I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vårligt längs Verkeån

En vacker vårdag gick jag en tur längs Verkeån med kompisen Pontus och hans två döttrar. Dagen började med klarblå himmel, men sedan dök det upp en del moln, vilket underlättade fotograferandet i skogen. Vi gick från Vantalängan nästan fram till Hallamölla och sedan andra sidan ån tillbaka. Naturen är omväxlande och kuperad, så det är en mycket trevlig vandring. 

Jag gick nästan samma sträcka för 1½ år sedan, det vill säga på vintern. Det var ingen snö, men ändå helt olika förstås. Det inlägget finns här om någon är nyfiken.

#1

#2

#3

Ormbunkarna är fina med sitt "krull" när de håller på att slå ut.

#4

#5

#6

#7

#8

Vi såg två kopparormar, eller om den rätta benämningen är kopparödla?

#9

Inlagt 2015-05-28 18:49 | Läst 2391 ggr. | Permalink
Din tredje bild är verkligen läcker. Alltid lika skönt att se när ormbunkarna 'rullar' ut sig, jag har en i trädgården. Denna gången fick du inte med skjulet, men det var kanske borta nu:)
Svar från Bjarne 2015-05-28 20:29
Tack så mycket Ingemar! Skjulet?? Jaja, känner du till ett skjut här?
Hälsningar, Bjarne
Ingemar Svensson 2015-05-28 20:34
I den äldre bloggen du länkade till ovan hade du med ett skjul, kanske läste jag fel.
Svar från Bjarne 2015-06-02 22:11
Hej igen Ingemar! Missade din "extrakommentar". Javisst ja, det skjulet hade jag nästan glömt bort. Du har helt rätt för dig! Fast man hade lagt om leden, så jag passerade inte det skjulet den här gången, men såg det på avstånd.
Hälsningar, Bjarne
En vacker trakt, som du gör full rättvisa. Har aldrig gått den sträcka du visar men väl via Christinehof till Hallamölla. Kopparödla har jag aldrig sett och skira nyutsprungna bokskogar kan jag inte se mig mätt på.
Må gott!
Eva
Svar från Bjarne 2015-05-28 20:31
Tack för den vänliga kommentaren, Eva! Det finns många fina sträckor längs ån, med lite olika karaktär. Ända ner till havet vid Haväng.
Ha det så gott!
Bjarne
Vackert med en massa färg, fina utsnitt och väl tillvarataget ljus, fint! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-05-30 10:31
Tack så mycket för den vänliga kommentaren, LO!
Ha en skön helg (även om den blir blöt idag!)!
Bjarne
En vacker miljö och jag gillar verkligen ormbunkarna när de reser sej och vecklar ut toppen. Kul med ödlan, de ser man inte så ofta.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-05-30 10:32
Tack så mycket Lena! Ormbunkarna är nästan oemotståndliga när de ser ut sådär.
Hälsningar, Bjarne
Härliga naturbilder och grönt är verkligen skönt kan jag se där! Ormbunkarna blev väldans fina på dina bilder!
Svar från Bjarne 2015-05-30 10:32
Tack så mycket för kommentaren, Danne! Kul att du också gillar ormbunkarna.
Hälsningar, Bjarne
Hejsan Bjarne! På menyn in detta inlägg finns en härlig anrättning vårbilder. Du börjar med den ibland förbisedda harsyran. Den upptar inte så stor del av bildytan men är ändå bildytans dominant, även om den märkliga roten(?) konkurrerar om uppmärksamheten.
Mitt intryck av bild två är att den inte lyckats förmedla något särskilt. Tre stenar är i och för sig en bra grund, men ser inte riktigt hur det krusade vattnet och pinnen kompletterar kompositionen.
Bild tre däremot slår emot mig med stormstyrka! Härlig grönska i detta hav av ormbunkar. Kort skärpedjup är perfekt för bilden. Bilden är krispig, absolut inget fel i det, men det vore spännande att se en lite mjukare version av bilden.
Den fjärde bilden är också mycket trevlig med ormbunkar, gräs och löv i en grön explosion, där högstubben förtjänstfullt bryter av. Men kanske hade du kunnat undvika att den högra ormbunksbuketten blivit klippt i kanten? Det finns luft i vänsterkanten och se liten förskjutning hade dessutom fått bort den ljusa pinnen/strået. Men kanske fanns något oönskat i högerkanten som du fick bort med nuvarande utsnitt?
I femman har grönskan och stammarna kompletterats med en lätt svängd grusväg. Trevlig bild, men den når inte upp i absoluta toppen på min favoritlista.
Sedan följer en krispig svartvit bild, du har ofta minst en svartvit bild och här kom den. Jag har själv svårt att få till bra svartvita bilder av grönska, men i denna bild fungerar det bra.
Härlig grönska och forsande vatten ger en mycket fin bild nr 7! Stocken som sticker in i bilden från höger fungerar som ett trevligt bildelement, den tillför bilden en hel del enligt min syn. (Överraskande kommentar?)
Bra fångad bild "i flykten" på den framringlande kopparormen (enligt Nationalencyklopedin är båda benämningarna "korrekta).
I den avslutande nionde bilden har du en gulaktig ton, vilket jag lätt får i den skira grönskan om jag använder polarisationsfilter. Är så fallet även i denna bild? Bilden har ett fint djup men jag är inte helt bekväm med bildens uttryck. Känns som bilden är kontrastlös trots att hjärnan säger att motivet är/borde vara väldigt kontrastrikt. Var förgrunden så ljus? Det är stor risk att jag är ute på hal is, men jag har ibland svåra bildbehandlingsmatcher med bilder i vårgrönskan. Vill förstå mer och få tankar från klokt håll, dvs. dig!
Ja, så var det favoritval. Det blir (naturligtvis) nummer tre! Följd av fyra och sju.
Ha en fin avslutning på arbetsveckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-06-02 22:09
Gokväll Ulf! Tack så mycket för en lång och mycket utförlig kommentar. Jag skulle kunna säga att jag håller med dig hela vägen, men så lat skall jag inte vara! Bild två är definitivt inte en av de starkare i serien. När det gäller fyran minns jag inte om det fanns något störande, men jag gissar att det hör till kategorin slarv att jag inte kollade kanterna bättre. Jag använde inte stativ.

Nja, kanske inte så överraskad över din kommentar om stocken i bild sju. Den är i alla fall stor nog för att jag inte fått med den av misstag! Den dagen det händer är det nog dags för ett besök hos optikern. Tack för kollen om kopparormen/kopparödlan! Bra att veta att båda benämningarna är okej.

Jag tyckte också att sista bilden var lite för gul efter det att jag publicerat den. Jag tror helt enkelt att jag har för varm vitbalans. I nästa inlägg (Grön morgon) har jag försökt att dra den lite mer åt det kalla hållet, även om det inte är så stor skillnad. Kanske skulle jag tagit i lite mer? Känns lite så när jag jämför bilderna nu.

Du har gjort kloka favoritval, tycker jag, och trean är ju den som rönt mest uppmärksamhet bland alla kommentatorerna.

Ha det gott framöver!
Bjarne