I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Organiskt i stan

Allt är inte sten, betong och glas i städer. Det finns en del organiskt material också, särskilt i parker. Dessa bilder är från Stadtpark och Burggarten i Wien.

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2018-03-30 09:00 | Läst 1560 ggr. | Permalink
Intressant - jag blir nyfiken på vad det är för träd. Jag ser grenar med barr, men känner inte igen stammen ? Hör de inte ihop? Bild nummer ett väcker frågor.

Hälsar
Eva
Svar från Bjarne 2018-03-30 09:43
Jodå, grenarna och stammen hör ihop, men jag går tyvärr bet på vad det är för träd. Kanske någon annan vet? Tack för kommentaren Eva och kul att förstabilden väcker intresse!
Ha det gott i Påsk!
Bjarne
Första bilden är skön att se på. Milda färger och mjuka former.

Glad Påsk! /Thomas
Svar från Bjarne 2018-03-30 11:02
Tack, gillade också de formerna!
Ha en Glad Påsk!
Bjarne
Imponerande idegran (tror jag).
Svar från Bjarne 2018-03-30 11:03
Det kan det vara, tack Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Träd kan vara svårt. Inte att fotografera men att namnge dom. Ofta är det träd i som här i en park. Har inte en aning om vad det är för sort på första bilden. Förmodligen någon nordamerikans gran. När jag för en tid sedan var till en park i centrala Madrid slog det mig, så mycket träd som jag aldrig sett eller vetat om att dom fanns.
Sten
Svar från Bjarne 2018-03-30 11:03
Det är en spännande värld det där med träd. Stefan hade en tanke om det kunde vara idegran, kanske det. Tack för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
Varierande former - fint, den första får mig att tänka på Arboretet utanför Kivik som har en massa exotiska träd att beskåda, fint o intressant! Som sagt en fin serie kvalitetsbilder! Hils, LO
Svar från Bjarne 2018-03-31 08:22
Jag känner till arboretet i Kivik och har någon bild i bakhuvudet som väl blev rätt bra tror jag. Tack för kommentaren LO!
Hälsningar, Bjarne
Jag faller för den grova barken i sista bilden. Tänk så olika barken kan se ut om man jämför med den första bilden. Fina former också.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2018-03-31 08:23
Där ser man, du går lite mot strömmen här, kul! Bark är intressant och kan anta spännande former.
Tackar och bockar!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Nummer 1 er en fuldtræffer - helt i min smag. Farvefoto, når det er bedst.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2018-03-31 08:24
Hej Erik! Ljuset föll så vackert på stammarna där, de bara skrek "fotografera oss" och så blev det!
Stort tack och ha det bra Erik!
Bjarne
Hej Bjarne! Fina och varierande närbilder av natur i stadsmiljö. I bild ett och tre går det att se, eller snarare ana, att det är natur från stads- eller trädgårdsmiljö.
Första bilden visar en del av ett träd med härlig struktur i stammarnas bark. Och det är inte raka stammar precis, de är krokiga och knotiga - med andra ord klart intressant som bildelement. Det faller ett fint ljus från vänster som varmt lyser upp det gröna barrträdet i vänsterkanten. Det gröna i högerkanten har en klart kallare ton, ger fin kontrast mot den vänstra delen. Snyggt!
Andra bilden visar ett lätt kaosartat utsnitt av någon vassväxt. De flesta strån lutar lite åt höger och långt upp i bilden finns en "tofs", som en subtil intressepunkt. Även i denna bild finns ett fint varmt ljus.
Tredje bilden visar en slags palm(?), men den lever ett besvärligt liv. Inte många friska helt gröna blad här inte! Den lilla växten i övre vänstra hörnet är verkligen ett lyckat bild element! Jag funderar lite på det nedre högra hörnet: borde den beskäras bort nedifrån? Ja, jag tror det.
Slutligen kommer en svartvit bild som sig bör! Du har hittat ett utsnitt med minst sagt komplex struktur i trädstammen. Du har gjort bilden full rättvisa med suverän bildbehandling! Håligheten i den vänstra lodräta tredjedelslinjen sitter perfekt som en tyngdpunkt i bilden. Det finns en liknande struktur in högra delen av bilden, men den håligheten är inte alls lika djup. Jag ser även en "barksväng" som börjar (eller slutar om man så vill) i nedre högra hörnet.
Vilka blir då mina favoriter i denna bildkvartett? Jo, "barkbilderna"! Dvs. ettan och fyran, i nämnd ordning!
Ha en fin vecka!
/Ulf
Svar från Bjarne 2018-04-04 19:17
Hej Ulf och tack så mycket för kommentaren! Du uppmärksammar saker som jag inte själv tänkt på, t.ex. att det är en kallare ton på det gröna till höger. Kul att du uppmärksammar tofsen i andra bilden, men den såg jag i alla fall!

Jag är inte nöjd heller med kanten nere till höger i bild tre, samtidigt som jag inte ville klippa två blad som sticker ner lite åt vänster. Ett dilemma! Kul att du gillar bildbehandlingen av den svartvita också. Favoritvalet är inte förvånande, då det speciella ljuset förstås hjälper till.

Ha det gott!
BJarne