I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Sökandet efter troll

I förra inlägget berättade jag om den fotolördag jag hade i Åsnens nationalpark med kompisarna Håkan och Ulf och vårt första stopp vid Toftåsa myr. Efter myrbesöket åkte vi upp längs Åsnens västsida till Trollberget. Först på programmet där stod dagens andra fikapaus, nödvändig för att kunna ladda för kreativt bildskapande på denna nya plats. Själva Trollberget är en klippformation med mycket skrevor, hålrum och vrår. Här kommer lite bilder från berget.

#1

#2

#3

#4

#5
#

Inlagt 2018-11-08 19:53 | Läst 519 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fina bilder, gillar den med trädet mellan klippblocken. Trädet delar av bilden och det blir djup i bilden.
Sten
Svar från Bjarne   2018-11-10 08:58
Den med trädstammen var ett motiv jag fastnade för direkt, som inte gick att gå förbi. Tack så mycket för kommentaren Sten!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Det är trevligt med färgerna som samlar alla bilder till en enda enhet. Jag tycker bäst om nummer 1 med de olika nivåerna och det mörka hålet längst ner på bilden - trollens ingång och utgång ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne   2018-11-10 08:59
Hej Erik! Kul att du gillar första bilden. Jag tycker själv om linjespelet i den och din tolkning om hålet längst ner är spännande. Stort tack för kommentaren!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Det där verkar vara ett spännande ställe! Utmärkta bilder i trånga utrymmen är det också! Men där skulle man inte vilja fastna...Hälsningar/ Björn T
Svar från Bjarne   2018-11-10 09:03
Tack så mycket för det Björn! Nej, man får vara försiktig var man sticker ner armar och ben, så inte trollen tar dem!
Hälsningar, Bjarne
Hittade du några troll i djupa skogen, heter det Trollberget så bör det väl finnas något där.
Letar man i de mörka vråna bakom de mysigt gröna stenarna så tycker jag mig ana något.
Svar från Bjarne   2018-11-10 09:05
Det närmsta troll jag kom var nog Ulf och Håkan! Fast du ser kanske saker som inte jag gör i bilderna. Tack för kommentaren Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Det här ser trollvänligt ut. Jag håller med Sten om att bilden med träden är lite speciell. Annars gillar jag de gröna tonerna mot stenblocken i kombination med de bruna löven. Jag skulle nog inte se dessa motiv men du får verkligen till det.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne   2018-11-10 09:06
Tack så mycket Lena! Vi har alla våra favoritmotiv som vi fastnar för. Kul att du också gillar den med trädstammen!
Hälsningar, Bjarne
Jag gillar sån där natur, med stenblock och skrevor. Vandrar i Tiveden ibland och där ska också finnas troll, men jag har inte stött på nåt sånt.... ännu!
//Tommy
Svar från Bjarne   2018-11-10 09:11
Jag skulle vilja åka och fota i Tiveden, tror det är jättevackert! Hoppas på att få se trollen där istället :) Tack för kommentaren Tommy!
Hälsningar, Bjarne
Din passion för stenar är helt uppenbar :-) #2 tilltalar mig mest med trädet som skapar ett intressant motiv. Höstlöven på marken tillför liv i bilden.
Svar från Bjarne   2018-11-13 20:53
Det är inte lätt att hålla det hemligt, att sten är för mig vad jag tror reflexioner är för dig! Tvåan är många som fastnat för, och du också. Många tack!
Hälsningar, Bjarne
Hejsan Bjarne! Har nu njutit av dina bilder från Trollberget. Härlig höstkänsla i alla. De ger ett rofyllt intryck, inte något som skvallrar om det kylslagna vädret!
Första bilden har den lilla ståndaktigt gröna ormbunken (stensöta?) som ett tydligt blickfång. Men det finns mycket mer att upptäcka i bilden: skrevor, hålrum, skarpa klippkanten, mosspartier och ansamlingar av mer eller mindre helt bruna löv från diverse träd. Gillar att det finns djup svärta i vissa partier.
Andra bilden har en trädstam (bok?) som nästan delar bilden i två delar. Detta är ett motiv jag inte upptäckt, varken vid vårt besök eller vid mina tidigare besök i år! Stammen står till synes förankrad på en sten som nästan helt döljs av löv. Härligt drag in i bilden mellan klippväggarna. Ser ut som om utrymmet mellan väggarna krymper ju längre in man ser i bilden, men det kanske är en effekt av vidvinkelobjektiv och/eller vald bildvinkel? Sedan har naturen förtjänstfull strött brun konfetti den djupt gröna mossan. Gillas skarpt!
I tredje bilden ser jag flera trianglar och en rektangel. I en av de lodräta skarvarna sitter några ormbunksblad, som har en tacksam förmåga att skapa blickfång och lugn i bilder. Du har klokt nog valt en bildvinkel som gör att du får obrutna diagonala linjer från de nedre hörnen till ormbunken. Gediget hantverk och fingertoppskänsla!
Den fjärde bilden har färre tongivande bildelement än de tidigare, men det stående blocket är förstås intressant. Gissningsvis har det av någon anledning (frostsprängning?) lossnat från en närliggande klipp någon gång för länge sedan. Den lilla kvisten i nedre vänstra stödjer riktningen på det stående blocket. Trevligt!
I den avslutande bilden leds blicken stadigt in i ett sotsvart hålrum. Stadigt och stadigt, att kliva fram och titta in i hålrummet skulle säkert vara påfrestande för fotleder och knän! Blicken dras i viss mån till det lilla gulgrön lövet i nedre högra hörnet, skapar därmed lite balans det ljusa partiet i överkanten. Jag tror jag skulle föredra om de två helt svarta ytorna (som de är på min skärm) lättades upp något.
Oj, vad svårt att välja favoriter bland de fina bilderna. Ordningen blir dock bild 2, 3, 1!
Önskar dig en bra fortsättning på veckan!
/Ulf
Svar från Bjarne   2018-11-13 21:01
Tjenix Ulf! Många tack för den fina kommentaren! Den stora skrevan i andra bilden går "inifrån land" om jag får uttrycka det så, och sista bilden är tagen längre in i samma skreva. Apropå sista bilden, jag vet inte om det går att få fram information i de svarta hålen. De är nog rejält mörka i verkligheten också, men jag har i och för sig inte försökt. Tillbaks till tvåan, 27 mm brännvidd, så lite över normalbrännvidd för m43, inte vidvinkel.

Kul att du uppskattar de geometriska formerna i ettan och trean också. Kul att du noterar detaljer i bilderna, som en liten kvist eller ett gult löv. Lövet i sista tänkte jag nog på, men jag minns inte hur det var med kvisten i fyran. Mitt eget favoritval hade kanske blivit 2.1,3 istället.

Ha det bra i veckan du också, vi hörs!
Bjarne

Innehållskategorier