I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Tunt snötäcke var det här

Det här är inget nytt motivområde, en skogspromenad hemmavid. Jag har en ganska lång runda som jag går ibland, som tar knappt två timmar utan fotografering. Naturligtvis tog det längre tid den här gången, när kameran var med. Det här är första halvan. Slutet kommer så småningom.

Det låg ett tunt snötäcke på grenar och marken, vilket förstås ger andra fotomöjligheter. Ofta tycker jag att det här tunna täcket kan vara väl så intressant, då detaljer i naturen sticker fram lite mer och stigar blir tydliga mörka spår. Ett tjockt snötäcke är förstås fint på sitt sätt, när det gör landskapet böljande vitt. Ja, slutsatsen är nog att snö är snyggt på bild i de flesta former!

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

Inlagt 2015-02-08 14:33 | Läst 2789 ggr. | Permalink
Fina bilder i fint ljus!! Håller med om blandningen av tunntäcket av snö på naturen, och dina bilder visar inte minst på det. Bilder, som igentligen är ganska "geografiskt anonyma", ändå ger de mig en känsla av Skåne.
Ha en bra söndag!! //Peter
Svar från Bjarne 2015-02-08 15:34
Tack för kommentaren, Peter! Du är nog lite bekant med Skåne. Många skulle nog snarare förknippa Skåne med slättbygd och pilealléer än den här sortens natur.
Ha det bra!
Bjarne
Trodde först du hade följt ett tema med paralleller eller dubbletter när jag såg de första bilderna. Två trädstammar, två stenhögar, två hjulspår osv.
Men hur som helst fina vinterbilder.
Svar från Bjarne 2015-02-08 17:09
Tack så mycket Margareta! Det var inte dubblett-tema den här gången, men en bra idé för framtiden!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder Bjarne! Speciellt nummer två tycker jag. Är det stenbumlingar som någon en gång i tiden samlat ihop?
Svar från Bjarne 2015-02-08 17:11
Hej Ingemar! Det är odlingsrösen. Skogen är full av stenmurar och rösen från den tid när marken brukades på annat sätt än idag. Tack och bock!
Hälsningar, Bjarne
Sköna bilder från din promenad. Bild nr.3 faller mig mycket i smaken, men de andra är inte fy skam de heller. Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Bjarne 2015-02-08 17:12
Tack så mycket Yvonne! Kul att höra vilken bild du gillar bäst. Inget dumt val tycker jag!
Ha en go kväll!
Bjarne
Härliga bilder från din skog!
Stenhögarna i bild två blir dagens favorit! Både lugnande och fantasieggande på samma gång!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-02-09 07:29
Tack Niklas! De unga planterade granskogarna är oftast inte så vackra för ögat, men de kan funka bra på bild i vissa lägen.
Hälsningar, Bjarne
Helt rätt Bjarne! Snö är fint på bild oavsett om det är mycket eller lite!
Det kan diskuteras om första bilden är vacker eller inte, men bildens förtjänst bygger på att du fångat linjerna i bilden: den upprätta skogen, de fallna träden och stenmuren.
I andra bilden ser jag främst strama granar och två bulliga rösen. Här är det mest former i stället för linjer som bygger bilden. Svartvit tycker jag är rätt val. Jag skulle nog själv ha beskurit bilden i nederkant, upplever att det finns lite för stor tom vit yta där.
Vilken fin S-kurva du fångat i bild tre. Sten i vänsterkröken är en viktig intressepunkt, trots att den inte är speciellt stor.
Det är fina snösträngar på träden i den fjärde bilden. Det verkar som om solen tittade fram när du tog bilden, men i den bleka vintersolen blir färgerna inte så mättade, men snyggt ändå. Även i denna bild funderar jag på den ganska innehållslösa nederkanten i bilden... (men det är en högst personlig tanke!).
Femte bildens huvudsakliga blickfång är trädet som går i en båge över vattenytan, där stammen dessutom speglar sig i den blå, något krusade ytan.Trevlig färgskala, lite dämpade färger men det passar bra.
I sjätte bilden är färgerna lite mer mättade. Det är en mycket snygg spegling i öppna vattenytan. Finns tydliga ytor i bilden, dessa innehåller vardera flera bildelement att upptäcka. Trevligt.
Ljuset i den avslutande bilden är fint. Det framhäver kaveldunet med dess vissna blad och vattnet i förgrunden har en härlig blå nyans. Snön på marken och träden gör bakgrunden intressant.
Mitt favoritröst går till bild nr fem! Ja, jag galler ju oftast tajta utsnitt. Trean får ett särskilt omnämnande!
Trevlig helg önskar jag dig! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-02-15 11:04
Hej igen Ulf! Det är intressant att ta del av dina beskärningsförslag. Jag är med på tanken om bild två, men mer tveksam när det gäller fyran på grund av den lilla bokplantan som jag gärna ville ha med.

Kul att du uppskattade stenen i bild tre! Jag tänkte på den när jag tog bilden. Jag har en variant med mer vidvinkel där vägen inte är så nära vänsterkanten på bilden. Då blev stenen mindre och det kom med ett gäng kraftiga trädstammar, så därför valde jag att ta med den här istället.

Jag kände redan när jag tog femte bilden att det nog skulle bli en av de bättre, så favoritvalet är inte så överraskande. Mer överraskande är kanske att de nedhängande grenarna i bild sex inte fick några kommentarer! Jag väljer att tolka det som att de passar in i bilden.

Ha det gott idag och i veckan!
Bjarne
Fotodagar 2015-02-20 21:39
Hej Bjarne!
Din tolkning av att jag inte nämnde de nedhängande/instickande grenarna i bild sex är helt rätt, jag tycker de passar bra in. :-)
/Ulf