I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

På besök i stenriket

Sten är definitivt det dominerande materialet i skärgården, i fast form i alla fall. Det är ju rätt gott om vatten där också. En högtidsstund på sommaren är att lägga kajaken i havet och paddla ut till någon öde ö och övernatta i tält. I år var det verkligen varmt, runt 30 grader eller däröver på dagarna, och även efter kl. tio på kvällen kunde jag knalla runt i bara badbyxorna. Den här gången hamnade jag i Misterhults skärgård. 

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2018-07-18 18:50 | Läst 2140 ggr. | Permalink
Misterhults skärgård är som trädgård med öar. Hade segelbåt där en gång i tiden. Fina bilder på miljön!
/MA
Svar från Bjarne 2018-07-19 07:57
Då vet du hur fint där är! Tack så mycket för kommentaren Mats.
Hälsningar, Bjarne
Oj vad jag blir avundsjuk, så läckert att paddla kajak, fina bilder, hur änge ligger du ute? LO
Svar från Bjarne 2018-07-19 07:59
Det brukar bli två nätter, så det blir en heldag och lite till. Toppenhärligt! Tack så mycket för kommentaren LO.
Hälsningar, Bjarne
Vackra bilder som verkligen ger en känsla av högsommar i skärgården, på östkusten ska tilläggas..!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-07-19 08:00
Tack så mycket för det Jan! Jo, det är väl rätt sida, men jag fåt väl erkänna att Bohuslän också är vackert!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder den första känns som en komet i kretslopp. Paddlade kajak mycket för många år sedan, ett optimalt sätt att transpotera sig på.
😁
Svar från Bjarne 2018-07-19 08:01
Visst är det härligt, och det blev lite rymdsten över första bilden! Tack så mycket för kommentaren Hans-Åke.
Hälsningar, Bjarne
Härligt somriga bilder. Tog en stund att få grepp på första bilden. Tagen rakt uppe ifrån kanske. Fint blev det.
Sten
Svar från Bjarne 2018-07-19 08:04
Helt rätt, första bilden är tagen uppifrån, där stenen låg i ett mörkt hällkar. Drog svärtan åt vänster i ACR för att göra vattnet ännu mörkare och lite vinjettering. Tack så mycket för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
Väldigt fina bilder, ser ut att vara en riktigt fin kväll. Tycker du lyckats fång kustkänslan synnerligen bra!/ Björn T
Svar från Bjarne 2018-07-19 08:05
Det var en fin kväll, och riktigt varm. Satt i skuggan och intog kvällsmaten vid halv åtta tiden. Tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Skärgård kan en inte få nog av. Särskilt inte när vattnet lugnat sig en smula och den gula kvällssolen lyser upp klipporna. Den.känslan.är välfångad i #2, som blir min favorit i denna serie. Häftig och annorlunda reflektion i #5 är två på målfoto (haha). Gissar att kajak ger ett annorlunda perspektiv jämfört med båt. Ständigt i vattennivå.
Svar från Bjarne 2018-07-19 08:12
Det är verkligen kanonfint i skärgården. Tvåan var ett motiv som jag såg ganska tidigt, men väntade in att solen skulle stå lägre innan jag knäppte av. Så hittade du en liten reflexion här också, tro det :) Jo, man sitter ju lågt i en kajak och det är ofta svårt att se skillnad på olika öar när man bara har ögonen några decimeter över vattenytan. Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, BJarne
Hej semesterfirare! I år var det inte svårt att pricka in fina dagar för kajakturen, det är ju rätt gott om soliga, varma och vindmässigt lugna dagar!? Jag utgår bergfast från att det i provianten fanns sedvanlig korv på burk och någon röd vindruvsdricka från en europeisk halvö i sydväst! Du bjuder på fem läckra bilder som får en att längta ut i skärgården, men jag känner mig inte bekväm inför tanken att sätta mig i en kajak, det är alldeles för nära vattenytan för mig och kameraprylar. Det har ju tydligt bevisats vid ett tillfälle i skärgårdsmiljö, jag med kamera ska hållas på tryggt avstånd från det våta elementet.
I första bilden har du nog dragit ner ljuset på vattnet ordentligt och skapat en smått surrealistisk bild med en knivskarp sten i centrum. Minimalism så det förslår! Stenens ojämnheter och färgskiftningar ger mig dock något utforska.
Andra bilden fungerar lite överraskande väldigt bra i stående format. Härlig strandlinje som fint böjer av. Att du sedan lyckats få en lagom stor och dessutom ovanligt intressant molnformation på en optimal plats i bilden höjer bilden ytterligare ett snäpp! Molnet samspelar med stensamlingen i förgrunden.
Trean är en intressant närbild av en sten (klippa?). Det lite mörkare partiet, som bildar ett stort leende, är viktigt för bilden. I den mörka ytan uppe till vänster är det något ljust: en sten eller en kotte (ser inte så bra ute i dagsljus med den bärbara datorn)? Hur som skapar detta element det där ligga skavet/intresset som allt emellanåt behövs i en bild. Åter en "enkel" bild som är intressant!
I fjärde bilden finns de där fina, släta klipporna med olika nyanser. Klippan svänger runt det lugna vattnet i vänsterkanten. Rofyllt. Även i denna bild finns det där som skapar lite extra intresse: här är det främst grästuvan i högerkanten, de två pinnarna och små ansamlingar med något från naturen.
Sedan avslutar du med en bild där jag ser många linjer, ytor och former. Och en sten som stadgepunkt mitt i vattenbassängen, där även klippan speglas i den vattenytan. Jag önskar dock att bildens vänsterkant inte hade skurit av bassänghörnet (jag antar här att vattnet finns i ett hällkar).
Hu vad svårt det är att välja favoriter bland dessa bilder... det blir (här och nu) 2, 4 och 1 i nämnd ordning. Ljuset i 2:a och fyran är tilltalande!
Med tillönskan om en fin fortsättning på semestern, med eller utan fler korv på burk!
/Ulf
Svar från Bjarne 2018-07-20 19:00
Hej Ulf! Det var förstås ovanligt många lämpliga dagar för kajaktur. Så är det inte alla år. Ibland är det svårt att hitta tre lämpliga dagar i rad. Visst var det tradionsenlig mat och dryck packad och sedemera förtärd :) Angående kamerautrustningens säkerhet, så är den packad i en vattentät säck, som ska klara eventuella missöden, vilket jag sluppit hittills.

Stenen i första bilden låg i en riktigt mörk pöl, men jag har ändå dragit ner svärtan och även gjort efterbeskärningsvinjettering, då det var lite grundare vatten i några hörn, som då var ljusare. Jag har själv hittat något jag borde förbättra i andra bilden, nämligen lite ojämn polarisation. Jag borde mörkat ner de övre hörnen lite.

Det är mycket riktigt en kotte i tredje bilden. Det som också lockade mig med det motivet var det gröna under vattenytan, fast det kanske inte kom fram så bra på laptopen? Jag har också upptäckt att jag missat spetsen till vänster i sista bilden. Det var innan det vackraste ljuset kom och jag tog frihandsbilder. Användning av stativ hade kanske gjort att jag sett missen innan avfyrning?

Din rangordning av bilderna stämmer bra med min egen, möjligen att jag skulle kunna tänka mig att skifta andra och tredjeplatsen, men bara kanske.

Blir nog inte mer pilsnerkorv i år tror jag, men det är en annan historia med drycken... Ha en fortsatt bra semester du med :) Stort tack för kommentaren också!
Bjarne