I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Paris autumn 2008

Jag läste nyss André Kertész bok "Paris autumn 1963". Det är en bok han planerade, valde bilder och gjorde layout till ganska snart efter att han hade tagit bilderna. Boken blev inte utgiven på den tiden, utan den kom ut först 2013, långt efter hans död, som inträffade 1985. Man har lagt till en biografi om Kertész i början, som bl.a. berättar om den tid när bilderna togs, hösten 1963. I övrigt har man använt hans "mock-up" som den kallas i boken.

Många gatufotografer rekommenderar att man går nära och använder mycket vidvinkel. Kertész gör ofta annorlunda, fotograferar människor på håll, ingen ögonkontakt och ibland är bilderna tagna på långt avstånd med teleobjektiv. Vad tycker jag om bilderna i boken? Många är bra och välkomponerade med fint fångade ögonblick, men det finns också de som jag tycker är lite väl "simpla" om jag får uttrycka mig så. Det kan mycket väl vara så att jag inte förstår, för André Kertész är ju en av de berömda gatufotograferna. Fast jag håller allt Henri Cartier-Bresson några snäpp högre.

Boken inspirerade mig  till att ta fram en del bilder jag själv tog i Paris 45 år senare, nämligen hösten 2008. Jag noterade att vi båda gått en del längs Seine och på dess broar och fotograferat. Till skillnad från Kertész, som höll på några månader, är bilderna tagna en och samma dag, förutom den första, som är tagen två dagar tidigare.

Jag har försökt hålla mig lite till samma stil som i "Paris autumn 1963", vilket innebär att jag gjort bilderna med lite lägre kontrast än jag brukar och även lagt till lite korn, för att försöka skapa lite av den analoga känslan som, föga förvånande, finns i Kertész bok. Nu gör jag inte anspråk på att vara någon ny Kertész om någon skulle tro det!

#1

I samspråk på Place J du Bellay nära Les Halles.

#2

Vid Étoile där den stora triumfbågen står.

#3

Turister på Pont Solérino.

#4

En mysig stund vid Seine.

#5

Vad tänker han på?

#6

På Pont des Arts.

#7

Många sitter och tecknar på kajen.

#8

Oj vad mycket blommor!

#9

Syndiga blickar? Fast jag förbannar den där papperskorgen i bakgrunden.

#10

Vid Louvren.

Inlagt 2015-02-21 13:30 | Läst 2643 ggr. | Permalink
Om man bortser från kläderna och prylarna så har du fått till en 60-tals stämning med den lite dämpade tonen i bilderna. Blicken i den näst sista bilden är verkligen talande.
Svar från Bjarne 2015-02-22 15:56
Tack så mycket Margareta! Jag har glad att jag hann knäppa näst sista bilden. Det var ett snabbt ögonblick.
Hälsningar, Bjarne
Många fina ögonblick du fått till här. Den gamle mannen på bild 8 ser verkligen fransk ut. Jag tycker också bild 4 är en fullträff och de som sitter på bänken i bild 2. Det här är inte min typ av foto alls men jag gillar det du visar.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-02-22 15:57
Tack så mycket Lena! Spännande att veta vilka bilder du känner mest för och det är glädjande att du gillade det trots att det inte är ditt eget motivområde.
Hälsningar, Bjarne
En samling bilder, som jag tycker mycket om. Har aldrig varit i Paris och känner inte till Kertész som gatufotograf men jag tycker, att dina bilder förmedlar både närhet och miljö. Snygga kompostioner och fina linjer och flera av bilderna har en knorr och ett punctum, som får mig att stanna upp. När jag tittar på bilderna, känns det definitivt inte som om de vore ett hastverk. Tvärtom verkar de ha fångat ögonblicket men ändå samtidigt vara genomtänkta. Jag funderar också över vilket tillvägagångssätt du själv använde, närgånget eller på avstånd?
Ha en fortsatt skön helg!
Eva
Svar från Bjarne 2015-02-22 16:01
Oj, tack så mycket för den värmande kommentaren Eva! Det var verkligen fina ord. Bilderna är tagna på "medelavstånd" (vad nu det är....) och längre avstånd, kanske från några meter och uppåt. Jag är inte den som går riktigt nära med vidvinkel. Det är jag för feg för!
Ha en bra avslutning på helgen!
Bjarne
En hel bunt med bilder som är riktigt bra! Fastnar för alla på ett eller annat sätt, men bild nummer 5! =)
Love is in the air! =)
Ha det så bra!
Svar från Bjarne 2015-02-22 16:02
Tack så mycket Heléne! Du kan mycket väl ha rätt om bild fem, vad vet jag! En fin tolkning var det.
Ha det gott!
Bjarne
Jättefina bilder tycker jag. De är vilsamma och behagliga att titta på. I mina ögon bara två bilder som egentligen avslöjar att det är en större stad eller en världsstad som de kommer ifrån. Jag gillar dina s/v konverteringar också.
Svar från Bjarne 2015-02-22 16:03
Tack så mycket Ingemar! Kul att bildbehandlingen föll dig i smaken. Det är bra att prova att göra på annat sätt än man brukar.
Hälsningar, Bjarne
Fint, och det är kul att plocka fram lite gamla bilder ibland. Jag gillar bilden på "blomserkvinnan", med gubben som spanar in dig :) Bon soir :) //Peter
Svar från Bjarne 2015-02-22 16:04
Tack så mycket Peter! Den bilden är lite speciell med äldre människor som har lite annan klädsel samt att det är den enda bilden med egentlig ögonkontakt.
Au revoir!
Bjarne
God eftermiddag Bjarne!
Du blandar uppfriskande mellan dina inlägg, ena dagen färska snöiga kvälls-/nattbilder från storstad, andra dagen en ännu större stad, nu dagsljus, snöfritt och flera år gamla bilder. Spännande!
Jag har en liten bok om Kertész, men det var ett bra tag sedan jag kollade i den, så jag kan inte göra några reflektioner kring likheter/olikheter i ditt och hans motivval, utsnitt m.m.
Den låga kontrasten i bilderna tycker jag passar denna bildsvit jättebra.
Bild åtta och tio har en mycket tydlig fransk atmosfär. Bilderna två och åtta har något komiskt över sig: i tvåan är det de två hitåtvända paren på bänken, i åttan är damens bestyr med blomnorna som är i tragikomisk kontrast till den väldigt avslappnade mannen som har fångat dig med blicken (de kanske inte hörde ihop, han kanske bara passerade, men kul par är det i alla fall).
Bild fyra känns fräsch, en annorlunda bildvinkel för att vara gatufoto. En hel del symbolik i den bilden, tvåsamhet mot ensamhet, stillhet mot rörelse (som dessutom är åt "fel" håll).
I övrigt andas några bilder tydligt snapshot, inte alltid 100 %-igt komponerade, men det gäller ju att fånga ögonblicken - det är ju de som är kärnan i gatufotograferingen!
Favoritbild blir här bild 8, med nr 2 som en mycket god tvåa!
(En kortare och mindre utförlig kommentar än vanligt...)
Ha en bra vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-02-22 21:20
Tack så mycket Ulf! Visst har det svängt lite mellan motivområdena på sistone. Du behöver inte känna att alla bilder skall kommenteras. Den här gången var det ju ganska många dessutom. Kul att du hittar lite favoriter. Jag är själv osäker på vilka som är mina egna. Får nog fundera på det tror jag. Det var i alla fall tacksamt att boken fick mig att titta lite längre bakåt i bildarkivet. Det är spännande att återupptäcka gamla bilder.
Ha det gott!
Bjarne