Kina slott

Den 24 juli 1753 fyllde drottning Lovisa Ulrika 33 år.
På förmiddagen grundade drottningen Vitterhetsakademien, därefter var det  fest och teaterföreställningar med franska skådespelare på Drottningholms slott.


Kungen, Adolf Fredrik, tog med Lovisa Ulrika ut i Drottningholms slottspark där plötsligt en kinesisk paviljong uppenbarade sig för den överraskade drottningen. Kronprins Gustav, då sju år gammal, hade kinesiska mandarinkläder på sig och överlämnade de gyllene nycklarna samt en förteckning på de möbler och inredning som fanns i slottet. Därefter blev det kinesisk exercisuppvisning med kadetter utklädda i kinesiska kläder varpå det blev kinesisk balett.
Det Kinainspirerade slottet var högsta mode i Europa vid denna tidpunkt. Slottet hade byggts i sektioner vid arsenalen i Stockholm och skeppats över nattetid - allt för att undgå att Lovisa Ulrika skulle upptäcka överraskningen.

Inlagt 2021-10-18 21:08 | Läst 819 ggr. | Permalink
Och numera är hela Kina Slott inhägnat, så att vi som pröjsar för hela världsarvet via skattesedeln - för all del inte skall komma för nära.
Wolfgang 2021-10-18 22:34
Men Peter, det är ju inte vi som pröjsade utan det gjorde en tidigare generation och vi fick då Kina Slott i arv :-) Men skämt å sidan, varför är det inhägnat? frågar Wolfgang
syntax 2021-10-18 23:30
Säkerhetsnoja till följd av en dålig cost/benefit-analys. Tar man ett halvt steg innanför repen (Vilket jag har gjort en gång när jag skulle plåta någon detalj) börjar en inspelad röst hojta om fara för intrång, och att vaktpatrull är på väg.
Hela saken är skruvad - annars skulle man väl bara avfärda med ett skratt.
Det inhägnande repets stöttor syns i Stefans första bild.
Svar från Turbo56 2021-10-19 19:31
Tack Peter, visst är det tråkigt att man inte får besöka byggnaderna, men de är även fina att fotografera utifrån.
Bra bilder och en vacker byggnad samt en bra text! Mvh Wolfgang
Svar från Turbo56 2021-10-19 19:34
Tack Wolfgang, det är alltid kul med lite bakgrundsinformation.
Ha en fin kväll
Stefan
Man kan tillägga att det lilla lustslottet (som var lite mindre än det nuvarande) byggdes i moduler i trä inne på Galärvarvet på Djurgården. Sedan fraktades det nattetid ut till Drottningholm på flottar. Det gav möjligheter att montera snabbt och obemärkt från stora slottet, och inte förlora överraskningsmomentet.
Kung Adolf Fredrik var mycket förtjust i sin ampra och vackra hustru - som för övrigt var syster till Fredrik den store av Preussen.
Fina bilder, var ett tag sedan jag var dit.
Ser av Peters kommentar och i din översta bild att det är inhägnat nu. Har de inga visningar av huset längre?
Där på trappen i din första bild har jag en bild på min hund och en fotomodell, han fick agera rekvisita vid en modefotografering.
Svar från Turbo56 2021-10-19 19:39
Tack Margareta, man kan precis som Peter skriver inte gå in i byggnaderna, bara vandra runt dem, men de är fina att fotografera från utsidan. Kul information med vovven som rekvisita.
Ha en fin kväll.
Stefan