskap. Oftast är det ju inte livsviktiga besked man behöver ta emot. Men så tillhör jag en annan generation och använder bara mobilen som säkerhet när jag är ute på egen hand eller ev. för att kunna meddela tiden för min hemkomst. Men jag kanske inte ska ondgöra mig över den, som alltid har mobilen i handen. Jag har ju nästan alltid kameran i högsta hugg.
Eva
Svar från Bjarne 2014-11-09 10:54
Tack för kommentaren Eva! Jag känner igen mig i din beskrivning. Ibland känner jag mig gammaldags också, men jag har ju upplevt tiden före mobilerna, och världen fungerade då också!
Hälsningar, Bjarne
Fin o tidstypisk serie, ja så här ser det oftast ut! Den första är en riktig fullträff, o människorna som kommer in från vänster o höger fulländar bilden - mycket fint o bra! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-11-09 10:55
Tack LO! Kul när man trycka av i rätt ögonblick ibland.
Må så gott själv!
Bjarne
Så ser staden ut numera, nästan var i världen man än kommer. Antingen fotas det med dessa manicker eller så bläddras det i dem. Umgås vi nu bara via mobilen?
Bra att ha vid tråkig väntetid och trista T-baneresor men annars vore det trevligt med samtal och umgänge.
Många mobilklickare har du verkligen fått med.
Svar från Bjarne 2014-11-09 10:55
Tack för det Maggan! Jag hoppas det kommer en renässanstid för det mänskliga mötet. Allt kommer igen!
Hälsningar, Bjarne
God afton Bjarne! Mycket påpassligt och intressant tema!
Ja, jag tycker att de två personerna som kommer in i bild 1 tillför bilden något extra, samtidigt som de är intressanta i sig ramar de in bilden så att blicken inte ramlar ut i intet.
Vad gäller bild tre så ska de två personerna i högerkanten vara kvar, du har enligt mig gjort rätt val! De bildar slutet på en fin diagonal, bilda ett magiskt tretal (räcker de två som EN grupp) med de två andra personerna. Eftersom man inte ser något av ansiktet på personen i mitten utöver att han har blicken bortåt, så skulle det kännas knepigt i en bild av dokumentärkaraktär att inte se vad han tittar på.
Damen i mitten i bild 5 upplever jag som lite störande. Min bedömning är att bilden varit starkare utan henne. Däremot har jag inga problem alls med kvinnan till höger som vänder oss ryggen, tvärtom är hon ett intressant bildelement!
Och i bild 6 bildar den person som kommer in i bildytan en fin diagonal med två andra. Han tittar dessutom mot kameran vilket gör bilden mer "levande".
Speglingen i bild 7 är definitivt intressant! Den lyfter bilden minst ett snäpp!
Även om detta inlägg inte självklart pockar på att utse en favorit gör det i alla fall. Mitt val faller på den sista bilden i din intressanta bildsvit! Kul med dina funderingar/frågor!
Hoppas du får en bra vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-11-09 21:42
Tack så mycket för att du svarade på mina undringar! Intressant att du valt en annan favoritbild än de andra kommentatorerna. Jag håller med om att kvinnan mellan männen i bild fem blir störande. Jag tog några bilder, men det var något "fel" på dem allihop.

Det är risk för att jag bombarderar med en del inlägg i veckan eftersom jag är sjukskriven. Det var en sedan länge planerad operation på grund av överproduktion av sköldkörtelhormon, s.k. giftstruma. Nu är det gjort i alla fall och det gick bra.

Hoppas det inte blir för jobbigt att jobba!
Bjarne